OB2269AP minimal devre çalışmıyor

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
23,319
OB2269AP PWM kontrolcüsünü kullanarak şu minimal devreyi kurdum. Beklentim, GATE çıkışında PWM sinyal görmek. Ama gate çıkışı sürekli olarak sıfırda duruyor. Sorun ne olabilir?

1726090037358.png
 
Son düzenleme:
Datasheet'te bulunan tipik flyback devresi şu şekilde. Benim minimal devrede SENSE şasede, FB de şasede. Bu durumda GATE'te maksimum duty cycle'a sahip bir PWM çıkması gerekiyor. RI girişine bağladığım direnç değeri kabaca 50 kHz lik bir anahtarlama frekansına karşılık geliyor.

1726089718843.png
 
RT girişini şaseden ayırıp boş bırakınca da bir fark yok, çıkış her zaman tam olarak 0 V da duruyor.
 
Şu anda entegre 20 V kaynaktan 2 mA, 200 V kaynaktan da 100 μA akım çekiyor.
 
FB yi şaseden ayırdım ve 100 mV adımlarla voltajı arttırdım. 2.5 V a kadar geldim ve çıkış hala 0 V. Entegreyi değiştirdim, hiç fark yok. Acaba bu aldığım entegrelerin içi boş mu diye düşünmeye başladım :katil2:
 
Cip kendi basina cikis vermeyebilir. Sense bacagina sinyal jenaratorunden 1v civarinda testere sinyali girmeyi dene.

Feedback bacagina 1.5v civari voltaj da vermen gerekebilir.

Scopu tek atim moduna alip cipi enerjilediginde Gate cikisi high yapip bu olayin yakinlarinda sense bacagindan sinyal gelmedigi icin cikisi low yapip devamini getirmiyor olabilir.

Cipin ic semasi cok kotu cizilmis. Dokumani iyi kurcalamak lazim.
 
Sense'den sıfır okuyunca "hmm, hiç akım yok, basayım PWM'i" demesi gerekmiyor mu?
 
Scopu tek atim moduna alip cipi enerjilediginde Gate cikisi high yapip bu olayin yakinlarinda sense bacagindan sinyal gelmedigi icin cikisi low yapip devamini getirmiyor olabilir.

Denedim. Önce 200 V u açtım, sonra 20 V u açtım. Trigger oluşmuyor.
 
Test düzeneği

1726091892351.jpeg
 
Guc kati yokken, Vdd ve Vin pinlerini birlestirip 24v ile beslemeyi deneyebilirsin.

RT pinindeki voltajin 0.8v dan fazla olmasi gerekiyormus.
 
İlk yaptığım testte zaten VDD ve VIN birleşik olarak 20 V ile test ettim. Çıkış 0 V. Ondan sonra gerçek çalışma şartlarını yaratmak için VIN i ayırdım.
 
Entegrenin için boş diyeceğim ama, şu anda ölçtüğüm iki tane veri datasheet verileri ile uyuşuyor. FB şaseye çekildiğinde geçen akım 0.8 mA olarak verilmiş. Benim ölçtüğüm değer de bu. VDD operating current 2.3 mA demiş, ben de o civarda akım görüyorum. Neyse datasheet'i komple okuyayım bakalım.
 
Feed Back High olmalı.
Sense uçu, gate çıkışı çalışıyor mu diye kontrol için konulmuş. Gate çıkışının doğru çalıştığını onaylamazsa sonraki adımda pulse üretmeyecek.
RT ucuna dirençle şaseye bağlanacak, 100k önerilmiş.

Korumalı çalışıyor.
 
Feedback'e voltaj verdim, Sense'e voltaj verdim, RT'e voltaj verdim, hiç bir fark yaratmıyor. İlk palsi dahi üretmiyor.

Sinyal jeneratörü bağlayabilirim sense'e, ama böyle her şeyi gözlemleyerek çalışıyorsa bu, gelen sinyali de beğenmeyebilir çünkü kendi anahtarlaması ile senkron olmayacak. Olmazsa ben bir MOSFET takayım çıkışa ve watlı bir direnci süreyim. Bakalım ne yapacak.
 
Mosfete cikis yapan pinden bir gerilim bolucu ile Sense bacagina sinyal girmek te denenebilir. Hatta gerilim bolucu cikisina 1..100n gibi bir kapasitor de eklenerek akim tirmaniyor yanilgisi yaptirilabilir.
 
Mosfete cikis yapan pinden bir gerilim bolucu ile Sense bacagina sinyal girmek te denenebilir. Hatta gerilim bolucu cikisina 1..100n gibi bir kapasitor de eklenerek akim tirmaniyor yanilgisi yaptirilabilir.

Güzel fikir, deneyeceğim :tamam2:

Aslında böyle akıllı davranmaya çalışan şeyleri hiç sevmem. Ben PWM üret diyorsam üret işte. Yok MOSFET yanacakmıs, yok duty cycle fazla, onları düşünme işini bana bırak :kizgin1:
 
Adamlar tum bu seyleri dusunup cipi tasarladilarsa bozulmasi zor smps yapmak icin iyi bir sey aslinda.
 
Şimdi 10k/1k ile GATE çıkışını bölüp SENSE girişine verdim. FB (feedback) girişine de 1 V verdim. Gene ölü.

Sonra bu şartlar altında FB (feedback) girişini yavaşça arttırmaya başladım. 1.6 V dan sonra pwm çıkışı almaya başladım.

1726172799126.png
 
Ama tabi gene stabil frekans yok. Onun dışında sanki duty cycle yerine frekans değişiyor FB voltajı ile. Ben en iyisi MOSFET'i takayım.

1726172920026.png
 

Forum istatistikleri

Konular
6,572
Mesajlar
111,600
Üyeler
2,693
Son üye
korfez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top