L ve C de olcebilen avometre

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
4,050
Kapasitor olcebilenleri var ama enduktans da olcebilen avometre biliyormusunuz?
 
Markayi tanmiyorum fakat Alman mali oldugunu gorunce rahatladim.

onereceginiz baska (marka) cihaz varmi?
 
Bildiğim en iyi hepsi bir arada cihaz bu.

Fluke markasına aitmiş: https://www.amprobe.com/

Amprobe_A_Fluke_Brand.png


Neden böyle bir cihaza ihtiyacınız var?
 
Evet. Sifirdan atelye/lab kurnam gerekiyor. Calisma masam kucuk olacak.
 
Alman Metrahit markasının da endüktans ölçen modelleri var. Ama fiyatlar son derece kazık. Endüktans ölçebilmek adına multimetrenin bazı şeylerinde feragat etmektensa iyi bir ortalama multimetre alıp endüktansı bir LCR metre ile ölçmek daha mantıklı olmaz mı?
 
Uzun zamandir kombine bir aletim olsun istiyorum.

Amprobe 37XR-A. Icin RS uc ayri fiyat veriyor.

En pahali olani UKAS sertifikali olani.
Sonraki RS sertifikali.

En ucuzu da sertifikasiz olani.
 

Bende Protek 506'dan iki tane var. Test etmemi istediğini bir senaryo varsa deneyebilirim.

Limitlerine aşağıdaki kaynaktan erişebilirisniz:


20230903_165700.jpg
 
Bence de multimetreyi ayrı LCR metreyi ayrı alın. Risk bile yarı yarıya düşüyor bozulursa.
Ayrıca Multimetrelerin L ve C ölçebilme kapasitesi DMM lere göre genelde düşük.
LCR metre alınca özel probu, cımbızı falan ölçüm daha kolay bir hale de geliyor.

Nispeten uygun fiyatlı ama yurtdışında çok tercih edenin olduğunu gördüğüm şu model var.

Yanına bir tane Brymen en pahalısı olmazsa eğer aşağı yukarı amprobe ile benzer fiyatlara gelebiliyor biraz geçiyor sanırım.
 
Bir sureligine yurtdisinda yasayacagim. Gelirken sadece scopumu ve PCmi getirdim.
 
Bende iyi bir multimetre bakıyorum
UNI-T UT61E Endüktans ölçüyormu?
Kapasiteyi de 220 uf a kadar ölçüyor diye gördüm.
 
Bende iyi bir multimetre bakıyorum
UNI-T UT61E Endüktans ölçüyormu?
Kapasiteyi de 220 uf a kadar ölçüyor diye gördüm.

UT61E+ fiyat/performansta çok iyi bir cihaz. Ne zamandır incelemesini yapmaya yelteniyorum, hep araya birşey giriyor.
 
Su siralar pek cok konuda karar vermede zorlaniyorum.

L de olcebilen avometre almak yerine el tipi LCR metre ve avometreyi ayri cihazlar olarak alma konusunda kafami celdiniz.

Fluke 116 kullaniyorum ve memnundum. Simdi de Fluke 117 almaya niyetlendim. Ancak bu paraya yazik sunu al diyeceginiz avometre var mi?

Esasen gecmisteki tecrubelerimden biliyorum unlu marka olmayan komutatorlu cihazlardan tiksindim.

Butonla kademe ve olcum secimi yapilabilen fiyati Fluke 117 den daha dusuk ama guvenilir bir cihaz oneriniz olursa memnun olurum.
 
