Piezo buzzer ile darbe sensörü

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Bir darbe sensörüne ihtiyacım var. Uygun hazır bir ürün bulamadım. Piezo buzzer ile kendim yapmayı düşünüyorum. Breadboard üzerinde lm358 ile bir deneme yaptım. Bir kanal ile sinyali yükseltip diğer kanalı komparatör olarak kullandım. Devre çalıştı ama hassasiyetini beğenmedim. Bu konuda denenmiş devresi olan varmı?

Endüktif sensör ile 8000rpm dönüş algılayabiliyor. Metal bir yaprak, endüktif sensör karşısına algılama sınırına yerleştirilirse küçük hareketleri bile alır diye düşünüyorum

Abi 8000rpm'i üst limit olarak belirttim. Yaprak şeklinde metal parça sensör karşısında konumlanırsa darbe ile sensörü aktif/pasif yapabilir. Bu şekilde darbe algılanabilir.

Mikrofonda membranın karbona yaptığı basınç, burada membran olarak kullanılan metal yaprak yapacak.

Bir darbe sensörüne ihtiyacım var. Uygun hazır bir ürün bulamadım. Piezo buzzer ile kendim yapmayı düşünüyorum. Breadboard üzerinde lm358 ile bir deneme yaptım. Bir kanal ile sinyali yükseltip diğer kanalı komparatör olarak kullandım. Devre çalıştı ama hassasiyetini beğenmedim. Bu konuda denenmiş devresi olan varmı?
ivmeölçer kullanılabilir.

1749839063289.png

piezo olamayan buzzerda varmış.

Piezo diskin en dis metalini PCBye lehimler , piezo kristal uzerine de minik bir agirlik koyman gerekir. Piezo disk lehimlendigi nokta disinda havada asili kalacak.

Bir diger yontem ise minik bir miknatis lastik ile havada gerili tutulur. Miknatisin yakinina da cok sarimli bobin eklenir.

Bu iki teknik te eskiden oto alarm sistemlerinde cokca kullanilmaktaydi.

bu gün ben de benzer bir şeyle uğraşıyordum az önce bitirdim. ilginç bir tesadüf oldu benim için.
ben temas Mikrofonu olarak kullanmaya çalıştım. piezom 50mm. şu haliyle temas halinde kol saatinin saniye seslerini, kalp atışını vs. duyabiliyorum. beklediğimden hassas çıktı. ölçmedim ama piezoyo bir yere sabitletleyince darbe anında belki de birkaç volta varan pikler üretiyor. bence işin kolay olacak.
ben şu devreyi yaptım.
RM_piezo_amp-1.png
20250613_222937.jpg
20250613_222922.jpg

Bu amaç için kullandığını duymuştum.
Eğer vibrasyon ölçümü için kullanılacaksa, frekans bandı ve max g değeri ne olacak?
ivmeölçer de kullanılır. Veya bobinle yaya bağlanmış mıknatıs.
Yani seçenek çok, yeter ki şartlar net olsun.

Bu amaç için kullandığını duymuştum.
Eğer vibrasyon ölçümü için kullanılacaksa, frekans bandı ve max g değeri ne olacak?
ivmeölçer de kullanılır. Veya bobinle yaya bağlanmış mıknatıs.
Yani seçenek çok, yeter ki şartlar net olsun.
Bir makine için tekme, yumruk gibi vandalizm durumlarında sinyal verecek.

Nereye vuruyorsun? Devre masanın bir başında sen masanın diğer başında masaya tırnakla vurduğunda yanıyor olmalı...

ledi direk piezonun kendisine bağladım ve piezoya vurdum. opampla yükseltilmiş haliyle dediğin şekilde de yakar.

Bir makine için tekme, yumruk gibi vandalizm durumlarında sinyal verecek.
Seri üretim için istenilen sonuçların tekrarlanması önemi. Yani aynı seriden piezo hassasiyetleri arasında fazla fark olmamalı. Sensörlerin aynı yere monte edilmesi dışında makinelerin zemin düvara sabitlenmedeki farklar da göze alınmalı.
Belki yukarıdakı şemaya false alarmlardan korunması için ek opamp ile pot eklenebilir (hassasiyet ayarı).

Gitar amfisi ile olur. TL071 kullanliyor. FET girisli, bu yuzden empedansi yuksek, ayrica cok kucuk kaynaklardaki sinyalleri de yukseltebiliyor. Baska op-amp ile olmaz. Bir de Arduino icin KY-031 darbe sensoru var ama o pahaliya gelir herhalde Arduino vb ile.

Ekler

• Guitar Amplifier.jpg
    Guitar Amplifier.jpg
    38.6 KB · Görüntüleme: 5
1000103302.jpg

Yaklaşık 20 sene önce bisiklet arkasına lled ışık yapmıştım. Bisiklete dokununca çalışmaya başlıyordu.

Fazla detaylı düşünmek bazen yorucu oluyor.

Buradaki yayın montaj acısı sensörün hassasiyetini ayarlıyor. Her türlü tekme tokat vs. algılar. Sadece 1cm uzunluğunda yay fiyatına.

42353 eklentisine bak

Yaklaşık 20 sene önce bisiklet arkasına lled ışık yapmıştım. Bisiklete dokununca çalışmaya başlıyordu.

Fazla detaylı düşünmek bazen yorucu oluyor.

Buradaki yayın montaj acısı sensörün hassasiyetini ayarlıyor. Her türlü tekme tokat vs. algılar. Sadece 1cm uzunluğunda yay fiyatına.
Aletin icine iki tane serbest salinimli metal yaprak da sallandirabilir. PPRC boru icine koyar, mis gibi darbe sensoru iste. Ama endustri standardi olan ve seri uretimde daima ayni sonucu verecek bir seyler istiyor sanirim.

Forum istatistikleri

Konular
7,853
Üyeler
3,158
Son üye
SenCan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back