Video güzel de, elemanın multimetresinin DT-830D olduğunu görünce biraz irkildim
Eve geçince seyredicem. 12v'u primer üzerine sarabilirim yer varsa. Seconder tarafına da komple sığdığı kadar 2x19v sarıcam.@Gokrtl videoyu seyrettiyse gudurmuş olabilir
Herif tam LM1875 için trafo sarmış
2X18V ve tek 12V
Miss.
Abi ilişme vatandaşa.
Oradaki gerilim ölçümü binde bir hassasiyette yapılsa ne olur ki ?
2x19v 1.2mm telden sarabiliyorum. Onu direk sekonder tarafına sarıcam. Yaklaşık 3.6A akım olacak sargı başına.2X18V un nerelerde.
Kumpas ile 1.2mm ölçülen bir telin bana bütün matematiksel hesaplarını anlatır mısın abi?Dinlemiyor ve inadına kendi bildiğini okuyorsun.
1mm kalınlığındaki bir telin çapı 3.14mm karedir.
1mm karelik telden 2.5A akıtılabilir.
Kaç kez yazmışım.
Ölçümlerin mm ise yani mikrometre ile veya kumpas ile ölçüyorsan tel kesitini hesaplayabilmelisin.
Ben bunun hesabını defalarca anlatmışım. Ama dinleyen yok.
İnadına 1.2mm ile saracağım diyorsun. Sığmaz tabii.
1mm kare telden 2.5A çekilebiliyorsa 3mm kare telden 7.5A çekilebilir.
Yani senin sargı kalınlığın 1mm bile olsa fazladır.
Biz usulen yer müsait ise eski telden azcık daha kalın saralım dedik. Çünkü 2X19V sargıları çıkartılacak ve yer boşalacak. Bu azcık olayı milimetrenin onda birleri kadardır.
Çapı 1.2mm olan bir tel 3.7mm kare eder ki, evlerdeki priz hattının iletkeninin kalınlığından bile fazladır.
Ayrıca istediğin kadar kalın sar. Akımı artıramazsın. Sekonder akımı tamamen sekonder gerilimi ve primer gücü ile sabittir.
Abi kaç tur saracağımı biliyorum. 19v için 48 tur, 2x19v için 96 tur sarmam gerek. Akımı daha fazla alabilmek için 12 voltu primer üzerine sardım. Sekonder boş kaldı. Benim hesabıma göre kumpas ile ölçülen 1.2mm telden 100 tur sarabiliyorum. Bana 96 tur lazım olduğuna göre yetiyor demektir.Trafo hesabını ben unutalı çok oldu Gökhan
Ama şu tekniği uygulayabilirsin: (hesap kitap teori, hiçbirşey gerektirmez )
Primer duruyor zaten. Sekondere 10 - 20 tur sar. Sonra saçları tak yerine ve primere 220V ver. Sekonder voltajını ölç. Diyelim 12V istiyorsun ama 6V çıktı. O zaman sekondere 20 tur sardıysan tur sayısını 2 katına çıkaracaksın. Mantık bu.
İşte ben onu 1.2mm hesapladım da yamyam abiye anlatamıyorum derdimi. Bi hesaplayıp cevap verse...Kaç tur sarman gerektiğini biliyorsan, o kadar tur sarabilmene izin veren EN KALIN TELİ kullan.
Eee benim hesabımla aynı şeye denk geldi işte. Neden karesini, kökünü karıştırıp az bişey olan beynimi de talan ediyorsun?15mm/1.2=12.5 tur tek sıra.
96/12.5=7.68 Bu da 8 sıra üst üste demektir.
8X1.2 sıra ile tel çapını çarparsak=9.6mm eder.
Bu hesaplamalar fabrika gibi tellerin sıkı sıkı ve hiç boşluk olmayacağı ihtimali ile hesaplanmıştır.
Senin karkas yüksekliğin 10mm olduğuna göre 0.4mm payın kalıyor.
Trafolarda tel çapı normal hesaplamalardan farklıdır.
Trafodaki 1mm çapındaki telden oldukça fazla akım çekilebilir.
Trafodaki 1mm çapındaki telden oldukça fazla akım çekilebilir.
Bu ayrı bir konu. Deki hesabın doğru ama sen fabrika değilsin. O zaman bende haklısın abi diyeyim.İki sargı arasına yalıtkan koyacaksın.
Her bir teli öyle sıkı saracaksın ki arasından hava bile geçmeyecek.
0.4mm yani yarım mm bile kalmayan boşluk payı için sarabiliyorsan hodri meydan.