LM741 opamp ile yapılmış bir yükseltecin ses frekans performansı

malazgirt

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
118
LM741, çok eski ve artık nostaljik olmuş bir opamp. Ama özellikle sahip olduğu limitasyonlar nedeniyle, yeni başlayanlara işi öğretmek için çok uygundur. LM741'in neleri iyi yapmadığını görmek ve sonra da modern opamp'lerin bunların üstesinden nasıl geldiğini bilmek önemli bir bilgidir. Bu konumuzda, LM741'i bir ses frekans ön yükseltici olarak kullanıyoruz. Kuracağımız örnek devre, evirmeyen yükselteç devresidir. Kazancı ayarlayan geri besleme dirençleri dışında devreye herhangi bir ilave parça takmayacağız.

opamp_ni.png


====== GİRİŞ SEVİYESİNE BAĞLI OLARAK THD+N DEĞERİ ======

İlk yapacağımız test, bu devrenin distorsiyon (THD+N) seviyesini belirlemek. 1 KHz lik sinüs sinyali uygulayacağız yükselteç girişine. Daha derinlemesine bir analiz yapabilmek için, THD+N yi birçok farklı giriş seviyesi için ölçeceğiz. 1mV ile başlayacağız ve 2V'a kadar 50 noktada ölçüm yapacağız ve her bir giriş seviye değeri için THD+N in ne olduğunu göreceğiz. Bu test için, bütün seviye ayarlarını ve ölçümleri otomatik yapan bir ses analizör (audio analyzer) cihazı kullandık ve işte sonuç:

ddd1.png


Bu sonuçtan şunu anlıyoruz: LM741, evirmeyen bir yükselteç olarak kullanılırsa, 300mVrms giriş değerinden en iyi THD+N performansını sergiliyor. Bu giriş değerinde, THD+N değeri, %0.009 gibi. Ama diğer giriş değerlerinde THD+N hızla kötüleşiyor.
 
====== GİRİŞ FREKANSINA BAĞLI OLARAK THD+N DEĞERİ ======

Önceki testte, yükseltecin distorsiyonunun giriş sinyalinin genliğine göre nasıl değiştiğini incelemiştik. Bu testte de, distorsiyonun giriş sinyalinin frekansına göre nasıl değiştiğini inceleyeceğiz. Bunun için girişe 1Vrms lik sinüs sinyali uygulayacağız ve bu sinyalin frekansını 20 Hz'den 20 KHz e kadar 50 adımda ilerleteceğiz. Her ölçüm noktası için de THD+N hesaplayacağız.

freq_vs_thdn1.png


Görüldüğü üzere, yükseltecin distorsiyonu frekans ile birlikte sürekli olarak artmaktadır. 2 KHz'de %0.5 lik distorsiyon görülüyor, ki bu hisstedilebilecek seviyede bir bozulma. 4 KHz ile birlikte distorsiyon %1 i buluyor ve o aşamadan sonra daha hızlı bir şekilde artmaktadır. Yani bu yükselteç, tizleri aslına sadık bir şekilde yükseltmeyecektir ve duyulabilecek seviyede bozulmalara yol açacaktır.
 
====== FREKANS CEVABI ======

Yükseltecin kazancının giriş frekansına bağlı olarak değişimini gösteren grafiğe frekans cevabı denir. Bizim yükseltecin frekans cevabına bakınca, 20 KHz'e kadar gayet istikrarlı bir kazanca sahip olduğunu görüyoruz:

Gain.png
 
LM741 opamp'inin ses frekans devrelerinde kullanımı ile ilgili birkaç ölçüm daha yapmamız mümkün, örneğin faz cevabı, sinyal/gürültü oranı gibi, ama THD+N değerlerine baktığımız zaman zaten bu opamp'in ses devrelerinde işinin olmadığı ortaya çıkıyor. Ses frekans devrelerinde kullanılan yükselteçlerde, devrenin performansını artırmak için bazı ilave tedbirler de alınıyor, ama bunların sağlayacağız avantaj her zaman LM741 in temel performansının kötü olması nedeniyle sınırlı kalacaktır. O yüzden bu testleri bu noktada bitirelim ve başka opamp'lerin ölçümlerini yapalım ki kıyaslayabilelim.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,847
Mesajlar
99,724
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top