Tunçmatik Newtech ECO 1KVA 1F/1F Online UPS veri kayıt hatası

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,945
4-5 gün önce uzun zamandır sorunsuz kullandığım Tunçmatik Newtech UPS bir anda kapandı. Beraberinde bilgisayarım da kapanınca saatlerce çalıştığım verilerde başka bir aleme yolculuk etti.

Biraz incelediğimde ekranın açık fakat ekranın LED aydınlatmasının olmadığını gördüm. Ölçüm yaptığımda 12V hattının 8.5V civarında, 5V regülatörlerin ise normal olduğunu gördüm ama işler yoğun diye uğraşmadan kenara kaldırdım.

Kenara kaldırıp yoluma devam etmek istedima ama bu sefer de son 3 gecedir gece 2-3 gibi değişen saatlerde elektrikler tam olarak 10-15 dk için kesiliyor. Enerjisa, elektriği icat etmek için müthiş deneyler yapıyor olmalı!

Baktım olacak gibi değil benim UPS’i bugün biraz kurcaladım. Günlerdir piller de dahil sistemde hiç elektrik olmayan cihaz çalıştı… Arada gene P1 (programlı çıkışı) kendi kendine açıp kapatsa da bir süre sonra normalleşmeye başladı.

P1 ayarlarına bakayım diye cihazın uygulamasını açtım ve P1 ile ilgili herhangi bir takvim olmadığını gördüm. Yani programlı bir açma kapama yokken cihaz varmış gibi davranıyor.

Neyse yazılım ile bazı başka ayarları değiştirmek istediğimde "Apply Data entry failure!" hatasını verdiğini gördüm. Ayarların birçoğunu istediğim gibi başarı ile değiştirebiliyorum. Fakat hep aynı ayarlar bu hatayı veriyor.

Mesela aşağıdaki ekran görüntüsündeki hatayı bağlı pillerin toplam AH kapasitesini girmek istediğimde veriyor.

1686757489336.png


Yine aynı satırdaki paralel bağlı akü sayısını sorunsuz kaydediyor.

1686757555634.png


Sanıyorum cihazın EEPROM’unda bazı adresler arızalandı. Ayarları kurcaladıktan sonra yarım saattir lamba bağladım ve güç çekiyorum sorun çıkartmadı. Bunu değiştirmeyi deneyeceğim ama arızanın başka bir yerden kaynaklanma ihtimali var da ben mi gözden kaçırıyorum?

20230614_184242.jpg
 
Bu arada havalar ısınmaya başlayınca acaba ısıdan dolayı korumaya mı geçti diye düşündüm. Aşağıdaki konuya öykünüp, cihazı açmışken daha önce tedarik ettiğim büyük boyutlu fanı da PCB üzerindeki ikinci fan yuvasına taktım.


20230614_171211.jpg
 
Tam mesajı yazarken gene güç kesti ve uygulama aşağıdaki mesajları iletti.

Cihazın P1 çıkışına herhangi birşey bağlı değil. Testi normal çıkış soketinden yapıyorum.

1686757803470.png
 
Sayac kimin uzerine ise onun telefon numarasina iki gun onceden elektrik kesintisinin saati SMS olarak yollaniyor. En azindan artik bu kadarini yapiyorlar. :p Calistigim programlarda otomatik kayit yok ise unutmamak icin telefondan zamanlayiciyi 5 dakikaya ayarlayip elle yapiyorum kayitlari. En azindan veri kaybi azaliyor. Notebook olsa tamamen kurtulacagim su PC'den.
 
İyice sapıttı. Mesajları yazarken bir süre sonra kendiliğinden tekrar bağlantı kuruldu dedi ama ekran aydınlatması yine çalışmıyor.

1686757868574.png


Fotoğrafta çok belli olmuyor ama dikkatli bakılırsa ekranın aslında çalışıyor olduğu görülebilir. Çok da dikkatli bakmayın şirinleri görmeye başlarsınız. :katil1:

20230614_185121.jpg
 
Şimdi de kendi kendine tekrar çıkış verdi ve kısa bir süre sonra tekrar kapattı. Bu seferde "Bus start fail" hatası verdi. Cihaz kendi kendine açıyor kapatıyor. UPS alarm ayarı kapalı olmasına rağmen açılıp kapanırken bazen de kapalı iken buzzer ötüyor.

1686758140417.png
 
Uzerindeki beslemenin kondansatorleri bozulmustur, voltaj sapitinca PIC'te sapitiyordur.
 
Hiç dokunmuyorum şu an kendi kendine çalışmaya başladı fakat ekranda uyarı verdi. Arıza kodu 01 yani "Bara başlama arızası" imiş.

