Sıcak hava istasyonu bakıyorum. Yihua vs Quick

raptor00

Üye
Selamlar herkese,
Birkaç ürün inceledim, ikinci el ve sıfır gorebildiklerim.

Quick 861dw
yihua 992d+
yihua 2008d
yihua 2009d
yihua 959d

Quick ile yihua arasında kalite farkı var mı gercekten yoksa modele gore degişiyor mu.

Quick 861DE kullanıyorum. Isıtma kapasitesi çok iyi. Hem youtube'da hem dünyadaki birçok forumda iyi yorumlar var. Yihua konusunda birşey diyemeyeceğim, ama kalite sınıfı Quick ile aynı yerde değil.

Quick 861DE de diyaframlı yani kutunun içinden hava veriyor sanırım, degil mi. Çok ses oluyor mu.

Bir de merak ediyorum , youtubeda birkaç videoda gördüm, mesela yihuanın havyasının sıcaklıgını ölçünce ayarlanan değer ile ölçülen arasında 50 derece fark oluyor, Quickde sıcaklık tam olarak ayarlandıgı sekilde veriyor olmalı, hiç ölçme imkanınız oldu mu.

Böyle bir hint kanalına rastladım. Sanırım sahteleri de oluyor. İçindeki elektronik bileşenlerde de fark var.

861DE yi çalıştırınca gelen ses büyük ölçüde hava akışı ses. Sıcaklığa gelince, gösterilen sıcaklık ile uçtaki sıcaklığın aynı olmasının hiçbir önemi yok. Esasında sıcaklık ayarlamasının bir önemi yok. Benim 861DE 480 ℃ ye ayarlı (neredeyse maksimum ayar) ve ben komponentin ve lehimlerin durumuna göre hava ucunun mesafesini ve gezdirme hızını ayarlıyorum.

Önemli olan, sıcak hava verme kapasitesinin yüksek olması. 861DE nin gücü de 1200 W, yani piyasadaki diğer makinaların oldukça üzerinde. 6 katmanlı PCB'lerde rahatlıkla class D amfi çiplerini söküyorum, ki bu çiplerin altı tamamen lehim ile kaplı ve PCB ye geniş bir yüzeyde temas ediyorlar.

Evet, anladım tecrube ile gereken ısı veriliyor, bunun için biraz komponent bozup denemeler yapmak lazım gibi. 1200w olması max sıcaklık için büyük avantaj fakat fiyatı da yüksekmiş bir hayli. Muhtemelen pek kolay kolay bozulmayacak bir cihazdır.

1200w olması max sıcaklık için büyük avantaj

Maksimum sıcaklık için değil. Maksimum ısı akışı. Bunlar farklı konular. Mesela bir çakmak alevi de binlerce derece, bir oksi asetilen şalomasının alevi de binlerce derece. Ama bir çakmakla bir metali ısıtman saatler alır, şaloma ile birkaç dakikada ısınır.

Sanırım sahteleri de oluyor.
Böyle çok satılan modellerin sahteleri türüyor. C3 Teknoloji bu markanın resmi distribütörü. Oradan orjinallik garantili alabilirsin.

861DE dışında uygun fiyatlı olarak 862DW+ var. Eğer 861DE bütçene uymazsa.

861DE dışında uygun fiyatlı olarak 862DW+ var. Eğer 861DE bütçene uymazsa.

evet buna da bakayım. Sıfır almam zor gibi, o yüzden ikinci ellerine baktım, tabii bu sahtelik konusu biraz düşündürdü. Siz hangisini kullanıyorsunuz.

Bende bu model var. bire bir aynısı. Havyası uyduruk duşuk güçlü ve sıcaklık kontrolü de yok. sadece sıcak hava için kullanıyorum. Sıcak hava kısmı çok iyi. Termokupl ile hava çıkışını ölçtüm. tüm ısıtma aralığında 5 dereceden fazla fark olmadı. Seyrek kullanıyorum bir yıldan fazladır. Fan için sessiz denemez ama saç kurutma makinesi gibi de değil. Makineyi standa koyduğumda fan 100 C'ye kadar soğutana kadar açık kalıp kapanıyor. fan ayarı da var. Benim tek şikayetim Sıcaklık ayarının potansiyometre ile yapılmaması. Birkaç saniye basılı tutmak gerekebiliyor ayar tuşuna... Yoğun kullanımda ömrü ne kadar olur birşey diyemem.

