Lineer güç kaynağında osilasyon

Mikro Step

Kıdemli Üye
Lineer güç kaynağında titreşimler diye baslik gorunce birden hatirladim. Piyasada harcialem 0..30v 5A gibi degerlede satilan bir guc kaynagim var. (Markasini hatirlamiyorum, potlarla akim gerilim ayari yapiliyor). Neyse;

Bir gun devre kurdum devrede bir de diyod vardi. Ilginc sekilde voltmetre ile gerilim olcerken diyod cikisinda negatif gerilim olctum.
Negatif voltajin olusmasi imkansiz cunku devremin boyle bir yetenegi yoktu.

Ustelik bu negatif voltaj besleme voltajini biraz artirdigimda yok oluyordu.

Sorunun kaynagi guc kaynaginin kendisi cikti. Frekansini da olcmustum simdi hatirlamiyorum. Ama bayagi bir yuksekti. Guc kaynagi belli bir voltaj degerine set edilirse atiyorum 2v. 2v ustunde yarim voltluk falan atiyorum 1Mhz AC sinyal vardi.

Hatirlatmis olayim. Her marka ve modelde varmidir bendeki mi oyleydi bilemem.

1734274350943.png

Bazı voltaj regulatörlerinde rıpılı önlemek için dışardan darbe sinyali gönderiyorlarmış.
Bu yuksek frekanslı harmonikler üretebilir.

Bu verdigin semalar ripil onlemek icin degil ripil enjekte edilip davranisini gozlemek icindir.

Son düzenleme:
kaynaktan çok az da olsa (10-20 ma) akım çekildiğinde bu osilasyon sönüyor mu ?

Benim basima gelen olyda cihazda hemen hemen bahsettigin akimi cekecek kadar bir yuk vardi.

Guc kaynaginizin cikisina 100 Ohm baglayin. Voltaji sifira getirin. Scopu AC kuplaj modunda en dusuk V/div'e set edin. Voltaji verip voltaj ayar potu ile oynayin. Bir kac voltluk aralikta voltajla oynarken basima gelen olayla belki sizde karsilasirsiniz.

Son düzenleme:
Benim basima gelen olyda cihazda hemen hemen bahsettigin akimi cekecek kadar bir yuk vardi.

Guc kaynaginizin cikisina 100 Ohm baglayin. Voltaji sifira getirin. Scopu AC kuplaj modunda en dusuk V/div'e set edin. Voltaji verip voltaj ayar potu ile oynayin. Bir kac voltluk aralikta voltajla oynarken basima gelen olayi belki sizde karsilasirsiniz.
PWM yöntemi kullanıyordur. Başka türlü nasıl yüksek frekans üretecek? :)

Lineer devreler, sartlar yerine gelirse osilasyon yapar. :oluat:

Nedir bu sartlar?

1 pozitif geri besleme olacak.
2. Kazanc 1 den buyuk olacak.

Lineer devreler, sartlar yerine gelirse osilasyon yapar. :oluat:

Nedir bu sartlar?

1 pozitif geri besleme olacak.
2. Kazanc 1 den buyuk olacak.
O zaman şema lazım.
Benim hiç lineer regulatörler ile sorunum olmadı.
Hep PWM ile çalışan regulatörler ile sorunum oldu.
Osiloskopum yok ama Radyoyu açınca hepsi çıkıyor ortaya.:)

devre, kontrol döngüsünün stabil olmadığı bir noktaya gelmiş gibi.
dimlenebilir led lambaya dimmer bağlayınca kısık ışıkta da aynısını yapıyor lede paralel uygun bir taş direnç bağlayınca geçiyor

Kec cesit lineer regulatorle calistin ki?

7805 bile osile edebilir. Lineer regulatorlerin cikisina baglanan 100n'un ana amaci bu olaya engel olmaktir. 100n olmasa da duzgun calisanina da denk gelirsin osile edene de. Bir firmaninki eder digerinki etmez.

4.5 v civarinda cikis vermesi icin asagidaki gibi bir devre kurmayi dene. Muhtemelen osile edecektir.

1734361898256.png

Bir ara darlington transistörlü güç kaynağı ile denemeleri yaparken, kurduğum uyduruk devrede ortaya çıkmıştı. Kullandığım bileşenler opamp vb. Performanslı parçalar değildi, darlington yapısının da Kazancı çok yüksekti 500-1000 gibi. Düşük akımlarda devre osilasyona gidiyordu. Transistörler zırt pırt kesime gittiği için böyle olduğunu düşünmüştüm. Düşününce transistör kesime gittikten sonra geri besleme opamp çıkışına tamamen duyarsız oluyor.

