Seyrek Atan Kaçak Akım Rölesi ve Faz-Toprak Arası Potansiyel Fark

Herkese değerli yorumlarından dolayı teşekkürler. Elde ettiğim ölçümler ve yaptığım işlemleri sizinle paylaşacağım:

Önceki ölçümlerimde ki değerler yine devam ediyor. ölçüm değerleri genellikle hafta için öğleden sonra Nötr-Toprak arası 30-40V seviyelerine çıkıyor. Hafta sonları ve sabahları değerler genelde normal. Nötr-Toprak arası potansiyelin artmasıda kaçak akım rölesinin atmasına sebep oluyor gibi.

** Bir şüphe olarak binadaki başka bir dairenin cihazının veya hattının nötr-toprak hattında kaçak bir potansiyel oluşturması mümkün mü ?
** Bunu tespit etmek için, tek tek dairelerin kaçak akım rölelerini kapatıp ölçüm ile kaçak 30-40V potansiyelini takip ederek, sorunlu daireyi bulmam mümkün olur mu?

**Geçen süreçte kaçak akım rölemin atma periyotlarını takip ettim. 20.12.2025 Tarihi itibari ile "Siemens 5SV4344-0 40A 30mA Type AC" kaçak akım rölemi "Schneider Acti9, A-SI Tipi, 30 mA, 4-Kutup, 40A" kaçak akım rölesi ile değiştirdim.

Değerli tecrübe ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
@kocamanusta
@adogsm
@rsimsek

normalde kaçak akım rölesi toprak-nötr arasındaki voltaj farkı ile ilgilenmez. hatta üzerinde toprak hattı bağlantısı olmadığı için bu voltajı bilme şansı da yok. kaçak akım rölesi faz üzerinden geçen akımın nötr üzerinden eşit miktarda dönmesini bekler. bu oluşmuyorsa koruma amaçlı atar.

toprağa firarın nereden gerçekleştiğine bağlı açma farklılık gösterebilir.
toprak hatası L-PE veya N-PE yönünde olabilir.
bu nedenle açmalar direkt ve dolaylı (harmonik) olarak nötrle ilişkilendirilebilir fakat faz-nötr ile faz-toprak ölçümleri muhtemel bi karışıklığı işaret ettiği kanaatindeyim.

toprağa firarın nereden gerçekleştiğine bağlı açma farklılık gösterebilir.
toprak hatası L-PE veya N-PE yönünde olabilir.
bu nedenle açmalar direkt ve dolaylı (harmonik) olarak nötrle ilişkilendirilebilir fakat faz-nötr ile faz-toprak ölçümleri muhtemel bi karışıklığı işaret ettiği kanaatindeyim.
1) Nötr Bina giriş bağlantı noktasında oluşacak bir direnç (klemens, bara, oksitlenme vs) Nötr hattında kaymaya sebep olabilir mi ?
2) Binadaki dairelerden birinde Nötr-PE hattı sıfırlama yapılmış olabilir mi ?

normalde kaçak akım rölesi toprak-nötr arasındaki voltaj farkı ile ilgilenmez. hatta üzerinde toprak hattı bağlantısı olmadığı için bu voltajı bilme şansı da yok. kaçak akım rölesi faz üzerinden geçen akımın nötr üzerinden eşit miktarda dönmesini bekler. bu oluşmuyorsa koruma amaçlı atar.
Haklısınız Nötr-PE hattındaki potansiyel ile ilgilenmez ancak oluşan bu potansiyel farkın sebebi etkileyebilir diye düşünüyorum. Yukarıda yorumlarda birkaç tahmin ettiğim sebepler mevcut.

Son düzenleme:
1) Nötr Bina giriş bağlantı noktasında oluşacak bir direnç (klemens, bara, oksitlenme vs) Nötr hattında kaymaya sebep olabilir mi ?
2) Binadaki dairelerden birinde Nötr-PE hattı sıfırlama yapılmış olabilir mi ?

