Magnetizma sorularim.

Coreless olayında mıknatıs kısmında hallbach array kullanılıp mıknatıs kısmı için nüveden kurtulunabilir. Bu durumda sadece mıknatıs kullanarak aslında bir tarafta neredeyse 0a indirirken B yi, diğer tarafta Br dan yüksek hale getirebiliyorsunuz. Aircore motorlarda kullanılabilen bir yapı, yalnız baştan uyarayım bu yapıda mıknatısları yapıştırmak da, yapıştırdıktan sonra orada tutmak da sıkıntılı olabiliyor. Aynı şekilde statorda da demir olmayan motorlar var, hatta aslında aircore denince akla bunlar geliyor, ana sebebi de demir kayıplarından kaçınmak. Bence voice coil gibi bir mekanizma da belki hallbach array mantıklı olabilir ama tamamen aircore olması çok uç bir uygulama için geliştirilmiyorsa gerekmez.

Deneme amaçlı geliştirdiğiniz yapı baya güzel ve güçlü gözüküyor gerçekten, büyük ihtimalle buna bir lineer enkoder ekleyeceksiniz ve baya yetenekli bir mekanizma ortaya çıkacak gibi. Yalnız bir uyarı yapmak istiyorum bu şekilde mıknatısları karşılıklı yerleştirdiğinizde(ve özellikle buradaki gibi nüvesi olduğunda yani düşük bir relüktans ile flux döndüğünde) çok dikkat edin. Daha önceden benzer uygulamada araya parmağı sıkışanlar görmüştüm ve maalesef ufacık bir hata parmağınızın kırılması ile sonuçlanıyor. Belki konuyu dışarıdan takip edenler demir ne kadar değiştirebilir diye düşünüyordur ama emin olun inanılmaz değiştiriyor.

Epstein square benim bildiğim kadarıyla tam dediğiniz iş için. Motor da mesela sacı kullandığınızda kaybını da doğrulayabiliyorsunuz, mıknatıslar için değil ama sac kaybı vs için faydalı bir alet. Sizin o sarım ile nüveyi prob üstünden okuma işi de fazlası ile çalışır, sadece kaçak akıyı ön görmek ya da hatasını kabul etmek gerekecek. Kullandığınız lamanın içeriği nasıl acaba? Normalde 1010 sheet metal olarak bulunabiliyor dünyada ancak Türkiye de bulmak zor, hatta zamanında biz aramıştık ama aradığımız boyutta bulamamıştık. Onun yerine muadili ve her yerde bulunan ST37 denen sac kullanılmıştı, ve yanlış hatırlamıyorsam bu saca ait değerleri internette rahatlıkla bulabiliyorsunuz, benzer uygulamalarda da kullanılıyor.

Sargı kısmını nasıl ürettiniz bu arada, nizami duruyor. Sadece sargı kısmının ağırlığı nedir? Sanki şaşırtıcı bir ivmelenme mümkün olabilir gibi son sistemde

Burada atlanılmış bir fark var sanırım.
CD Writer kafalarındaki..
Aynı zamanda GSM kameralardaki odaklanma mekanizmasını incelemenizi öneririm.
Voice coil lerde bir karşı kuvvet olmadıkça konum belirleyemezsiniz.
O yüzden mutlaka yaylı bir karşı kuvvet mekanizması kullanılır. DC akım kontrolü ile de yeri sabitlenir.
Hoparlörlerde de akordion membran bu işi görür.

Sargiyi PCB den yaptigim karkas uzerine sabirla elde sardim. Ardindn da iki kat polyesterle kaplayarak dagilmasini engelledim. Agirligini hatirlamiyorum. Bir ara sokersem olcerim.

Son düzenleme:
Burada atlanılmış bir fark var sanırım....
Voice coil lerde bir karşı kuvvet olmadıkça konum belirleyemezsiniz...
Boyle bir sart yok tabiki. Bu sart voice coilde geri besleme yapilmayan haporlor, ibreli olcu aletleri gibi sistemler icin gecerli.

