Mikro Step
Kıdemli Üye
Miknatislardan birisini sokersem ne degisir?
Ben permeance üzerinden basit bir hesap yaptım, 0.525 Tesla buldum. Eğer 8mm gap e tek magnet dersem 0.331 çıktı bende de, sizde 2 magnet var her biri 3mm kalınlığında değil mi? Bu durumda sizin hesapta ufak bir hata var gibi. Magnetlerden birini sökerseniz airgap 11mm çıkar, demir doymuyor diyelim yine(ki sanırım doyuyor) 0.259mT gibi bir şey geliyor, bu durumda büyük ihtimalle sizin ölçümünüz daha da yaklaşacak ve 230-240 gibi bir şry ölçeceksiniz
Kullandığınız malzemeyi sabit bırakacaksanız evet kaçılabilir gibi duruyor, malzeme hakkında tahmininiz var mı?Miknatislardan birisini sokunce belirtmemisim ama tabiki gapi da miknatis kalinligi kadar dusurecegim.
Iki miknatis daha cok para demek. Eger tek miknatisla yakin performans elde edilebilirse sistem daha da ucuzlayacak.
[math]B=\frac{H_c*l_{miknatis}*\mu_0*\mu_{miknatis}}{l_{miknatis}+I_{hava}*\mu_{miknatis}}[/math]
[math]H_{cmin}=955\frac{kA}{m}[/math][math]\mu_0=4\pi*10^{-7}\frac{Henry}{m}[/math][math]\mu_{miknatis}=1.05[/math][math]l_{miknatis}=3mm[/math][math]I_{hava}=5mm[/math]
B = 0.458 T
Bence 2. miknatistan kacinilabilir.
34631 eklentisine bak
Sekildeki gibi bir miknatisimiz olsun. Kirmizi yuzey N kutbu, bunun tam karsisindaki alt yuzey de S kutbu olsun.
Sari renkte boyadigim yuzeylerde kutuplarin durumu nedir, kutup sinirlari nerededir.
Manyetik çekim gücü yayı yendikçe mıknatıs demire daha fazla yaklaşmış olacak. Yaylı mekanizma belki lineer bir davranış göstermeyebilir. Ayrıca yayda muhtemelen metal olacağı için sonuca etki edebilir.Simdi portatif bir cihaz yapma ihtiyaci duydum.
Malzemenin boyu ne olursa olsun malzemeye dokunduracaksin malzemenin magnetik gecirgenligi hakkinda fikir verecek.
Demirciye gittin raflarda 10cm boyunda da malzeme var, 1m boyunda da 6m boyunda da.
Bir miknatisin altina sert bir yay koyup yaya da ibre yada load cell takip miknatis demire ne kadar kevvetle cekiliyor bu bilgiye bakmak belki fikir verebilir.