zayiflaticalari gormustum ama 1000v ta kullanabilirmiyim emin olamadim, ama yukaridaki verdigim gerilim bolucuyu deneyecegim, tesekkurler.
ayarli kapasite, RC seri bagli, bu RC bnc sasesi ile canli uca paralel bagli, neye anlam veremediniz anlamadim tam olarak, bendeki probdada asagi yukari ayni durum var, osiloskobun ic dienci 1 megaohm icerden paralel bagli diye biliyorum, istersen bunu bazi osiloskoplarda 50ohm yada GND yapabiliyorsun ama bunlarin amaci farkli, probunda direnci 9megaohm, gerilim bolucu hesabi yaparsan 1/10 donusumunu bulursun, eger buysa takildigin.
Probu ohm metreyle ölçdüğümde X1 kademesinde 0.266 K ohm X10 kademesinde 8980 K ohm olması.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Üç soruya bir arada cevap vermeye çalışayım.
Bu zayıflatıcıyı taktığınızda ve probunuzu 10x moduna aldığınızda 200x'e çok yakın bir probunuz olacak. Zayıflatıcı bunu sadece araya direnç ekleyerek yapmıyor. Gerilim bölücülü bir direnç ağı oluşuyor. Yani standart probda 10x için 9 MOhm lazım, 200X için 199 MOhm direç koyalım şeklinde değil. Bendekini takıp ölçtüm. Resim ve sonuçlar aşağıda.
PROB | ATTENUATOR | Direnç (+ -> +) | Direnç (+ -> -) | Ölçüm Çarpanı |
1x | Yok | 336 Ohm | - | 1x |
1x | Var | 1.0037 MOhm | 1.059 MOhm | 20x |
10x | Yok | 8.980 MOhm | - | 10x |
10x | Var | 9.983 Mohm | 1.0037 MOhm | 200x |
Şimdi 200x modunda yani prob 10x modundayken ve zayıflatıcı (attenuator) takılıyken sinyal ileticisi (+ dedim) üzerindeki direnç kabaca 9 MOhm. GND ile aradaki direnci görmezden gelsek 1 MOhm da osiloskop içinde var. 10 MOhm bir direnç var. 1000 V ölçüm yapsanız yaklaşık 0.1 mA akım oluşacak. Bu da toplam 0.1 W bir güç demek. + ile GND arasındaki direnç de 10 MOhm. Orada da durum benzer. Dolayısıyla burada dirençlerimiz açısından sorun yok gibi görünüyor. Ancak iletkenlerin ve kondansatörün oluşturacağı kapasitans nedeniyle yüksek voltaj altında oluşabilecek etki hakkında birşey söyleyemeyeceğim. Bu probun yalıtkan malzemesinin yapısına ve sinyalin frekansına göre çok değişebiilir. Kısa süreli ölçümlerde sorun olacağını düşünmüyorum ancak diğer üstatlar daha iyi yorum yapacaktır.
10x modunda neden yaklaşık 9 MOhm direnç devreye girdiği konusuna gelince, prob ve osiloskopun devre şeması en basit haliyle aşağıdaki gibi.
1X modunda R1 direncinin iki ucu kısa devre oluyor. Sistemin direnci 1 MOhm (giriş empedansı dediğimiz şey) oluyor. Osiloskop her zaman R2 direnci üzerindeki voltajı ölçüyor. Devredeki kapasitörler iletkenlerden kaynaklı oluşan indüktif etkileri kompanse etmek için var.
10x modunda is 9MOhmluk direncin sayesinde bir gerilim bölücü oluşuyor ve osiloskop girişindeki 1MOhm direnç üzerindeki voltaj 10'da 1e düşüyor: 1MOhm / (9MOhm+1MOhm). Böylece fiilen ölçülen voltaj onda birine düşmüş oluyor. Osiloskopta da 10x seçeneğini seçtiyseniz osiloskop da gelen ölçümü 10 ile çarparak gösterdiğinden ekranda doğru gerilimi görüyorsunuz.
336 Ohm direnç niye var sorusuna gelince, 1x modunda C1 kapasitörü etkisiz. Ayrıca 1x modunda düşük frekanslı ölçümler yapıyoruz (5-6 MHz'e kadar. Üstü için 10x kullanmalısınız). Ancak kapasitörlerin dışında bir de koaksiyel kablonun kapasitif etkisi de var. Ama frekans düşük olduğundan kapasitansın etkisi sınırlı kalıyor ve küçük bir dirençle kompanse edilebiliyor. Sinyalde ani bir direnç ile oluşacak yansımaları azaltmak için bilerek yüksek kayıplı kablo kullanılıyor. Bu sayede empedans kabloya dağılarak daha düzgün bir şekilde sağlanmış oluyor. Hatta bazı probların içind ebu dirençler seri dirençlere parçalanarak konuluyor benzer etki oluşsun diye. 1x modunda ölçtüğünüz 250-400 Ohm direnç bu sebepten.
High Resolution modu konusuna da değineyim. SDS2000X Plus serisinde bu özelliğin adı "10 Bits" modu. Acquire menüsüne girdiğinizde alt tarafta görebilirsiniz. Bu mod donanımsal olarak 10 bit değil elbette. Yazılımsal olarak farklı "waveform"ları birleştirerek yapılıyor. Bu sebeple fiiliyatta saniyede 2G örnek alınmamış oluyor. Örnek sayısının düşmesi nedeniyle "aliasing" dediğimiz problemin oluşmaması için bant genişliği otomatik olarak devreye giren bir filtre ile 100 MHz'e iniyor.
Bu cihazda 10 bit modu yazılımsal olarak sağlanmasına rağmen fena sonuç vermiyor. Bunun en önemli nedeni de cihazın düşük frontend gürültüsüne sahip olması. Bu sayede efektif bit sayısı daha yüksek oluyor. Bunlara ilave olarak dilerseniz ERES denilen ilave bir filtreleme algoritması (MATH altında) da devreye alınabiliyor. Bu da efektif bit değerinin artmasına yardımcı oluyor.