Sercan
--
Linux felsefesini anlamaya başlıyorsun demekki @Sercan. Windows kafa yapısından çıkamayanlar, hep Linux'un köhne, 40 yıllık yazılım protokolleri kullandığını, artık bunların geride bırakılması gerektiğini söylüyorlar.
Şöyle bir örnek vereyim. Ben şimdi eposta servis sağlayıcıları arıyorum. Ama özellikle IMAP desteği olmasını istiyorum. Ama bakıyorum birçok "modern" eposta servis sağlayıcısı IMAP desteği sağlamıyor. "Ohooo, 30 yıllık bir protokol. Ne gerek var? Bizde Android ve iOS uygulaması var, oradan bak maillerine". "Aç tarayıcını, hangi işletim sistemi olursa olsun, maillerini oku."
Peki benim 10 farklı şirkette, 10 ayrı eposta adresim varsa ne olacak? Birini windows altında outlook ile aç, 5 tanesini 5 ayrı sekmede web tarayıcısı ile, diğer 4 tanesini de Android ve iOS altında mı açacağım? Tabi ki hayır. Ben hepsini thunderbird altında tanımlıyorum, HEPSİNİ tek programda kullanıyorum. Hepsini de aynı komutlarla, aynı tuş kısa yolları ile, aynı kolaylıklardan yararlanarak kullanıyorum. IMAP işte bunu sağlıyor. O yüzden 50 yıllık bir protokol bile olsa, neden kullanılmasın?
Sanırım kapitalizmin insanlara dayattıkları hayat algısıyla da ilgili. Yeni olan her zaman daha iyi olmak zorunda değil ama satmak zorunda olduğu için iyiymiş gibi güçlü bir algı oluşturuyorlar. Bu disiplin ile yetişince kabukları kırmak da zor oluyor.
Bu arada KGB ile sorunun yoksa IMAP desteği olduğu için Yandex Mail'i de araştırabilirsin.