Park sensörü nasıl çalışıyor?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,227
Resmini eklediğim sensörün nasıl çalıştığını merak ediyorum. Folyo bant devreye tek noktadan bağlanıyor. O halde bu sensör hangi prensipler ile çalışıyor. Anlaşılırlık için basit şema çok makbule geçer...
61fUGTg+M-L.jpg
 
This compact in-ground sensor works on the same principle as any other radar. High frequency RF pulses are transmitted, bounced off a target object, and measured by a time-gated return RF mixer. RF reflections are analyzed to produce presence, distance, and motion measurements. MicroRadar can precisely detect the onset of parking events and the clearance of cars from spaces. The radar is tuned for offset, minimum range, and maximum range based on installation configuration.
Normally they uses TDMA as over-the-air-protocol, the physical layer protocol is EEE 802.15.4 PHY, the modulation, generally is Direct Sequence Spread Spectrum Offset Quadrature Phase-Shift Keying (DSSSO-QPSK), the tx/rx bit rate is normally 250 kbps, the frequency band is comprised between 2400 and 2483.5 MHz (ISM unlicensed band) with 16 frequency channels, the channel bandwidth is 2 MHz, usually the antenna type is a ceramic patch antenna and the antenna beamwidth is ±60° (azimuth & elevation). The nominal output power is about +3 dBm and the typical receiver sensitivity is about -101 dBm. The maximum range goes by 4’ (1.2 m) to 10’ (3 m) (selectable).
Best regards
 
Benim inceledigim Radar sensorler tek transistorlu basit bir devre idi.

10 Ghz civarinda salinan OSC sinyali antenden bosluga salinir. Ortama yayilan sinyal engelle karsilastiginda yansiyarak gerisin geri OSC devresine ulasir ve OSC nin calisma ahengini bozar. Bu osc devresinin akiminda kendini belli eder.

Basit bir dinamik komparator devresi osc akimindaki ani degisimden TTL cikis uretir.

Benim izah ettigim devrede ayrica anten olmaz osc devresinin yeraldigi pcb yollayiyla anten yapilirdi.

H08bf451f0d6846529f0bff5baf5ae6815.jpg_640x640Q90.jpg_.webp
 
Park sensörlerinde ikinci bir anten yok ama belki aracın gövdesi ikinci anten oluyordur... Biraz baktım. Benim bilgimi/tecrübemi aşan bir konu.

Amacım yatay hareket eden 2 mt bir metal cubuğun (cnc köprüsüne benzer) önüne bir engel çıkar ise bunu algılamak idi. Aklıma bu park sensörleri geldi. Ama şu anda sistemi kafamda oturtamadım. Optik bir perde için algılama mesafesi kadar ileri çıkıntı yapmam lazım bu mümkün değil. ama sistemin üzerine gövdeden izoleli boylu boyuna iki adet metal şerit ekleyebilirim. Belki böyle bir şeyler yapılabilir ama şu an sadece düşünce....

 
Zamanında bende kapıdan geçenleri saymak için araştırma yapıyordum. İşi sonunda HC-SR04 ile çözdüm ama @ozkarah 'dan aşağıdaki gibi güzel bir öneri gelmişti. O zamanlar aliexpressden iki tane getirtip stoğa almıştım. Sonra da işim düşmeyince elimde kaldı. Bu VL53L1X ile çözerim dersen göndereyim sana?

Biraz geç kalmışım ama; lazer sensör yerine TOF (Time of Flight) sensör (VL53L1X gibi) ile tepeden uzaklık ölçerek daha kararlı bir sistem yapabilirsiniz. VL53L1X 16x16 bir array üzerinde her nokta için 2-3 mm hassasiyetle uzaklık bilgisi verebliyor. Belli aralıklarla ölçüp geçişleri ve geçiş yönünü tespit edebilirsniz diye düşünüyorum.

Elimde VL53L1X olacaktı. Deneme yapmak isterseniz gönderebilirim.


Konunun tamamı:
 
Bu hb100 çok güzel bir modül, 10.5Ghz de 3mW bir sinyal gönderip, gelen yansımasını göre çıkış veriyor.
Amatör telsizciler bu modüle basit 1 2 transistor ilavesiyle, karşılıklı yerleştirerek 100 km üzeri mesafeden hem ses hem video aktarıyorlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,072
Mesajlar
103,674
Üyeler
2,542
Son üye
coskuncinar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back
Top