Opto LED girişine paralel direnç amacı

rms

Üye
Herkese merhaba,
Opto girişler hakkında bilgi edinirken toshibanın sitesinde şu şekilde bir devreye rastladım.
image_2025-04-02_220957880.png

Bu devrede R1 harici kalan her şey tamam fakat R1 direncinin amacını tam olarak kavrayamadım, hesaplanması hakkında da herhangi bir bilgi bulamadım.
Bu direncin tam olarak amacı nedir, input threshold değerini ayarlamak mı?

Ozellikle opto ledine bagli kablolar uzun ise led gurultu etkisinde isildayabilir. Ote yandan semadaki anahtar pislenip sizinti akim akitmaya baslarsa da led cok hafif isildayabilir.

Lede paralel direnc ile bu tur olumsuzluklara onlem almis olursun.

Cevap çok açıklayıcı olmuş sağ olun.
Aslında amacım opto devreme bir threshold koymak 12/24 5/24 gibi bir input range belirlemek istiyorum. Bunun için nasıl bir yöntem izlemeliyim?
Ya da anahtar kelimeler nelerdir?

Örnek vermem gerekirse, dijital girişlerin 5/24V aralığında bir giriş seviyesinde olmasını istiyorum. Girişten gelen 5V veya 9V altında (buradaki rakamlar çok önemli değil asıl amacım öğrenmek) gelen hiçbir sinyale opto çıkışında tepki göstermesin. ISO1212 gibi entegrelerde low level ve high level threshold ayarlanabiliyor. Amacım opto ile de bunu gerçekleştirmek.

Guc tuketimi sorun degilse bahsettigin sekilde iki direncle ile yapilabilir. En iyisi led tarafina devre kurmak.

Herkese merhaba,
Opto girişler hakkında bilgi edinirken toshibanın sitesinde şu şekilde bir devreye rastladım.41177 eklentisine bak
Bu devrede R1 harici kalan her şey tamam fakat R1 direncinin amacını tam olarak kavrayamadım, hesaplanması hakkında da herhangi bir bilgi bulamadım.
Bu direncin tam olarak amacı nedir, input threshold değerini ayarlamak mı?
R1 harici her şey tamam demişsiniz ama R2 ve R1 beraber olarak voltaj bölücü olarak çalışıyor.
Muhtemelen opto 24 volt gibi bir seviyede sağlam kalamayacağı için bunu kendi okuyabileceği aralığa düşürmek için bu şekilde bir tasarıma gidilmiş.

R1 harici her şey tamam demişsiniz ama R2 ve R1 beraber olarak voltaj bölücü olarak çalışıyor.
Muhtemelen opto 24 volt gibi bir seviyede sağlam kalamayacağı için bunu kendi okuyabileceği aralığa düşürmek için bu şekilde bir tasarıma gidilmiş.
Optonun girişi sadece bir led olduğu için gerilim değil akıma karşı duyarlı. Gerilim ne olursa olsun, akımı belli bir seviyede tutmanız doğru anahtarlamayı sağlayacaktır. Bunun için de R2 direnci normal şartlarda yeterli olur. Diyot üzerinden akım geçerken, R2 ve diyot zaten bir gerilim bölücü gibi çalışacak.

Örnek vermem gerekirse, dijital girişlerin 5/24V aralığında bir giriş seviyesinde olmasını istiyorum. Girişten gelen 5V veya 9V altında (buradaki rakamlar çok önemli değil asıl amacım öğrenmek) gelen hiçbir sinyale opto çıkışında tepki göstermesin. ISO1212 gibi entegrelerde low level ve high level threshold ayarlanabiliyor. Amacım opto ile de bunu gerçekleştirmek.
Bunun için BJT transistör ile akım sınırlayan devrelere bakın. Girişe bunlardan ekleyeceksiniz. Amaç seçtiğiniz aralıkta giriş gerilimi ne olursa olsun, opto üzerinden geçen akımı belli bir seviyenin üstüne çıkartmamak, başka bir seviyenin de altına da düşürmemek. Opto veri sayfasında doğru çalışması için gerekli akım bölgesi yazar. Akım sınırlama devresini buna göre düzenleyeceksiniz.

