Nötr hattından akım geçer mi?

Dengeli yükler tabir edilen 3 fazlı motor, ısıtıcı, ısı pompası vs.. gibi her sargısından eşit akım geçen yüklerde nötr'den geçecek akım değeri 0 amperdir. Örneğin, A, B ve C fazlarının herbirinden 10 amper geçiyor ise nötr hattındaki akımın vektörel toplamının 0, nötr'den geçen akımın 0 amper olduğunu söyleyebiliriz .
Dengeli yükler için basit ve anlaşılabilir olan bu durum her fazın farklı akım değerlerine sahip monofaze yüklerinin olduğu 3 faz ile beslenen yerlerde yani dengesiz yüklerde karşımıza vektörel fark, nötr uzerinden geçen akım olarak çıkar.
Kimi zaman elektrik çarpilmalarına da sebebiyet veren bu akım değeri, enerji verilen yapıda kullanılacak olan nötr kablosunun çapının tesbiti ve dolayısı ile sistem güvenliği açısından büyük önem arzetmektedir.
Dengesiz yüklerde nötr'den geçen akımı bulmak için formal yollardan hesaplamak mümkün olduğu gibi;
√(a² + b² + c² - a.b - b.c - a.c) formülü ile de sonuca pratik olarak ulaşmak mümkündür.
Örneğin, A fazındaki akım 10 amper, B fazındaki akım 20 amper ve C fazındaki akım 30 amperdir.
Bu durumda nötr'den geçen akım değeri 17,3 amper olacaktır.

Hiçbir açı değeri olmayan akımı baz alsak bile fazlar arasındaki 120 derecelik açı farkı akım değerine göre yapılan hesapta değişmezki. Yani hesabın fazlar arası 120 derece hesapla başlaması lazım.
Standart olarak kabul ettiğimiz 3 fazlı sistemde acı farkı 120 zaten hocam.

Standart olarak kabul ettiğimiz 3 fazlı sistemde acı farkı 120 zaten hocam.
Senin açıların tutmıyor hocam. Hesap buna göre olmalı .
IMG_20251115_145334.jpg

Senin açıların tutmıyor hocam. Hesap buna göre olmalı .45101 eklentisine bak
Hocam burada açıkladığım konu nötr'den geçen akım kaç amper olur. Sinüs acısı su derece, kosinüs bu derece, tanjant şudur demiyorum. Sahada buna ihtiyacım yok. Elimde 3 fazın akım bilgisi varsa ihtiyacim olan değer nötr'den geçen akımı nasıl bulurum, hesabını nasıl yapabilirimin yolunu veriyorum. Nötr'den geçen akım sonucu kesinlikle doğrudur.
Yanlişsa siz 10,20,30 amper örneğine göre siz hesaplayın lütfen, kaç çıkacak. Bilgimi düzelteyim.

Hocam burada açıkladığım konu nötr'den geçen akım kaç amper olur. Sinüs acısı su derece, kosinüs bu derece, tanjant şudur demiyorum. Sahada buna ihtiyacım yok. Elimde 3 fazın akım bilgisi varsa ihtiyacim olan değer nötr'den geçen akımı nasıl bulurum, hesabını nasıl yapabilirimin yolunu veriyorum. Nötr'den geçen akım sonucu kesinlikle doğrudur.
Yanlişsa siz 10,20,30 amper örneğine göre siz hesaplayın lütfen, kaç çıkacak. Bilgimi düzelteyim.
Valla hocam lahmacun fişine fazör diyagram çizdim. Arkasına da hesap mı yapayım :) Haftaya program yazayım vaktim olursa excell de.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,533
Üyeler
3,393
Son üye
helloworld

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back