Voice coil, hassass konumlama alanlarinda kullanilacaksa bobinin pozisyonu bir sensor ile olculur.
Kontrol unitesi sensorden gelen bilgi ile bobin akimini ayarlayarak bobini istenen hedefe tasir ve hedef uzerine gelindiginde akimini kisar. Eger bobine harici bir kuvvet etkiyor ve bu kuvvet pozisyonu bozmaya calisiyorsa zaten sensor bunu daha isin basinda hisseder ve bobinle karsi kuvvet ureterek hedef uzerinde kalmaya calisir.

HDD unitelerinde bahsettigin gibi karsi kuvvet uygulayan yay goremezsin. Keza DC motorlarla yapilmis pozisyonlama sistemlerinde de karsi kuvvet ureten yay goremezsin.

Pozisyon geribeslemeli voice coil duzeneginde bobin akimini olctugunu varsay. Duzenek yatayda calistiriliyorsa bobin hedef uzerine geldiyse bobinden gecen akim sifira iner.

Ayni duzenegi yere dik pozisyonda calistirirsan bobin istenen hedefe ulastiginda bobinden hala bir akim akar. Cunku bu akim kesilirse yer cekimi etkisinde bobin asagiya dogru kacmak ister.

Yani voice coil sistemlerinde karsi kuvvet sart degil.

Asagidaki deneyi coktandir yapmak istiyordum.

1. deneyde hard disk voice coil duzeneginde miknatis yuzeyindeki aki yogunlugu olculdu.
2. deneyde ise miknatisin karsisina karsit nuvesi takildi. (Miknatissiz ciplak ferro malzeme)

1718896249359.png

1718896310886.png

1T, 1.5T diye satilan neodyum miknatislarin yuzeyinde bu degerlerin okunacagini saniyordum. Olcum degerleri 0.2 - 0.3T araliginda.

Muhtemelen bu basligin 1. mesajindaki deney duzenegini yaparsam 1T'ya yakin degerler olcecegim. Belki de hic olcemeyecegim.
Bu degerler tamamen kisa devre edilmis miknatisin akisi olabilir.

• Beğen
Reactions: clc
1718897556774.png

Asil merak ettigim, yaptigim voice coil duzenegindeki B degeri. Eve gittigimde ilk firsatta olcecegim.

Son düzenleme:
Cok tatli gozukuyorlar abi,

dokundurma acisi felan onemsiz mi, sadece dokunduruyorsun.

Manyetizmanın en fazla olduğu nokta neresi? Kutubun hemen önü mü?

1T, 1.5T diye satilan neodyum miknatislarin yuzeyinde bu degerlerin okunacagini saniyordum. Olcum degerleri 0.2 - 0.3T araliginda.

Muhtemelen bu basligin 1. mesajindaki deney duzenegini yaparsam 1T'ya yakin degerler olcecegim. Belki de hic olcemeyecegim.
Bu degerler tamamen kisa devre edilmis miknatisin akisi olabilir.
Tam olarak öyle oluyor. Ancak siz mıknatısı kısa devre etseniz bile mıknatısın geometrisine bağlı bir kaçağı olacak, dolayısı ile yine tam olarka o değeri okuyamazsınız diye düşünüyorum. Karşı karşıya konulan ve manyetik nüvesi olmayan magnetlerin akısını da hesaplamak mümkün gibi, deneyi yaptığınız magnetlerin grade i ve ölçüleri var mı elinizde? Hesaplamaya çalışalım bakalım yaklaşacak mıyız?

Manyetizmanın en fazla olduğu nokta neresi? Kutubun hemen önü mü?

Bende oyle saniyordum fakat degil gibi gorunuyor. Bir kac cesit miknatis olcumunden sonra kesinlesecek.

Fakat cok genis yuzeyli miknatistaki durum (voice coil duzenegimdeki miknatis) asagidaki gibi. Kenarlara yaklastikca B degeri artiyor.

1718912301781.png

Miknatisin disinda fakat hemen miknatisin dibindeki bolgelerde 210 mT olcmus olmama sasirmiyorum. Cunku ust kutuptan alt kutuba en yogun akan aki en kisa yol oldugu icin bu bolgeden geciyor. Miknatisin ortasina yaklastikca alan cizgisi cok uzun yoldan dolasiyor.