• L1 - Nötr: 230V
  • L2 - Nötr: 230V
  • L3 - Nötr: 230V
  • L1 - Toprak: 195V
  • L2 - Toprak: 230V
  • L3 - Toprak: 260V
yukarıdaki değerler sizin aldığınız ölçümlere ait. bu ölçümler bağlamında faz-nötr gerilimleri gayet sağlıklı olduğundan nötr kaymasından bahsedilemez. faz-toprak değerlerine ise (şimdilik) bi açıklama getirmek pek mümkün değil.

aşağıdaki değerler benim senaryoma ait. faz-nötr gerilimlerine baktığımızda bi nötr gevşekliğinden ve kopukluğundan bahsetmek mümkün. faz-toprak gerilimleri de gayet iyi. tüm bunlara baktığımızda bilinçli veya bilinçsiz olarak nötr-toprak hattının değiştirilmesi daha olası geliyor.
  • L1 - Nötr: 195V
  • L3 - Nötr: 260V
  • L1 - Toprak: 230V
  • L3 - Toprak: 230V

• L1 - Nötr: 230V
  • L3 - Nötr: 230V
  • L1 - Toprak: 195V
  • L3 - Toprak: 260V
yukarıdaki değerler sizin aldığınız ölçümlere ait. bu ölçümler bağlamında faz-nötr gerilimleri gayet sağlıklı olduğundan nötr kaymasından bahsedilemez. faz-toprak değerlerine ise (şimdilik) bi açıklama getirmek pek mümkün değil.

aşağıdaki değerler benim senaryoma ait. faz-nötr gerilimlerine baktığımızda bi nötr gevşekliğinden ve kopukluğundan bahsetmek mümkün. faz-toprak gerilimleri de gayet iyi. tüm bunlara baktığımızda bilinçli veya bilinçsiz olarak nötr-toprak hattının değiştirilmesi daha olası geliyor.
Benim yorumum:
Faz-Nötr arasında ki potansiyel fark nötr kopmadığı sürece 220V bantlarında kalır. Faz-Nötr'e göre potansiyeli arttırır. 400V'a kadar trafo bu dengeyi kurar.

sizin verdiğiniz değerlerde nötr hattı tamamen kopmuş ve sistemden çıkmış. fazlar ise kendi aralarında tamamlanıyor yorumunu yapardım.

Benim senaryomda nötr hattı hala sistemde ancak bir noktasında gerilim düşümü oluşuyor ve toprağa göre 35-40V potansiyel oluşuyor. Nötr-Toprak arasındaki görülen 35-40V bundan kaynaklandığını düşünüyorum. Ancak kaynağı konusunda eminde değilim.

Fikir ve yorumlarınızı merakla bekliyorum :)

şimdiden teşekkürler.

Benim yorumum:
Faz-Nötr arasında ki potansiyel fark nötr kopmadığı sürece 220V bantlarında kalır. Faz-Nötr'e göre potansiyeli arttırır. 400V'a kadar trafo bu dengeyi kurar.

sizin verdiğiniz değerlerde nötr hattı tamamen kopmuş ve sistemden çıkmış. fazlar ise kendi aralarında tamamlanıyor yorumunu yapardım.

Benim senaryomda nötr hattı hala sistemde ancak bir noktasında gerilim düşümü oluşuyor ve toprağa göre 35-40V potansiyel oluşuyor. Nötr-Toprak arasındaki görülen 35-40V bundan kaynaklandığını düşünüyorum. Ancak kaynağı konusunda eminde değilim.

Fikir ve yorumlarınızı merakla bekliyorum :)

şimdiden teşekkürler.

sizin ölçümlerinizde nötrün hat empedansı çok düşük olduğu için faz gerilimleriniz 230V.
L2-PE geriliminiz normal, L1-PE ile L3-PE gerilimleriniz ise anormal. aynı fazların nötr gerilimleri kabul edilebilir olduğuna göre toprak direncinin fazlara göre değişmesini açıklayabilmeniz gerekir. bu bağlamda bahsettiğiniz gerilim düşümü düşüncenizi gerçekçi bulmuyorum.

nötr iletkeni ile toprak iletkeni değiştirilip nötr hattındaki gevşeklik-kopukluk giderilirse absürt N-PE potansiyeli de makul bi seviyeye inecektir.

Forum istatistikleri

Konular
8,691
Üyeler
3,471
Son üye
XfceMsla

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back