Kalıcı Değer
Üye
Biraz daha konuyu açar mısınız, @kocamanusta mkonu tam da toprak kayması (heyelan) ile nötr kayması ayırımına gelmişti ki patladı gitti!..
Biraz daha konuyu açar mısınız, @kocamanusta mkonu tam da toprak kayması (heyelan) ile nötr kayması ayırımına gelmişti ki patladı gitti!..
Biraz daha konuyu açar mısınız, @kocamanusta m

1) Nötr Bina giriş bağlantı noktasında oluşacak bir direnç (klemens, bara, oksitlenme vs) Nötr hattında kaymaya sebep olabilir mi ?toprağa firarın nereden gerçekleştiğine bağlı açma farklılık gösterebilir.
toprak hatası L-PE veya N-PE yönünde olabilir.
bu nedenle açmalar direkt ve dolaylı (harmonik) olarak nötrle ilişkilendirilebilir fakat faz-nötr ile faz-toprak ölçümleri muhtemel bi karışıklığı işaret ettiği kanaatindeyim.
Haklısınız Nötr-PE hattındaki potansiyel ile ilgilenmez ancak oluşan bu potansiyel farkın sebebi etkileyebilir diye düşünüyorum. Yukarıda yorumlarda birkaç tahmin ettiğim sebepler mevcut.normalde kaçak akım rölesi toprak-nötr arasındaki voltaj farkı ile ilgilenmez. hatta üzerinde toprak hattı bağlantısı olmadığı için bu voltajı bilme şansı da yok. kaçak akım rölesi faz üzerinden geçen akımın nötr üzerinden eşit miktarda dönmesini bekler. bu oluşmuyorsa koruma amaçlı atar.
1) Nötr Bina giriş bağlantı noktasında oluşacak bir direnç (klemens, bara, oksitlenme vs) Nötr hattında kaymaya sebep olabilir mi ?
2) Binadaki dairelerden birinde Nötr-PE hattı sıfırlama yapılmış olabilir mi ?
Benim yorumum:yukarıdaki değerler sizin aldığınız ölçümlere ait. bu ölçümler bağlamında faz-nötr gerilimleri gayet sağlıklı olduğundan nötr kaymasından bahsedilemez. faz-toprak değerlerine ise (şimdilik) bi açıklama getirmek pek mümkün değil.
- L1 - Nötr: 230V
- L2 - Nötr: 230V
- L3 - Nötr: 230V
- L1 - Toprak: 195V
- L2 - Toprak: 230V
- L3 - Toprak: 260V
aşağıdaki değerler benim senaryoma ait. faz-nötr gerilimlerine baktığımızda bi nötr gevşekliğinden ve kopukluğundan bahsetmek mümkün. faz-toprak gerilimleri de gayet iyi. tüm bunlara baktığımızda bilinçli veya bilinçsiz olarak nötr-toprak hattının değiştirilmesi daha olası geliyor.
- L1 - Nötr: 195V
- L3 - Nötr: 260V
- L1 - Toprak: 230V
- L3 - Toprak: 230V
Benim yorumum:
Faz-Nötr arasında ki potansiyel fark nötr kopmadığı sürece 220V bantlarında kalır. Faz-Nötr'e göre potansiyeli arttırır. 400V'a kadar trafo bu dengeyi kurar.
sizin verdiğiniz değerlerde nötr hattı tamamen kopmuş ve sistemden çıkmış. fazlar ise kendi aralarında tamamlanıyor yorumunu yapardım.
- L1 - Nötr: 195V
- L3 - Nötr: 260V
- L1 - Toprak: 230V
- L3 - Toprak: 230V
Benim senaryomda nötr hattı hala sistemde ancak bir noktasında gerilim düşümü oluşuyor ve toprağa göre 35-40V potansiyel oluşuyor. Nötr-Toprak arasındaki görülen 35-40V bundan kaynaklandığını düşünüyorum. Ancak kaynağı konusunda eminde değilim.
Fikir ve yorumlarınızı merakla bekliyorum
şimdiden teşekkürler.