Ayni miknatislari asagidaki gibi demir duzenegin arasina koyunca B 400mT ya cikti.

1718911856718.png

Tesla metre miknatis yuzeyine dokunduruldugunda en yuksek degeri gosteriyor. Yuzeyden uzaklastirildikca olculen B degeri azalmaya basliyor.

Fakat iki miknatis paralel olacak sekilde bir birine yaklastirilirsa (yukaridaki fotodaki gibi) probu iki miknatis arasinda gezindirseniz bile B degeri sabit kaliyor. Yani miknatis yuzeyinden uzaklassaniz bile artik B degismiyor.

Bu orneklerdeki bir kac olcum bile miknatislar konusunda kafami karistiran pek cok soruyu yok etti.

Simdi kagit uzerindeki demir tozlari ile yapilan gorsellestirme deneyini 3 boyutta hayal edince neden miknatis kenarlarinda neden daha yuksek B degeri olusuyor daha iyi anliyorum.

Son düzenleme:
Tam olarak öyle oluyor. Ancak siz mıknatısı kısa devre etseniz bile mıknatısın geometrisine bağlı bir kaçağı olacak, dolayısı ile yine tam olarka o değeri okuyamazsınız diye düşünüyorum. Karşı karşıya konulan ve manyetik nüvesi olmayan magnetlerin akısını da hesaplamak mümkün gibi, deneyi yaptığınız magnetlerin grade i ve ölçüleri var mı elinizde? Hesaplamaya çalışalım bakalım yaklaşacak mıyız?

Elimde bu miknatislardan var.

1718912920276.png

1718912942224.png

Bende oyle saniyordum fakat degil gibi gorunuyor. Bir kac cesit miknatis olcumunden sonra kesinlesecek.

Fakat cok genis yuzeyli miknatistaki durum (voice coil duzenegimdeki miknatis) asagidaki gibi. Kenarlara yaklastikca B degeri artiyor.

34621 eklentisine bak
Miknatisin disinda fakat hemen miknatisin dibindeki bolgelerde 210 mT olcmus olmama sasirmiyorum. Cunku ust kutuptan alt kutuba yogun akan aki bu bolgeden geciyor. Miknatisin ortasina yaklastikca alan cizgisi cok uzun yoldan dolasiyor.

Ayni miknatislari asagidaki gibi demir duzenegin arasina koyunca B 400mT ya cikti.

34620 eklentisine bak

Tesla metre miknatis yuzeyine dokunduruldugunda en yuksek degeri gosteriyor. Yuzeyden uzaklastirildikca olculen B degeri azalmaya basliyor.

Fakat iki miknatis paralel olacak sekilde bir birine yaklastirilirsa (yukaridaki fotodaki gibi) probu iki miknatis arasinda gezindirseniz bile B degeri sabit kaliyor. Yani miknatis yuzeyinden uzaklassaniz bile artik B degismiyor.

Bu orneklerdeki bir kac olcum bile miknatislar konusunda kafami karistiran pek cok soruyu yok etti.

Simdi kagit uzerindeki demir tozlari ile yapilan gorsellestirme deneyini 3 boyutta hayal edince neden miknatis kenarlarinda neden daha yuksek B degeri olusuyor daha iyi anliyorum.
Eslında elektirik alan hesabına bire bir uyuyor bahsettiğin manyetik alan hesapları.
Noktasal ve çift kutuplu elektro statik ve dahi kapasitör levhası arasındaki elektirik alan siddetlerine tıpa tıp benziyor.

Ayrıca hardisk mıknatışlarını tek yüzeyde çift kutup diye hatırlıyorum.
Yanılıyormuyum.?

100mm x 75mm x 3mm

Asagidaki miknatislar.

1718911856718-png.34620

Kiracagim diye korkuyorum ortalikta tutmuyorum fakat asagidaki miknatislarla diledigimiz gibi calisabiliriz.

