Phillips antika radyo

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan rms
  • Başlama tarihi Başlama tarihi
Miller etkisini azaltmak icin IF devrelerinde negatif geri besleme yapan C25 ve C30 icin Turkce radyoculuk terminolojisinde ozel bir isim verilmisti. Dusunuyoru dusunuyor bir turlu hatirlayamiyorum.

Kafama takildi gitti. Ne diyorduk bu kapasitorlere.

şemada hata olmayabilir, bütün şemaya bakınca bize göre gnd görünen sembol pilin pozitif ucuna bağlı. pilin negatif ucu ise işaretsiz olarak devreyi geziyor.

şemadaki blok yapısına göre TS2 ve TS3 IF amplifier.

Neden primer 3 uclu. Pekala 2 uclu da yapilabilirdi. Bugune kadar gordugum semalarda bu transformatorlerin primeri genelde 3 uclu.
fikrimce, tranzistörün çıkış empedansının rezonans devresinin empedansı ile uyumu için. O zamanların tranzistörleri şimdikilerle kıyaslamayacak kadar kötüydu. Kazanc sağlanması için elinden geleni yapıyordular.

Miller etkisini azaltmak icin IF devrelerinde negatif geri besleme yapan C25 ve C30 icin Turkce radyoculuk terminolojisinde ozel bir isim verilmisti. Dusunuyoru dusunuyor bir turlu hatirlayamiyorum.

Kafama takildi gitti. Ne diyorduk bu kapasitorlere.

Galiba notralizasyon kapasitoru diyorduk. Ama sanki tamamen Turkce uydurma karsiligi da vardi.

R4 de eksiye gidiyor. şema gndye göre değil + topraklı çizilmiş. ,en sağ alta bakarsan pilin eksi ucu 100 ohm üzerinden IF katına geliyor.
pilin bağlantışı çıkış amplifikatör katıyla da uyumlu görünüyor. yani bize göre gnd gibi görünen sembol pilin + ucu.

eski devrelerde + toprak yaygın bir teknikmiş.

R4 de eksiye gidiyor. şema gndye göre değil + topraklı çizilmiş. ,en sağ alta bakarsan pilin eksi ucu 100 ohm üzerinden IF katına geliyor.
pilin bağlantışı çıkış amplifikatör katıyla da uyumlu görünüyor. yani bize göre gnd gibi görünen sembol pilin + ucu.

eski devrelerde + toprak yaygın bir teknikmiş.

Tamam iste R8in de -' ye gitmesi gerekiyor.

Bunlar muhtemnelen bilincli yapilan hatalar. Buyuklerimiz hep devre semalarinin yanlisliklar oldugundan bahsederlerdi.

O tarihlerde bu konular yuksek teknoloji sayildigindan kopyalamaya karsi bu tip hatalar bilincli yapiliyordur.

Baska turlu PNP transistorun kollektorunu eksi biaslamadan nasil kullanacaksin?

Zaten ilk bastaki sorum neden 3 uclu transformator kullanildigi ile ilgiliydi.

Ben dogrudan soldaki gibi yapardim. Fakat belli ki bir trick var ve bir seyi gozardi ediyorum.
1749477307771.png

Son düzenleme:
fikrimce, tranzistörün çıkış empedansının rezonans devresinin empedansı ile uyumu için. O zamanların tranzistörleri şimdikilerle kıyaslamayacak kadar kötüydu. Kazanc sağlanması için elinden geleni yapıyordular.
Ayrıca 2ci amaç, şemada EM veya piezoelektrik filtre kullanmadıklarından dolayı, IF frekans bandın dar olmasını yüksek Qlu rezonans devreleriyle sağlanması için de yapılmış olabilir.

paralel rezonans devresi bobinin orta ucundan alıp başka yere bağladığında tamamen farklı bir frekansa kayar.

@czorgormez

Okey. Ama transformator primer enduktansi ve kapasitor degerine gore istenen frekans oturtulabilir.

Tam ortadan uc cikartilmis bir sarimda orta ucun iki basa gore enduktansi L ise, iki bas ucun enduktansi 4L olur.

En iyisi bir simulasyon yapip bakalim.

Son düzenleme:
aynı soruyu başka bir grupta sordum bu konuda bilgisine güvendiği bir abimizin yorumu.

" 3 uçlu bobinin nedeni. transistore cok yuksek empedans yuklemeden. filtrelemeyi rezonansta olan filtreye kullandirabilmek"

Orta uctan besleme verildiginde iki bas ucuna kapasitior baglandiginda salinim genligi iki uclu primere gore iki kat daha fazla.

Simulasyonda her iki transistor de igne sekilde palsle ardisil olarak tetikleniyor. LC devresi de kendi frekanslarinda cinliyor.

Ustteki devrede primer enduktasni 4mH sectim. Alttakinde ise 1mH. Fakat kuplaj halindeki iki bobin olduklarindan toplamdaki enduktanslari gene 4mH oldu.

Ortadan uclu sistemde primere v sinyali uygulandiginda rezonans kapasitorune haliyle primerin iki bas ucuna 2V uygulanmis oluyor.

Orta uca v gerilim uygulaninca sekonderden de v alinmis olsun, Fakat iki bastan 2V uygulanirsa bu kez sekonderden de gene V alinir.

Halen bir gariplik var.

Yesil grafik ustteki devreye ait, kahverengi ise alttakine.

1749480557648.png

Konu kafamda halen netlesmedi.

1749483150083.png

Tam ortadan uc cikartilmis primer devresinde iki bas uctaki gerilim orta uca uygulanan gerilimin iki kati olur.
Enduktans da orta ucta L ise iki bas ucta 4L olur.

Rezonans devresi transistorle uyarildiginda tamam iki bas ucta yuksek genlikte sinyal elde ediliyor.

Orta ucu tam ortadan degil de daha sarimli olacak sekilde mesela 1/4 noktasindan yaparsak bu kez 1/4 sargi ile uyartilan primer iki basta 4 kat buyuk voltaj veriyor.

Eger primer ile sekonder arasindaki sarim orani 1/n ise sekondere uygulanan gerilim orta ucun yerine bagli olarak degisiyor.

Yani ototransformator ile once voltaj yukseltiliyor sonra da bu gerilim bir baska transformatorle sekondere aktariliyor gibi gorunuyor.

Tum sistem kombine edilince primeri 3 uclu sekonderi 2 uclu yapi elde edilmis oluyor.

Bu bir avantaj gibi gorunuyor.

Fakat ben alternatif olarak sekonder voltajini artirmak istersem sekonder sarim sayisini artirirdim diye bir cozum ortaya atardim.

Gercekten bir bit yenigi var.

Zira bu sadece radyo IF devrelerinde degil TV devrelerinde de boyle.

Son düzenleme:
Mühtemelen sargılarda litz teli kullanılmış. Sekonder sarımı yükseltilince (primer düşürülünce) parazitik induktansların topyekün induktansa olan katkısı artar ve Q değeri düşer.

Rezonans devresine bağlanan paralel direnç değeri düştükçe rezonans devresi geniş bantlı oluyor.
Transistorun çıkış ve giriş dirençleri rezonans devresine paralel değil trafo bobininin orta uçlarına bağlandığı için etkilememiş oluyor.
Hesabını bilmiyorum ama. :)

Forum istatistikleri

Konular
7,854
Üyeler
3,158
Son üye
SenCan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back