601D ve 852d+ kullandım, bu cihazların hemen hepsi aynı iş de görüyor ama 861DE aldıktan sonra aradaki farkı anladım. İlk başlarda doğru değerlerde kullanmaya çalışıyordum ama sonradan anladım ki ısıyı yükseltip gerisini el becerisi ile halletmek gerekiyor.

Bendeki Quick (Qsuperior) 861DE 1300W modeli. Resmi distribütor olan AssemCorp'tan aldım. Markasının Qsuperior olmasının sebebi, sahtelerden ayrıştırmak için olduğunu söylemişlerdi. Özel olarak istemişler bu şekilde yazılmasını.

Bende bu model var. bire bir aynısı. Havyası uyduruk duşuk güçlü ve sıcaklık kontrolü de yok. sadece sıcak hava için kullanıyorum. Sıcak hava kısmı çok iyi. Termokupl ile hava çıkışını ölçtüm. tüm ısıtma aralığında 5 dereceden fazla fark olmadı. Seyrek kullanıyorum bir yıldan fazladır. Fan için sessiz denemez ama saç kurutma makinesi gibi de değil. Makineyi standa koyduğumda fan 100 C'ye kadar soğutana kadar açık kalıp kapanıyor. fan ayarı da var. Benim tek şikayetim Sıcaklık ayarının potansiyometre ile yapılmaması. Birkaç saniye basılı tutmak gerekebiliyor ayar tuşuna... Yoğun kullanımda ömrü ne kadar olur birşey diyemem.

Anladıgım kadarıyla sıcak hava kısımları ucuz olanlarda bile fena calısmıyor ama havya kısımları hep problemli. Havya için ts101 alıyorum bakalım

601D ve 852d+ kullandım, bu cihazların hemen hepsi aynı iş de görüyor ama 861DE aldıktan sonra aradaki farkı anladım. İlk başlarda doğru değerlerde kullanmaya çalışıyordum ama sonradan anladım ki ısıyı yükseltip gerisini el becerisi ile halletmek gerekiyor.

Bendeki Quick (Qsuperior) 861DE 1300W modeli. Resmi distribütor olan AssemCorp'tan aldım. Markasının Qsuperior olmasının sebebi, sahtelerden ayrıştırmak için olduğunu söylemişlerdi. Özel olarak istemişler bu şekilde yazılmasını.

861de İncelemenizi okudum . "Vestel firmasının Digiturk için ürettiği lehimleri eritmesi tam bir işgence olan alıcı üzerinde test ettim. Aşağıda göreceğiniz bütün malzemeleri sorunsuz çıkarttım." Mesela bunları başka hangi sıcak hava istasyonu ile denemiştiniz, arada fark var demek ki.

Siz de çalışırken hep sıcaklıgı max 500 dereceye getirip, vereceginiz ısıyı kendiniz süre , mesafe gibi şeyleri elle ayarlayarak mı hallediyorsunuz. Yani spesifik seyler dısında sıcaklık ayarını cok da kullanmıyorsunuz.

Aslında 750w veya 1300w arasında kullanım farkı olarak cok katmanlı veya erimesi zor büyük lehimleri eritmek dısında bir fark olmaz diyebilir miyiz. Yoksa her anlamda daha kolaylık yaratıyor mu bu watt farkı sizce. Benim cogunlukla smd içeren, daha küçük kartlarla işim olacak gibi gorunuyor, güç elektronigine hiç girmeycegim zaten. Fakat özellikle çipleri sökerken takarken bozmak istemiyorum.

Son düzenleme:
Önce parçanın söküleceği kartın bir miktar genel olarak ısınmasını sağlamak lazım. Bunu sıcak hava tabancasını karta uzaktan tutarak da yapabilirsin, tabancayı düşük sıcaklığa ayarlayıp kart üzerinde ilgili bölgede gezdirerek de yapabilirsin.
Sıcak havayı doğrudan sökülecek parçanın üzerine yüksek sıcaklıkta tutup lehimin erimesini beklediğin zaman, sökülecek parça gerekenden daha uzun süre gerekenden daha yüksek sıcaklığa maruz kalıyor. Ucuz ve pahalı cihazlar arasında kullanım kalitesi, ömür ve güç farkı da var.

Son düzenleme:
Genel olarak konuşacak olursak, bir sıcak hava istasyonu ne kadar güçlü ise, o kadar az hırpalayacaktır malzemeyi, çünkü kısa sürede lehim eriyecek ve malzemeyi de kaldırabileceksin. Ama düşük güçlü cihaz çok uzun süre ısıtması gerekecektir, ve bazan buna rağmen lehimler erimeyecek, artık PCB kararmaya başlayacak.

