Şarzlı matkaba aydınlatma led'i takmak.

İsmail16

Yeni Üye
4s bms kartlı batarya takılı olan şarzlı matkap a aydınlatma ışığı yok. Buna aydınlatma takmak istiyorum.
3v 1watt lık LED aldım.
16.80v ....... 3v düşürmek için 5 megaohm Luk direnç ile düşürmek istiyorum.
Böyle bir direnç yok gibi.

Ekler

• power-led-gun-isigi-beyaz-1w-power-led-motorobit-53144-33-O.jpg
    power-led-gun-isigi-beyaz-1w-power-led-motorobit-53144-33-O.jpg
    5 KB · Görüntüleme: 10

Ekler

• Screenshot_2025-05-30-20-26-00-931_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2025-05-30-20-26-00-931_com.android.chrome-edit.jpg
    154.7 KB · Görüntüleme: 14
  • Screenshot_2025-05-30-20-26-00-931_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2025-05-30-20-26-00-931_com.android.chrome-edit.jpg
    154.7 KB · Görüntüleme: 13
1w led için 3v ile 0.333A akım gerekecektir. Akımı böyle sınırlanacak

(16.80v - 3v) / 0.333 = 41,4 ohm direnç bağlanmalı.

direnç acayip ısınacak. üzerinde harcanan güç
P = I² x R = 13,8Watt. yani ledden çok daha fazla güç harcayacak.

Gerçekte bu iş farklı yapılır. PWM led sürücü kullanılır.

Son düzenleme:
Sıradan LED'lerde olduğu gibi, basit anlamda V-I-R hesabı yapmak sağlıklı olmayabilir.

Bizzat kullanmadım ama Power LED'ler akımı sabitleyen sürücü devre ile birlikte kullanılıyor diye biliyorum. Çünkü, normal LED'lerden farklı olarak, ısındıkça geçirdikleri akım artıyormuş ve buna engel olunmazsa, iş LED'in bozulmasına kadar gidiyormuş.

Basit 2 transistörlü, hatta LM317 ile yapılan LED sürücüler gördüm. Yine de, garantili olması için bizzat kullanmış birisi kendi uyguladığı şemayı burada paylaşırsa daha iyi olur. Belki forumda daha önce paylaşılmış bile olabilir.

"Şansımı denerim" derseniz, internette Simple LED Driver Schematics diye aratabilirsiniz.

Sıradan LED'lerde olduğu gibi, basit anlamda V-I-R hesabı yapmak sağlıklı olmayabilir.

Bizzat kullanmadım ama Power LED'ler akımı sabitleyen sürücü devre ile birlikte kullanılıyor diye biliyorum. Çünkü, normal LED'lerden farklı olarak, ısındıkça geçirdikleri akım artıyormuş ve buna engel olunmazsa, iş LED'in bozulmasına kadar gidiyormuş.

Basit 2 transistörlü, hatta LM317 ile yapılan LED sürücüler gördüm. Yine de, garantili olması için bizzat kullanmış birisi kendi uyguladığı şemayı burada paylaşırsa daha iyi olur. Belki forumda daha önce paylaşılmış bile olabilir.

"Şansımı denerim" derseniz, internette Simple LED Driver Schematics diye aratabilirsiniz.
Teşekkürler arkadaşım.

Bu yapılabilir.

Hv9910 LED sürücü var.
Diğer taraftan LED üzerinden 300mA akım geçirmek ledi fazla ısıtır. Bu kadar yoğun bir aydınlatmaya da gerek yok. 100~125mA hem LEDin ışık seviyesi için hem de ısınması için ideal olur.
1748666929897.jpeg

Akım biraz yüksek olsa da bu kullanılabilir.

Eğer videodaki devreyi yapma niyetindeyseniz; orada belirtilen, LM317T 'nin soğutulmasıyla ilgili uyarıyla birlikte, @fide 'nin fazla ısı ve parlaklık konularındaki uyarısını bir arada değerlendirmeniz daha iyi bir sonuç almanıza yardımcı olabilir. Nasıl olsa o devrede akım ayarı da yapılabiliyor, deneme ile parlaklık ve ısınma konusundaki en uygun noktayı belirleme şansına sahipsiniz.

Led'lerde (+) ve (-) kutuplar var.
Şarzlı matkabın motor girişine bağlandığında
Sıkmada LED yanıyor.sökmede LED yanmıyor.
Ters voltaj olduğundan .
Bu sebeple bir köprü diodla bu durumu çözdüm.

Ekler

• IMG_20250601_211908.jpg
    IMG_20250601_211908.jpg
    72.5 KB · Görüntüleme: 3

Forum istatistikleri

Konular
7,801
Üyeler
3,142
Son üye
htsumer

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back