Opamp ile Doğrusal Denklem işlemleri yapma ?

Değerli üstatlar ve forum ailesi herkese saygı ve sevgilerimi sunuyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Çok eksiğim olduğundan boş zamanlarım da biraz matematik birazda elektronik öğrenmeye çalışıyorum.
Matematikte Doğrusal denklemler ile çalışırken kullandığımız aşağıdaki denklemi Opamp ile çözmek için nasıl bir yol izlemek lazım.

y= m x + b

Bu denklemde bildiğimiz üzere m eğim. Örnek bir denklem ile çözmek istesek
Örneğin :

y= 2x + 1

Girişte x = 1 volt olduğunda çıkışta 2x+ 1 'den 3 volt olması gerekiyor.

Bu tür doğrusal denklemleri Opamp ile nasıl oluşturabiliriz.

Cevabini zaten kendin verdin.

y= 2x + 1

Iki opamp devren olsun.

Birincisi A=2X
Ikincisi B= A+1

islemini yapsin.

Bu durumda y dedigin sinyal ikinci opampin cikisi olacak.

Tabiki bu istedigini tek opampla da yapabilirsin.

Hocam sanırım anlatmaya çalıştığınız şeyi anlamayı başardım. Teşekkür ederim. Aşağıda örnek devre sanırım sizin söylediğiniz şeyi yapıyor.

Opamp ile Kare , üçgen , testere gibi sinyaller üretiyorlar. Bunların altındaki matematiksel dönüşümleri anlamak istiyorum. Örneğin y= x^2 -4 gibi bir denklemi evirip çevirip doğrusal bir üçgen dalgaya dönüştürebilir miyim diye konunun matematiksel alt yapısını anlamaya çalışıyorum.
Anlattığım şeyleri belki yanlış bir şekilde anlamış olabilirim. O yüzden işin doğru şekilde yapılışını anlamaya çalışıyorum.
opamp01.png

Şimdiye kadar elektronikten almadığım tadı ve şaşırtıcı etkileri biraz matematiği anlamaya başladığımdan, daha yeni yeni almaya başladım. Benim gibi arkadaşlara Opampların mantığını temel düzeyde anlatan ve içinde kapsamlı önemli bazı kelimelerinde bulunduğu aşağıda MikroStep hocamın hazırladığı videoları izlemenizi tavsiye ediyorum.

Her matematiksel işlemin kolay bir op-amp dengi yok. Örneğin çarpma (veya kare alma) işlemi için logaritmalarını toplayıp antilog almak gerekiyor. Bunlar da diyotlu op-amp devreleriyle yapılabiliyor çünkü diyot IV ilişkisi logaritmik.

Opamp ile Kare , üçgen , testere gibi sinyaller üretiyorlar. Bunların altındaki matematiksel dönüşümleri anlamak istiyorum.
Bunlar zamanla değişen sinyaller ve bunları oluşturmak sabit sayılarla matematik işlemi yapmaktan çok farklı.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,262
Üyeler
3,801
Son üye
deniz

Son kaynaklar

Back