şönt direnç üzerinde oluşan gerilim ile bjt tetikleme

sedron james

Yeni Üye
merhaba forumdaşlar.

bir şönt direncin üzerinden 20 amper geçtiğinde 1 volt gerilim oluşacak. bu 1 volt gerilim ile transistörü tetikleyeceğim. transistör bir optoyu tetikleyecek. optonun çıkışını da bir pini high-low yapmak için kullanacağım.
ekteki gibi bir devre çizdim. karta da bastım. ama sonra farkettim ki bu çalışmayacak. transistörün base tetikleme gerilimi çok daha yüksek olması lazım. minimum değişiklik ile uzay montaj falan yaparak bu devreyi işler hale getirmem lazım.

fikirlerinizi nelerdir?

Ekler

• WhatsApp Image 2026-04-09 at 14.22.05.jpeg
    WhatsApp Image 2026-04-09 at 14.22.05.jpeg
    132.7 KB · Görüntüleme: 41
merhaba forumdaşlar.

bir şönt direncin üzerinden 20 amper geçtiğinde 1 volt gerilim oluşacak. bu 1 volt gerilim ile transistörü tetikleyeceğim. transistör bir optoyu tetikleyecek. optonun çıkışını da bir pini high-low yapmak için kullanacağım.
ekteki gibi bir devre çizdim. karta da bastım. ama sonra farkettim ki bu çalışmayacak. transistörün base tetikleme gerilimi çok daha yüksek olması lazım. minimum değişiklik ile uzay montaj falan yaparak bu devreyi işler hale getirmem lazım.

fikirlerinizi nelerdir?
Emiterden değil de kollektör pininden alsanız nasıl olur..18v'daki 100 ohm direnci de 1.... 2 kohm üzerine çıkarsanız..

Senin semanda transistoru iletime gecirecek vbe gerilimi olusturmak cok zor, o yuzden 18v tan base ucuna bir direnc daha eklersen gerilim bolucu ile bir offset olusturmus olursun, bu direncin degerini ayarlayarak da transistorun esik gerilimini ayarlaman gerek, daha sonra sont direncin ekleyecegi her bir gerilim artisini collectore yansitabilirsin.

yalnız bu devre ne yaparsan yap bir eşik gerilimini-akımını geçince ledi yakan bir sistem olmayacak. daha çok linear bölgede belli bir akımdan sonra ledi yavaş yavaş açan bir devre olur. aslında bu tip devreleri falstad türü simülatörde test ederek sonucu görebilirsin.

pnp darlington koydum.

merhaba forumdaşlar.

fikirlerinizi nelerdir?

Forum istatistikleri

Konular
9,080
Üyeler
3,674
Son üye
batuhan

Son kaynaklar

Back