20230614_185803.jpg


1686758588352.png


Ayarları kurcaladığımda 33 dk çalıştı sonra sorun çıkarttı.

1686758727500.png
 
Bara dediği, ikinci invertere giden ±310 VDC olsa gerek. Bu voltaj arada bir kesiliyorsa, o anlarda birinci inverter devreye girer ve orada 310 VDC gelir. Yakında bir tamir projesi çıkacak gibi. Aslında sorun arada bir düzelmiyor, arada bir aküler ve birinci inverter devreye girip şebekeden gelmesi gereken enerjiyi dengelemeye çalışıyor.
 
Uzun zamandır elektrik kesintisi olmuyordu benim UPS bozulunca mı denk geldi, benim UPS elektrik sorunlarından dolayı mı bozuldu bilmiyorum. Gece tombala çekilişi gibi elektrik gidiyor. Yakında değil bunu hemen halletmem gerekiyor.

Pilleri çıkarttım, elektriği kestim bir süre bekledim. Şimdi bara hatası ortadan kalktı ve normal açıldı. Bu sefer Bypass, ECO filan ne varsa devre dışı bıraktım.

20230614_211646.jpg



Halen bazı ayarları değiştirmek istediğimde hata alıyorum. Bunlar benim cihazın desteklememesinden mi kaynaklı yoksa başka bir sorunum mu var bilmiyorum.

Bütün parametreleri değiştirdim aşağıdakiler hata veriyor. Eco mode hata vermezken Advanced Eco mode hata veriyor...


1686767135176.png

1686767138664.png

1686767142880.png

1686767146584.png
 
Zaten online UPS almışsın o kadar, ECO modunu açmaman lazım. ECO modunu açarsan, senin online UPS, line interaktif gibi çalışır. Yani şebeke voltajı olması gereken aralıkta ise UPS tamamen devre dışı. Şebeke voltajı giderse de UPS o anda devreye girer.

ECO modu kapalı iken ise, UPS her zaman devrededir ve her zaman düzgün bir çıkış voltajı üretir.
 
Çok fazla yük bindirmemek istemiştim. Bu durumda Converter modu da çalışmıyor.

Bu ayarları değiştirme EEPROM hatası mıdır?

Windows'ta pusuda bekliyormuş mavi ekran vermeye başladı, zalım.:kizgin3:
 
Dışarıya dondurma yemeye çıkacağım yoksa bütün cihazlar çökecek. :katil1:
 
ViewPower yazılımını hiç kullanmadım. Çok eski bir yazılım, doğru çalıştığına da güvenmem zaten. Bütün ayarları doğrudan cihaz üzerinden yaparsan daha iyi olur.

Converter modunu açmana gerek yok. O çıkış frekansını değiştirmeye yarıyor. Mesela 60 Hz çıkış vermek istersen kullanıyorsun o modu.
 
Kitapçıkta tuşlarla ayarlara nasıl erişeceğim net bir şekilde yazmıyor. Ben mi bulamadım acaba?
 

Ekler

  • Newtwch_Pro-1-2-3KVA_KK.pdf
    1.2 MB · Görüntüleme: 77
Cihazın kapalı olması gerekiyorumuş. Kapalı iken Select tuşuna basılı tutarsan ayarlar ancak o zaman açılıyor. Oradan Converter ayarını aktifleştirdim. Demek sorun benim şüpelendiğim gibi EEPROM değilmiş

@taydin 'nın dediğini tecrübe etmiş oldum, ViewPower yazılımına güvenmemek gerek.
 
Ayarların değişmemesi protokol (güncellemesinden) değişikliğinden kaynaklı gibi duruyor ama işin garibi, tuşlar ile Convertor ayarını yapınca ViewPower yazılımı da bu opsiyonu aktif olarak gördü.
 
Haydaa bir şey daha fark ettim. Benim bunca zamandır gördüğüm parametre sayfasındaki (ilk mesajda görülen) bilgiler değişti. Mesela yukarıda bahsettiğim Advantec Eco modu buradaki Eco modunun hemen altındaydı fakat şimdi short restart 3 times gibi bir şey geldi buraya. Sağ taraftada bazı ögeler değişmiş. :oops:

1686777388928.png
 
Ben ingilizce olan manual'ı kullanıyorum. Muhtemelen bu tasarım Tunçmatik'e ait değil, yurtdışında yapılmış fason bir tasarım. O yüzden yurtdışındaki firmanın ingilizce olan manual'ı daha iyidir. Bizimkiler Türkçe'ye çevirirken baya bir ayrıntı kaybolmuş olabilir.
 

Ekler

  • NEWTECH_PRO-1-3KVA-ENG-20101020.pdf
    823.1 KB · Görüntüleme: 105

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,630
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top