Ledlerin Pır Pır Etmesi

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Pc arayüzü kapalıyken led dimmerim çok güzel çalışıyor.
Pc arayüzü aktif ettiğimde led dimmer tamamen kapalı olsa bile pır pır yapıyor.
Dimmer ile ledin panelin eksi kutbunu kontrol ediyorum. 5v li led eksi çıkışı ölçünce -2.1v görüyorum.

Dimmeri i kontrol eden arduino nun beslemesi nerden geliyor? 5V u çöküp işlemciyi resetliyor olabilir mi?

Dimmeri i kontrol eden arduino nun beslemesi nerden geliyor? 5V u çöküp işlemciyi resetliyor olabilir mi?
LM2596 dan geliyor. 5.2v ayarladım. Pırpır esnasında ölçtüm çökme yok.

Dimmer ile diğer kart bir şekilde bağlantılı mı? Bir yerden gnd bağlıdır, herhangi bir sinyal vs? Güç kaynağı ortak mı?

Dimmer ile diğer kart bir şekilde bağlantılı mı? Bir yerden gnd bağlıdır, herhangi bir sinyal vs? Güç kaynağı ortak mı?
Sistemdeki bütün GND ler ortak bağlı. 5V bkablosunun ucunda da diyot var. Sistemden bir şekilde geri besleme olmasın diye diyot koydum.
Dimmerin GND'sine de bir diyot koyup sistemden geri besleme almamasını sağlayarak bir deneme yapabilirim.

Ayrıca konuyu biraz genişleteyim.
12V trafodan dağılım yapıyorum. Bir tane LM2596 ile 12v'u 5V'a düşürerek sistemin 5V gereksinimini karşılıyorum.
5V kullandığım alanlar LED Dimmer, Enkoder'lar ve display kartın (6 adet max7219 entegrenin) beslemesi.
Votaj hattını resimde belirttim.
Sistemi çalıştırdıktan sonra 5V belemesini kesersem displayler hafif pır pır ederek yanmaya devam ediyor.
Display karta 5V besleme girmediğine göre bu voltajı Arduino Meganın A0-A1 ve A2 pininden alıyor olmalı.
Belki de bu yüzden dimmer karta pırpır yaptırıyor diyeceğim ama o zamanda araya koyduğum diyotun bir anlamı olmuyor.

Ekran görüntüsü 2025-09-12 204653.png

Şimdi Dimmerin GND bağlantısına bir diyot koydum ve pır pır kayboldu. Demekk GND üzerinden geri basleme alıyormuş.

Yok yine pır pır yapıyor. Yalnızca diyot takmadan önce sürekli yaparken şimdi 20-30 saniye aralıklarla yapıp duruyor.

Benim bunu çözmem lazım.
Osiloskop ile bakayım dedim, saçmalayıp durdu. Dokunduğum hiç bir yerden görüntü alamadım. Hadi ben beceremiyorum desem, Auto ya bastım o bile görüntü vermedi. Osiloskop bozuldu dicem ama kendi üzerindeki kalibrasyon çıkışını normal ölçebiliyorum. Al sana bermuda şeytan altıgeni.

Bir önceki girişimimde dimmeri yanlış besleme sonucunda arduino pro mini yi yakmıştım. Yerine yenisini taktım. Acaba o arada ILRZ44N mosfet te mi gitmiştir?
Normal görevini yapıyor ama kapalıyken akım kaçırıyor olabilir mi?

Son düzenleme:
senin gürültülü güç kaynağı tam da bu tip hatalara sebep olabilir. linear bir 12 volt güç kaynağı ile beslediğinde durum nedir ?

senin gürültülü güç kaynağı tam da bu tip hatalara sebep olabilir. linear bir 12 volt güç kaynağı ile beslediğinde durum nedir ?
Onu denemedim. Eve geçince deneyeyim.
Ama display kartı devrenin geri kalanından ayırdığımda pır pır kayboluyor. Muhtemelen o tarafta bir şey var.

20250911_123349.jpg

Son düzenleme:
GND lerden biri temassız olabilirmi..?
Özellikle şebeke üzerinden gelen Toprak olması gereken GND lerle diğerleri arasına bakın.
AC polarite görebilirsiniz.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,263
Üyeler
3,285
Son üye
Desper79

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back