tek fazlı elektrik çarpması izolatörü

Değerli hocamızın videosunun tamamını izledim. Bu cihazın benzerini daha önce pazarlama faaliyeti içeren bir videoda izlemiş, orijinal içerik bilgilerine ulaşmış ve paylaşmıştım.
Hocamızın detaylı incelemesi oldukça profesyonelce olmuş. Kendisine teşekkür ederim.
Su içinde çarpılma-carpilmama olayına değinen hocamız suyun çok kötü bir iletken olduğu gibi çok kötü bir yalıtkan da olduğuna dikkat çekerek videoda roleden bağımsız kurulan devrede duy+ampul+225V bağlantısı içeren klemens ikilisini çıplak bağlantı olarak su içine atıp ampulün yandığını, suya temas aninda çarpılma olmadığını gösterdi. Toprak bağlantısı yapıldığında Standart kaçak akım rolesinin devreyi kestiğini test ederek gösterdi.
Rolede faz teması ile carpilmama fenomeninin açıklaması rölenin akım sınırlama ozelligi ile açıklandı. Açıklanamayan kısım ise rolenin bunu nasıl başardığı..

Bahsedilen cihaz sizde de var mı? @kocamanusta
yok :)

Değerli hocamızın videosunun tamamını izledim. Bu cihazın benzerini daha önce pazarlama faaliyeti içeren bir videoda izlemiş, orijinal içerik bilgilerine ulaşmış ve paylaşmıştım.
Hocamızın detaylı incelemesi oldukça profesyonelce olmuş. Kendisine teşekkür ederim.
Su içinde çarpılma-carpilmama olayına değinen hocamız suyun çok kötü bir iletken olduğu gibi çok kötü bir yalıtkan da olduğuna dikkat çekerek videoda roleden bağımsız kurulan devrede duy+ampul+225V bağlantısı içeren klemens ikilisini çıplak bağlantı olarak su içine atıp ampulün yandığını, suya temas aninda çarpılma olmadığını gösterdi. Toprak bağlantısı yapıldığında Standart kaçak akım rolesinin devreyi kestiğini test ederek gösterdi.
Rolede faz teması ile carpilmama fenomeninin açıklaması rölenin akım sınırlama ozelligi ile açıklandı. Açıklanamayan kısım ise rolenin bunu nasıl başardığı..

videodaki suya temasta çarpılmama nedeni sözde akıllı sigortanın alametifarikası gibi anlaşılıyor. buna diğer reklam amaçlı videoları da ilave edebiliriz. konvansiyonel MCB ve RCD olan bi devrede (koruma iletkeni olmadan) faz-nötr klemensinin suya daldırıldığı ve bi lambanın beslendiği durumda suyla temasın çarpılmaya neden olmadığını özellikle dikkat çekmek istedim.

Son düzenleme:
59. mesajdaki deneyde çıplak ayakla mermer zemine basarken faz iletkeni tuttum ve çarpılmadım. (bu denemeyi kesinlikle tavsiye etmiyorum. ciddi yaralanma veya can kaybına neden olabilir.)

benim anladığım, akıllı sigorta denen cihazın toprak girişi ile toprak çıkışı iki farklı potansiyele sahip. çıkış kısmındaki toprak empedansı oldukça yüksek. bu bi kondansator, direnç veya elektronik bi devreyle oluşturulmuş olabilir; şimdilik bunla ilgilenmiyorum. dolayısıyla topraklı bi priz suya daldırılsa bile cihazın toprak (çıkış) empedansı yüksek olduğu için cihazın iç yapısındaki RCD açmıyor. faz temasında çarpılmama ise bi çok faktöre bağlı olabilir fakat akıllı sigorta cihazının kahramanlaştırılmaya çalışılan yeteneğiyle bi alakası yok. eğer faza temas eden bi insan aynı zamanda giriş toprak empedansındaki bi noktaya temas ederse tabi ki üzerinden artık akım geçecek ve çarpılmayla beraber cihazın iç yapısındaki RCD açacaktır. yani hiç bir şartta çarpmaz demek anlamsız ve gereksiz bi iddia.

Videoyu tamamen izlemediğim için yorum yapmak istemedim ama çarpılmama durumunu ancak şu şartla kabul ederim. Faz iletkeni çok düşük bir empedans üzerinden gerçekten toprak iletkenine bağlanır ve geçen akımın o durumda limitlendiğini görürsem evet çarpılmaz derim. Cihazın toprak işlemi üzerinde yaptığı işlem sonucu bir cihaz kasasına dokunarak çarpılma ihtimaliniz düşebilir tabi ama bir eliniz kalorifere değerken faza dokunduğunuzda da çarpılmamanız lazım. Hatta o geçen akımın steady state halini görmem yetmez, mümkünse grafiği görmek isterim.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,244
Üyeler
3,782
Son üye
nalburx

Son kaynaklar

Back