merhabalar

ölçü aleti tercihinde kişi alışkanlıkları ve kullanım alanlarına göre çok çeşitli fikir verenler olabilir.
yıllarca fluke 179 kullandım çok memnun kaldım ölçüm hızı ve tutarlılığı güzel bir cihaz. daha sonra farklı cihazlar deneyimledim. unit 61e çok tavsiye edildi internet yorumlarında alıp denedim ölçüm hızından ve kademe geçişlerinden memnun kalmadım. daha sonra protek 506 deneyimlemek için aldım 5 defa kullanmaya anca dayanabildim. çok yavaş ölçüm hızı . fluke 87v denedim ondan da memnun kaldım fluke 179 daki deneyimlerimle aynı keyifi aldım. fluke 289 deneyimimden o kadar memnun kalmadım nedeni çok kalabalık tuş ve kademe ayarı olması bazen sıkıcı geliyor misal diyot ölçmek istiyorsun ama komitatör çevirince önce kondansatör ölçme modunda tuşlarla diyot konumuna her seferinde alman gerekiyor benden geçer not alamadı yani. fluke 179 dan önce appa marka cihaz kullanmıştım tekrar appa 99 aldım. cihaz otomatik aralık voltaj ölçümlerde fena değil fakat manuel aralıkta çok çok iyi ama kötü yanları diyot ölçümünde ikaz sesi olmaması ve diyot kademesinde 2v aralığında kalıyor olması. fluke cihazlarda diyot kademesi 5v üzeri bu ne işe yarıyor derseniz bazen arıza ararken devrelerde on off sinyalini devreyi test etmek için kullanıyorum çok işime yarıyor. agilent 1273a cihaz kullandım. voltaj ölçüm hızı manuel aralıkta mükemmel appa ile çok yakın hızlara yakın bu hız benim açımdan çok önemli prob temas etmesiyle ölçüm ekrana yansıması çok hızlı bu durum arıza ararken çok faydalı oluyor. agilen direnç ve kondansatör ölçümleri çok tutarlı malum fluke cihazların kondansatör ölçümlerine asla güvenilmemesi gerektiğini çok defa deneyimledim . başıma gelen bir arızada besleme devresi sekonder çıkışında 3 adet paralel diyot kullanılmış kısa devre olanı bulup söktüm diğerlerinide ölçeyim dedim agilent ile ölçerken bir diyot ters polarmada kaçırıyor düz polarmada normal gerilim düşümüne sahip durumu birde fluke ile test etmek onaylamak istedim fluke 87v 179 289 ile ölçüyorum diyot sağlam gösteriyor. cihazlardan şüphe etmeye başladım artık. iki ölçü aleti ile diyotu test ettim cihazın birisi diyot kademesinde diğerini mA kademesinde seri bağlayıp ölçtüğümde de ters polarmada akım geçtiği gördüm. ama fluke cihaz diyot kademesinde sağlam gösteriyor o günden beri fluke ile diyot kontrolü pek yapmıyorum. değişik cihazlarda farklı deneyimlerim oldu.


şuan hiç ölçü aletim yok yeni bir cihaz alayım desem param varsa agilent 1273a alırım daha az param varsa fluke 179 bütçem sıkıntılı ise appa alırım. unit ve protek almam. bu benim yaptığım işlerdeki deneyimim farklı işlerde beklentiler değişebilir. arıza tamir işlerinde voltaj ölçüm hızı diyot kademesinde beep uyarı sesi ve diyot kademesinde 3v üstünde gerilim verebilmesi önemli. diğer dikkat edilmesi gereken düşük empedans voltaj kademesi bunuda arıza tamir işlerinde faydalı buluyorum malum besleme devrelerinde 310 vdc yada 400 vdc kondansatörleri üzerinde şarj kalabiliyor her seferinde yük bağlayarak deşarj etmek zor oluyor bu durumda düşük empedans modu çok kullanışlı. ayrıca agilent 1273a miliohm direnç ölçmede de çok başarılı. deneyimlerime dayanarak tek bir cihaz da takılıp kalmamak arada başka cihazlarıda deneyimlemek gerektiğini düşünüyorum. bir meslektaş protek 506 çok övmüştü benim fluke 179 çok kullanışsız gelmişti ona banada protek çok kulanışsız geldi. alışkanlıklarda önemli yeri geliyor fluke ve agilent de ekrana bakmadan diyot ölçüyorum ama appa da bunu yapamıyorum.
 
Yol gosterici bir cevabiniz hosuma gitti.


Yukaridaki linki inceledim ve 1271A, 1272A, 1273A ve 1273AX karsilastirmasini yapinca fiyat ve batarya omru acisindan 1272A nin en iyi secim olacagina karar verdim.

Acikcasi Agilent hic aklimdan gecmiyordu.

Kesin kararimi verdim 1272A aliyorum.

Tesekkurler.
 
bütçeniz müsaitse pişman olmazsınız agilent cihaz aldığınıza. hangi ülkedesiniz bilmiyorum ama birleşik krallık ülkelerinde keysight kendi sitesindeki fiyatlar daha avantajlı galiba oraya da bakın cihazı alırsanız deneyimlerinizide bizlerle paylaşın.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,193
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top