Priz test aleti

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,557
Bir elektrik prizinin nizami olup olmadığını hızlıca kontrol etmeye yarayan UNI-T nin UT07B-EU aletini aldım.

IMG_20200729_123829.jpg
 
Olabilecek problemlerin çoğunu tespit edebiliyor. Kullanım kılavuzu (tek sayfa)

1596016053065.png


Fazın sağda veya solda olduğunu tespit ediyor. Toprak hattı olmadığını tespit ediyor. Faz vey nötr olmadığını tespit ediyor. Faz ve toprağın ters bağlı olduğunu tespit ediyor. Faz ve toprağın ters bağlı, ama topraklama olmadığını da tespit ediyor. Bu son durum için kesin olarak onu yapan elektrikçinin dövülmesi gerekir. Kaçak akım rölesini test edebiliyor (bir kaçak yaratıyor ve KAR'ın atması gerekiyor).

Ama her iki priz terminalinde faz varsa bunu tespit edemiyor. Ayrıca nötr ve toprak yer değişmişse bunu da tespit edemiyor. Toprak kalitesini de tespit edemiyor (zaten bunun için ayrı ve pahalı cihaz gerekir).
 
Normal topraklı priz ile sonuç: Sorun yok, faz sol tarafta.

IMG_20200729_125148.jpg
 
İzolasyon trafosuna bağlı priz grubunda sonuç: Toprak hattı yok. Zaten izolasyon trafosunu da tam olarak bunun için kullanıyoruz, o yüzden gene sorun yok.

IMG_20200729_125218.jpg
 
Güzelmiş. Nötr kopuğunu nasıl anlıyor? Merak ettim. Daha önceden başına gelmişti. Elektrikçiler bile zor anladı. Ta direkten notr kopmuş. Ama bir şekilde bir yerlerde notr aldığında çalışıyordu cihazlar.

Bu cihaz nasıl yapıyor bilmiyorum (ama içini açarız :) ). Ama bir multimetre ile bunun tespiti yapılabilir. Önce fazı buluyorsun. Sonra da faza göre diğer iki iletkene bakıyorsun. 220 V a yakın değerler olmalı, ama birisi daha yüksektir. Daha yüksek olan yer toprak, diğeri nötrdür. Ama eğer elektrik tesisatı iyi yapılmış ise, toprak ve nötr voltaj farkı çok az olacaktır. Mesela ben şimdi baktım bizim evdeki prizde, 0.5 V gibi. Şebeke voltajı da yüke bağlı sürekli değiştiği için belli bir anda hangisi daha büyük anlamak zor oluyor. Bu durumda çok yüksek güç çeken birşeyi o prize takarsın (mesela 3000 W lık ısıtıcı). O zaman artık nötr üzerinde bir voltaj düşmeye başlar ve fark açılır.

Eğer nötr direkten koptuysa, o zaman sadece evin nötr'ünü toprağa bağlamış olan yerlerde (buna sıfırlama deniyor ve bizim tarzan elektrikçiler çok yapıyor bunu) cihazlar çalışır. Ama bu çok olumsuz bir durum olur. Toprak hattı sürekli akım taşımak için tasarlanmamıştır ve üzerinden akım geçtikçe elektroliz etkisiyle toprak hattının kalitesi zamanla kötüleşir. Ve hayat kurtarmak için tam lazım olduğunda iş görmeyebilir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,350
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top