Akım ölçüm şöntünün üzerinden geçmeyen, sabit akım çeken büyük bağladığımda iyileşme olmuştu.

Acaba sürücü transistörlerin beyzinden akım çalarak çalışan yapının bu sorunu çözmeye yönelik bir faydası olabilir mi?

Osilasyon yapan guc kaynagima ait video cekmisim. Youtube'un tozlu sayfalari arasina kalmis.

Videodan gorebildigim kadariyla guc kaynagimin modeli KVK 305B.

Videoda guc kaynaginin - ucu topraga baglaninca osilasyon susuyor.

Son düzenleme:
Osilasyon yapan guc kaynagima ait video cekmisim. Youtube'un tozlu sayfalari arasina kalmis.

Videodan gorebildigim kadariyla guc kaynagimin modeli KVK 305B.

Videoda guc kaynaginin - ucu topraga baglaninca osilasyon susuyor.
Olay taze olsaydı sebebi ve çözümü ile ilgili iddiaya girerdim.

Videodaki güç kaynağını tanımıyorum, ama birkaç varsayımda bulunabiliriz. Sanırım cihaz analog kontrol ediliyor. OpampLarın da simetrik beslendiğini düşüyorum.

Voltaj sıfır olduğunda çıkış kondansatörlerinin kapasitesinin problem olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen sabit akım değil de, bir dirençle minimum yük sağlanıyordur. Bu durumda voltaj çok düşük olduğunda ve çekilen akım da çok düşük olduğunda çıkış transistörlerini süren yapıdaki gürültünün yükselen yöndeki etkisiyle alçalan yöndeki etkisinin çıkış voltajına yansıması asimetrik olur. Yani gürültünün yükselen kenarında kondansatör hızla şarj olur ve voltajı yükselirken, gürültünün düşen kenarının etkisi olmaz ancak çıkıştaki minimum yük sağlayan direncin deşarj edebileceği hızda düşer voltaj.

Böyle bir senaryoda simetrik beslenen sürücü opamp'ların çıkış voltajının negatif yönde eğer base'den akım çalarak çalışıyorsa pozitif yönde) doyuma gittiğini düşünüyorum.

Deşarj direnci nihayet kondansatörü boşalttığında da opam çıkışı büyük bir salınım yapmak zorunda kalacak ve transistörlerin propagation delay'den ötürü geri beslemede oluşacak gecikmelerden dolayı osilasyona giriyordur.

Bence böyle bir güç kaynağının çıkışında sabit akım çeken bir yük olmalı. Voltaj sıfıra düştüğünde de etkili olması için, bu sabit yük negatif çıkış voltajının daha altındaki bir negatif voltaja doğru akmalı.

@HexfeT in paylaştığı güç kaynağında anahtarlanan çıkış kondansatörlerinin düşük çıkış voltajları için olma ihtimali var mı ki?

Not: mobil'deyim imla hataları vardır...

Gnd ve eksi arasındaki bir köprümü var
p.jpg
acaba banamı öyle geliyor.Köprü ise cihazda topraklama bağlıysa eksi uç ile irtibatlandırılmış demektir bu durumda osilasyon ortadan kalkmış oluyor.

Evet istege bagli kullanilan bir kopru var.

Fakat her zaman besledigimiz cihazin negatif ucunun sebeke topragina bagli olmasini istemeyiz.
Videoda o kopru takili gibi duruyor. Aradan cok zaman gecti detaylari hatirlamiyorum. Hatta bu guc kaynagindaki olay ile bir baska benzer olay bir birine karismis ilk mesajimi biraz bir olaydan biraz diger olaydan bahsetmis sanki tek bir olaymis gibi yazmisim.

.

Yukaridaki videodaki olay ise tamamen farkli. Bu olayda da kalitesiz bir guc kaynaginin DC hattina binmis cok yuksek frekansli bir sinyal var.
Ledi kisa devre etmek icin kullandigim kablo parcacigi bir bobin gibi davraniyor DC anlamda ledi kisa devre etse de AC anlamda kisa devre edemediginden ledden AC akim akisina ve ledin isimasina devam etmesine neden oluyor. Hatta bu teknikle sihirli led buton devreleri yapiliyor. (Youtube da bir suru bu tip sihir numarasi var)

Son düzenleme:
300_A_circuit_diagram.jpg

mch-305d.jpg

Cok kotu cizilmis iki sema. Bendeki cihazin aynisi olmasa da benzeri.

Forum istatistikleri

Konular
7,207
Üyeler
2,913
Son üye
efe2005

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back