Powersubbly den 16.80v ayarladım.5Mohm direnç gerekmez. Yanlış hesaplanmış.
R..?=3v/1wR=Vcc-Vled/Iled
Powersubbly den 16.80v ayarladım.
3M3 ...1M...1M...dirençleri seri bağladığımda multimetrede 2.6v gördüm.
Teşekkürler arkadaşım.Sıradan LED'lerde olduğu gibi, basit anlamda V-I-R hesabı yapmak sağlıklı olmayabilir.
Bizzat kullanmadım ama Power LED'ler akımı sabitleyen sürücü devre ile birlikte kullanılıyor diye biliyorum. Çünkü, normal LED'lerden farklı olarak, ısındıkça geçirdikleri akım artıyormuş ve buna engel olunmazsa, iş LED'in bozulmasına kadar gidiyormuş.
Basit 2 transistörlü, hatta LM317 ile yapılan LED sürücüler gördüm. Yine de, garantili olması için bizzat kullanmış birisi kendi uyguladığı şemayı burada paylaşırsa daha iyi olur. Belki forumda daha önce paylaşılmış bile olabilir.
"Şansımı denerim" derseniz, internette Simple LED Driver Schematics diye aratabilirsiniz.
Bu yapılabilir.
Led'lerde (+) ve (-) kutuplar var.
Şarzlı matkabın motor girişine bağlandığında
Sıkmada LED yanıyor.sökmede LED yanmıyor.
Ters voltaj olduğundan .
Bu sebeple bir köprü diodla bu durumu çözdüm.
Mantar LED için 16,80v a 680 ohm direnç takılır 1/2 watt en az.Siz başından beri "matkap" diyordunuz ama sıkma/sökme kavramları işin içine girdiğine göre, yanılmıyorsam şarjlı tornavida söz konusu.
Bahsettiğiniz sorunu pratik yoldan çözmüşsünüz. Güle güle kullanın.
Sırf fikir yürütme açısından bakarsak... Eğer aletin sıkma/sökme seçimi ayrı bir anahtarla yapılıyorsa, yani tetik mekanizması ortak ise, belki motordan değil de oradan uç alınabilirdi. Tabii aletin nereleri kurcalanmaya daha müsait, biraz ona da bağlı...
Bu arada, bizzat kullanmış arkadaşlara bir soru yöneltelim: Şeffaf beyaz MANTAR LED'ler var. Onlar böyle çok fazla parlaklık gerektirmeyen küçük el aletlerine takılmaya uygun mudur? Ayrıca, POWER LED kapsamına girmezler tahmin ediyorum, bunu da doğrulayabilir misiniz? Düşündüğüm doğruysa, LED Sürücü olmaksızın, yalnızca uygun gerilim ve akımı hesap edip uygulayarak belki bu tarz yerlerde kullanabiliriz.
Ben burada 3006 değilde 3296 10K trimpot kullandım.Teşekkürler arkadaşım.
Bu yapılabilir.
FM.88MHZ şarzlı tornavida değil. Şarzlı matkap a yaptım bu olayı.Siz başından beri "matkap" diyordunuz ama sıkma/sökme kavramları işin içine girdiğine göre, yanılmıyorsam şarjlı tornavida söz konusu.
Bahsettiğiniz sorunu pratik yoldan çözmüşsünüz. Güle güle kullanın.
Sırf fikir yürütme açısından bakarsak... Eğer aletin sıkma/sökme seçimi ayrı bir anahtarla yapılıyorsa, yani tetik mekanizması ortak ise, belki motordan değil de oradan uç alınabilirdi. Tabii aletin nereleri kurcalanmaya daha müsait, biraz ona da bağlı...
Bu arada, bizzat kullanmış arkadaşlara bir soru yöneltelim: Şeffaf beyaz MANTAR LED'ler var. Onlar böyle çok fazla parlaklık gerektirmeyen küçük el aletlerine takılmaya uygun mudur? Ayrıca, POWER LED kapsamına girmezler tahmin ediyorum, bunu da doğrulayabilir misiniz? Düşündüğüm doğruysa, LED Sürücü olmaksızın, yalnızca uygun gerilim ve akımı hesap edip uygulayarak belki bu tarz yerlerde kullanabiliriz.
10k trimpot yerine, 6R8 1/2 wattlik direnç takın. Ortalama 180-190mA akım geçer.Daha parlak ışık için 1 watt lık ledlerde LM 317 ile 10K trimpot ile birde köprü diod ile istediğimiz sonucu elde edebilirsiniz. 10K trimpot ile akım ayarı = ışık şiddetini ayarlamak gerekir ilk etapda.
Çünkü lede ters voltaj veriyorsunuz, bunu düzeltmek için tetiğin bastığı yere bir kontak yapmalısın.Led'lerde (+) ve (-) kutuplar var.
Şarzlı matkabın motor girişine bağlandığında
Sıkmada LED yanıyor.sökmede LED yanmıyor.
Ters voltaj olduğundan .
Bu sebeple bir köprü diodla bu durumu çözdüm.
Köprü diod ile hallettim.Çünkü lede ters voltaj veriyorsunuz, bunu düzeltmek için tetiğin bastığı yere bir kontak yapmalısın.
Orada şöyle bir sorun olabilir, tetiğe az bastığında led sönük yanabilir.Köprü diod ile hallettim.