Hangi opto bu paylaştığınız ?

Edit:
1- Amaç girişi pull down yapmak olabilir mi? (bu @Mikro Step in dediği gibi, az da olsa, gürültüyü filtreleyecek bir etki de yaratır)
2-Ters voltaj koruması olabilir mi acaba? Diyotlarda ters voltaj kırılması diye bir şey var. Voltaj ters gelirse o seviyenin üzerine çıkmaması amaçlanmış olabilir mi?

Son düzenleme:
1- Amaç girişi pull down yapmak olabilir mi?
Gürültüyü bilmem ama hızı etkileyebilir (iyileştirir) gibi bana geliyor. Fall time'ı indirir fikrimce.
Koruma da olabilir. ama resimdeki pek sağlam bir korumaya benzemiyor. Yani 24V - endüstriel kullanım anlamına geliyor. ESD surge filan, yetersiz kalır.

Ters voltaj koruması olabilir mi acaba?

O işe de yardımcı olur, ama bunun için standart uygulama ters paralel bir diyot kullanmak. Mesela Şebekenin 50 Hz ine senkronize olman lazım. Optoya uygun seri direnç, bir de anti paralel bir diyot koydun mu şebeke ile aynı fazda 50 Hz kare dalga elde edersin.

Optonun girişi sadece bir led olduğu için gerilim değil akıma karşı duyarlı. Gerilim ne olursa olsun, akımı belli bir seviyede tutmanız doğru anahtarlamayı sağlayacaktır. Bunun için de R2 direnci normal şartlarda yeterli olur. Diyot üzerinden akım geçerken, R2 ve diyot zaten bir gerilim bölücü gibi çalışacak.

Bunun için BJT transistör ile akım sınırlayan devrelere bakın. Girişe bunlardan ekleyeceksiniz. Amaç seçtiğiniz aralıkta giriş gerilimi ne olursa olsun, opto üzerinden geçen akımı belli bir seviyenin üstüne çıkartmamak, başka bir seviyenin de altına da düşürmemek. Opto veri sayfasında doğru çalışması için gerekli akım bölgesi yazar. Akım sınırlama devresini buna göre düzenleyeceksiniz.

Hangi opto bu paylaştığınız ?

Edit:
1- Amaç girişi pull down yapmak olabilir mi? (bu @Mikro Step in dediği gibi, az da olsa, gürültüyü filtreleyecek bir etki de yaratır)
2-Ters voltaj koruması olabilir mi acaba? Diyotlarda ters voltaj kırılması diye bir şey var. Voltaj ters gelirse o seviyenin üzerine çıkmaması amaçlanmış olabilir mi?
Toshiba kendi sitesinde TLP2363 için vermiş bu devreyi. Sitede de R1 ve R2 nin uygun voltage/current operating area bölgesine gelecek şekilde hesaplanması gerektiğini söylemiş.
Dediğiniz gibi amaç akım akıtmaksa R2 direnci tek başına yeterli olmayacak mıdır? Neden bir gerilim bölücüye burada ihtiyaç duyalım?
Yabancı bir forumda da bir kullanıcı, R1 değerine göre hysteresis/thresholds, fast-switch off gibi işlere yarayacağını belirtmiş. 100ohm gibi bir seviyelerdeyse fast switch off kısmında iş görebilir diye de eklemiş. Amacım hysteresis/threshold kısmını kavramak. Giriş hattına konulacak bir zener diyot ile bu eşik ayarlanamaz mıydı?

(başka bir forum linki paylaşılabiliyor mu bilmiyorum, yasak değilse linkini eklerim)

Forum istatistikleri

Konular
7,541
Üyeler
3,055
Son üye
Cihanaltun61

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back