Bir de çok katmanlı PCB'ler ile çalışıyorsan, düşük güçlü bir hava istasyonu, lehimi gereken sıcaklığa HİÇ getiremeyebilir. PCB deki bakır katmanlar bir soğutucu gibi davranarak sıcak havanın verdiği ısıyı etrafa yayarak lehimlerin sıcaklığını azaltır. Sen ısıtıp durursun komponenti, komponent sonunda aşırı ısınmaktan bozulur, ama lehimler erimez.

Eğer çok katmanlı PCB'ler ile çalışacaksan (4 ve üzeri), PCB boyutu da büyük ise, güçlü bir sıcak hava çok önemli hale gelir. Quick'e o kadar parayı ben gücü için verdim. Burada güç derken de, bahsettiğim hem rezistans ısıtma gücü, hem de hava akış hızı. İkisinin de yüksek olması lazım, yoksa rezistans çok güçlü ama hava akışını arttırdığın zaman soğuyorsa bir işe yaramaz. Gücü dışında Quick'in sahip olduğu diğer özellikler benim için hiç önemli değil, yarar da sağlamıyor bana.

Bir de şunu ilave edeyim. Isıtmaktaki zorluklar, daha çok entegrelerin veya PCB bakırını soğutucu olarak kullanan ve doğrudan bakıra lehimli MOSFET'lerin sökümünde karşılaşılır. Yani erimesi gereken toplam lehim yüzeyi büyük iken ortaya çıkar. Yoksa bir tane SMD direnç, transistör veya kapasitör gibi küçük parçalarda çok zorluk çıkmaz.

861de İncelemenizi okudum . "Vestel firmasının Digiturk için ürettiği lehimleri eritmesi tam bir işgence olan alıcı üzerinde test ettim. Aşağıda göreceğiniz bütün malzemeleri sorunsuz çıkarttım." Mesela bunları başka hangi sıcak hava istasyonu ile denemiştiniz, arada fark var demek ki.
Aşağıdaki konuda olduğu gibi forumda bir çok konuda da bahsettim. Hurda kartlardan malzeme söküp bunu saklamaya çalışıyorum. Doğrudur bu tarz kartları sökerken genellike sorun yaşıyordum. Bazen de çok uzun süre uğraşmam gerekiyor. Çok katmanlı ya da lehim karışımları daha yüksek ısılar gerektirebiliyor.

Behsettiğim durumlar, genel olarak daha önce bahsettiğim sıcak hava istasyonları için geçerlidi. Bende birde Einhell 2000W sıcak hava tabancası var. Bununla geniş alanları ısıtıp, hurda kartlardaki malzemeleri rahatlıkla söküyordum. Tabi teras hamam gibi oluyor. Kışın iyide yazın işkence.

Siz de çalışırken hep sıcaklıgı max 500 dereceye getirip, vereceginiz ısıyı kendiniz süre , mesafe gibi şeyleri elle ayarlayarak mı hallediyorsunuz. Yani spesifik seyler dısında sıcaklık ayarını cok da kullanmıyorsunuz.

Aslında 750w veya 1300w arasında kullanım farkı olarak cok katmanlı veya erimesi zor büyük lehimleri eritmek dısında bir fark olmaz diyebilir miyiz. Yoksa her anlamda daha kolaylık yaratıyor mu bu watt farkı sizce. Benim cogunlukla smd içeren, daha küçük kartlarla işim olacak gibi gorunuyor, güç elektronigine hiç girmeycegim zaten. Fakat özellikle çipleri sökerken takarken bozmak istemiyorum.

Evet ısıyı yükseltiyorum, gerisi el alışkanlığı.

Son olarak şunu söyleyebilirim; -Endüstiriyel kullanmadığını varsayıyorum.- Bence bu işlerle uğraşıyorsan, her zaman yaptığın dışında başka bir iş için gerektiğinde de aletlerin işe yaramalı. Örneğin 3-5 sene bütün cihazların yapacağı işi yaparsın, gün gelir bir cihazı tamir etmek için daha kabiliyetli bir cihaz gerekir ve o işlemden sıcak hava istasyonunun tüm parasını bile amorti edebilirsin...

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,964
Üyeler
2,826
Son üye
CortexPhoton

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back