Siglent 1104X-E 10MHz kare dalgadaki basamaklanma sorunu

TA3UIS

Doğan
Bir süredir Siglent 1104X-E ile Sinyal jeneratörü üzerinden .çeşitli testler yapıyorum.

Teorik olarak bu Sin(x)/x interpolasyonu ve hızlı sinyallerdeki tepkiler üzerine biraz okuma yaptım ama pratikte karşılaştığım bir durumu tam yorumlayamadım.

Harici jeneratörden BNC kablo ile (1M Ohm giriş, 1X modunda) 10 MHz kare dalga verdiğimde, 10-20ns seviyelerine zoom yapınca yükselen kenarda bariz bir basamaklanma ve dalgalanma görüyorum?

100MHz bir skopta 10MHz sinyalin bu kadar yamulması normal mi, yoksa ben mi bir şeyi gözden kaçırıyorum acaba?

Kendi çapımda şöyle bir test yaptım:
Cihazı Dots moduna aldığımda o köşedeki basamak yapısı biraz daha farklı görünüyor ama tamamen kaybolmuyor. Şimdi kafama takılan şu; bu gördüğüm bozulma jeneratör-skop arasındaki empedans uyuşmazlığından (50 Ohm - 1M Ohm) kaynaklı bir yansıma mıdır? Yoksa skobun kendi Sin(x)/x algoritmasının hızlı kenarlara verdiği bir tepki mi ?

Hattın ucuna 50 Ohm sonlandırıcı (terminator) taksam bu görüntü düzelir mi, yoksa doğrudan skobumun analog limitlerine mi takılıyorum?

WhatsApp Image 2026-01-23 at 16.11.57 (3).jpeg
WhatsApp Image 2026-01-23 at 16.11.57.jpeg
WhatsApp Image 2026-01-23 at 16.11.57 (2).jpeg
WhatsApp Image 2026-01-23 at 16.11.57 (1).jpeg

Son düzenleme:
Her şeyden önce o empedans uyuşmazlığını yok etmek lazım. Skop tarafında 50 ohm sonlandırıcı kullanın veya jeneratör çıkışını 50 ohm dirence bağlayıp, skopu da probla o dirence takın.

Haklısın,
İlk iş empedans uyumsuzluğunu ortadan kaldırmak gerektiğinin farkındayım. 50 ohm terminatörle deneme yapmadım henüz, onu da mutlaka test edeceğim, elimde malzeme yok.

Sadece şunu netleştirmek istedim:
Dots moduna geçtiğimde basamak yapısının karakteri değişiyor ama tamamen kaybolmuyor.
Bu da beni ne kadarı yansıma / hat empedansı, ne kadarı skobun bant genişliği + sin(x)/x interpolasyonu tarafında acaba diye düşündürdü.

50 ohm sonlandırıcı alıp aynı testi tekrarlayıp farkı paylaşırım.
Eğer düzelme ciddi olursa olayın büyük kısmı empedans kaynaklı demektir.
Aksi halde skobun analog limitleri ve örnekleme/interpolasyon etkisi daha baskın diye düşüneceğim galiba.

Forum istatistikleri

Konular
8,829
Üyeler
3,544
Son üye
tamer_gs

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back