Magnetizma sorularim.

Coreless olayında mıknatıs kısmında hallbach array kullanılıp mıknatıs kısmı için nüveden kurtulunabilir. Bu durumda sadece mıknatıs kullanarak aslında bir tarafta neredeyse 0a indirirken B yi, diğer tarafta Br dan yüksek hale getirebiliyorsunuz. Aircore motorlarda kullanılabilen bir yapı, yalnız baştan uyarayım bu yapıda mıknatısları yapıştırmak da, yapıştırdıktan sonra orada tutmak da sıkıntılı olabiliyor. Aynı şekilde statorda da demir olmayan motorlar var, hatta aslında aircore denince akla bunlar geliyor, ana sebebi de demir kayıplarından kaçınmak. Bence voice coil gibi bir mekanizma da belki hallbach array mantıklı olabilir ama tamamen aircore olması çok uç bir uygulama için geliştirilmiyorsa gerekmez.

Deneme amaçlı geliştirdiğiniz yapı baya güzel ve güçlü gözüküyor gerçekten, büyük ihtimalle buna bir lineer enkoder ekleyeceksiniz ve baya yetenekli bir mekanizma ortaya çıkacak gibi. Yalnız bir uyarı yapmak istiyorum bu şekilde mıknatısları karşılıklı yerleştirdiğinizde(ve özellikle buradaki gibi nüvesi olduğunda yani düşük bir relüktans ile flux döndüğünde) çok dikkat edin. Daha önceden benzer uygulamada araya parmağı sıkışanlar görmüştüm ve maalesef ufacık bir hata parmağınızın kırılması ile sonuçlanıyor. Belki konuyu dışarıdan takip edenler demir ne kadar değiştirebilir diye düşünüyordur ama emin olun inanılmaz değiştiriyor.

Epstein square benim bildiğim kadarıyla tam dediğiniz iş için. Motor da mesela sacı kullandığınızda kaybını da doğrulayabiliyorsunuz, mıknatıslar için değil ama sac kaybı vs için faydalı bir alet. Sizin o sarım ile nüveyi prob üstünden okuma işi de fazlası ile çalışır, sadece kaçak akıyı ön görmek ya da hatasını kabul etmek gerekecek. Kullandığınız lamanın içeriği nasıl acaba? Normalde 1010 sheet metal olarak bulunabiliyor dünyada ancak Türkiye de bulmak zor, hatta zamanında biz aramıştık ama aradığımız boyutta bulamamıştık. Onun yerine muadili ve her yerde bulunan ST37 denen sac kullanılmıştı, ve yanlış hatırlamıyorsam bu saca ait değerleri internette rahatlıkla bulabiliyorsunuz, benzer uygulamalarda da kullanılıyor.

Sargı kısmını nasıl ürettiniz bu arada, nizami duruyor. Sadece sargı kısmının ağırlığı nedir? Sanki şaşırtıcı bir ivmelenme mümkün olabilir gibi son sistemde
 
Burada atlanılmış bir fark var sanırım.
CD Writer kafalarındaki..
Aynı zamanda GSM kameralardaki odaklanma mekanizmasını incelemenizi öneririm.
Voice coil lerde bir karşı kuvvet olmadıkça konum belirleyemezsiniz.
O yüzden mutlaka yaylı bir karşı kuvvet mekanizması kullanılır. DC akım kontrolü ile de yeri sabitlenir.
Hoparlörlerde de akordion membran bu işi görür.
 
Sargiyi PCB den yaptigim karkas uzerine sabirla elde sardim. Ardindn da iki kat polyesterle kaplayarak dagilmasini engelledim. Agirligini hatirlamiyorum. Bir ara sokersem olcerim.
 
Son düzenleme:
Burada atlanılmış bir fark var sanırım....
Voice coil lerde bir karşı kuvvet olmadıkça konum belirleyemezsiniz...
Boyle bir sart yok tabiki. Bu sart voice coilde geri besleme yapilmayan haporlor, ibreli olcu aletleri gibi sistemler icin gecerli.

Voice coil, hassass konumlama alanlarinda kullanilacaksa bobinin pozisyonu bir sensor ile olculur.
Kontrol unitesi sensorden gelen bilgi ile bobin akimini ayarlayarak bobini istenen hedefe tasir ve hedef uzerine gelindiginde akimini kisar. Eger bobine harici bir kuvvet etkiyor ve bu kuvvet pozisyonu bozmaya calisiyorsa zaten sensor bunu daha isin basinda hisseder ve bobinle karsi kuvvet ureterek hedef uzerinde kalmaya calisir.

HDD unitelerinde bahsettigin gibi karsi kuvvet uygulayan yay goremezsin. Keza DC motorlarla yapilmis pozisyonlama sistemlerinde de karsi kuvvet ureten yay goremezsin.

Pozisyon geribeslemeli voice coil duzeneginde bobin akimini olctugunu varsay. Duzenek yatayda calistiriliyorsa bobin hedef uzerine geldiyse bobinden gecen akim sifira iner.

Ayni duzenegi yere dik pozisyonda calistirirsan bobin istenen hedefe ulastiginda bobinden hala bir akim akar. Cunku bu akim kesilirse yer cekimi etkisinde bobin asagiya dogru kacmak ister.

Yani voice coil sistemlerinde karsi kuvvet sart degil.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,154
Mesajlar
105,029
Üyeler
2,558
Son üye
cenkacar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top