1718913578437.png

9mm x 9mm x 125 mm

Malzemesinin ne oldugunu umarim bulabilirim.

Eslında elektirik alan hesabına bire bir uyuyor bahsettiğin manyetik alan hesapları.
Noktasal ve çift kutuplu elektro statik ve dahi kapasitör levhası arasındaki elektirik alan siddetlerine tıpa tıp benziyor.

Ayrıca hardisk mıknatışlarını tek yüzeyde çift kutup diye hatırlıyorum.
Yanılıyormuyum.?
Türkçesini bilmiyorum ancak bu kavramlar birbirlerini dual i. Elektrik alan(E), manyetik alanın(H); electric displacement field(D, türkçesini bilmiyorum), manyetik akı yoğunluğu(B) nin dual i. Dolayısıyla aynı mantıklar tutuyor, kapasitör ve indüktör gibi

Türkçesini bilmiyorum ancak bu kavramlar birbirlerini dual i. Elektrik alan(E), manyetik alanın(H); electric displacement field(D, türkçesini bilmiyorum), manyetik akı yoğunluğu(B) nin dual i. Dolayısıyla aynı mantıklar tutuyor, kapasitör ve indüktör gibi
Mıknatısta tek kutup maalesef mümkün olamıyor.
Olsa neler neler yapacağım. Ama Statik elektirik tek yada çift kutup olabiliyor. Yüzey olabiliyor hatta küresel olabiliyor.
Bir kürenin belli bir kalınlıkta iç yüzünü S dış yüzünü N kutuplamak mümkün olabilse keşke.

400 mT çıkan kısımda nüveyi sonsuz permeable sayıp hesap yaparsak tutuyor mu? Denediniz mi?

Yok henuz hesap yapmadim. Iki miknatis arasindaki mesafe 8 mm.

Akilli bidik B = 0.327 T olarak hesapladi.

Miknatisin bagli oldugu demir aksamda hic magnetik gerilim dusumu olmadigini kabul edersek

Miknatis uclarindaki magnetik gerilim hava araliginda dusecektir.

Miknatisdan cikan akinin sagdan soldan kacmayip demir yolu izleyip hava araligindan karsiya gectigini varsayarsak

[math]B=\mu_0*H_{Hava}[/math]
Miknatisin da reluktansi olacagi icin toplam reluktans (R reluktansi gostersin)

[math]R=R_{Hava}+R_{Miknatis}[/math]
[math]R=\frac{l_{Hava}}{\mu_0*S}+\frac{l_{Miknatis}}{\mu_0*\mu*S}[/math]
Miknatis kalinligi 3mm, Hava araligi 8mm

[math]\mu_0=4\pi*10^{-7}[/math][math]\mu_{miknatis}=1.05[/math][math]Hc=955*10^3[/math]

[math]\phi=\frac{H_c*l_{miknatis}}{R}[/math]
[math]\phi=\frac{H_c*l_{miknatis}*\mu_0*\mu_{miknatis}}{l_{miknatis}+I_{hava}*\mu_{miknatis}}S[/math]
[math]B=\frac{H_c*l_{miknatis}*\mu_0*\mu_{miknatis}}{l_{miknatis}+I_{hava}*\mu_{miknatis}}[/math]
Degerleri yerine koyarsak

B=0.331 T cikiyor.

Olcum yaptigimda ise B=0.4T elde ediyorum.

Daha kucuk olcseydim tamam diyecektim fakat daha buyuk olcuyorum. Tersligi bulmamiz lazim.

Zira demirde vs kayip olmadigini varsaydik.

Edit

Hc >= 955 kA/m demis. Ben 955 aldim. O yuzden boyle cikti. Yani hesap dogru. Fakat miknatis dokumaninda

Hc > 955 kA/m demesi hos olmamis. Bu durumda olcum sonucunu dogru varsayip Hc nin degerini belirleyebiliriz.

Hos olmamis ama aslinda uretici sunu diyor. Eger bizim miknatisimizi kullanarak bu duzenegi yaparsan hava araliginda en az 0.331T yogunlukta aki elde edersin. Ben de 0.4T elde etmisim.

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back