Trafosuz DC Besleme Direnç Seçimi

frmman

Aktif Üye
Merhaba
Aşağıdaki trafosuz dc besleme devresinde R1 direnç seçiminde, karbon-film veya metal-film hangi tip direnci tercih etmek daha sağlıklı olur.

X2_QR9FVEykfu.png

Direncin karbon-film veya metal-film olması, zamanla değerinin değişmesi, kararlılık, düşük tolerans gibi konularla ilgilidir. Devre tanım itibariyle zaten böyle bir hassasiyete sahip olmadığından istediğinizi kullanabilirsiniz.

470 k dirençler hem faz hem nötüre takılırsa ters takıldığında çarpılma riski azalır.
Ama 0.68 uf kondansatörler bozuyor işi.

Direnç watlı olduğuna göre karbon olması gerekmiyor mu? Watlı metalfilm direnç yok bildiğim kadarıyla.

Evet varmış değişik güçlerde.

Metal film dirençlerinden wattlı olanları var @taydin hocam.

İlk mesajda yönlendirme olmaması için paylaşmadığım detayı ve yaşadığım problemi paylaşayım.
Yukarıdaki devre 24V röleyi, ölçülen sıcaklığa göre çekip bırakan basit bir devrenin besleme katı.
Hali hazırda 100R / 1W karbon film direnç kullanıyorum. Sahadan iki adet kart geri döndü bunlardaki R1 olarak yukarıda belirtiğim dirençler kömürleşmişti.

Devrede 24VDC tarafında
- Röle çekili değilse 20mA
- Röle çekili ise 30mA akım çekiliyor.

AC Tarafda:
- R1 üzerinden 38mA/AC akım geçtiğini ölçtüm.

Dirençlerin kömürleşmesine bir açıklama getiremedim.

Aklıma direncin kalitesi ile ilgili bir ihtimal geldi. Metal film ile değiştirmeyi düşünüyorum. Bu konuda sizlerinde görüş ve düşüncelerinizi almak isterim.

Sorun belki şu olabilir: Geçenlerde demonte güç kaynağı ile denemeler yapıyordum. Trafo tarafından çekilen RMS akımın, her zaman doğrultucu çıkışında çekilden akımdan yüksek olduğunu biliyordum. Ve genel olarak ortaya konan kural DC akımın 1.73 katı (3 ün karekökü) akımın geçtiği. Ama ben demonte güç kaynağı çıkışından 1A akım çekerken, AC güç kaynağından çekilen akım 2.35A idi. AC kaynağın iç direnci çok küçük, şebekenin de iç direnci çok küçük olduğu için köprünün şebeke tarafına daha yüksek bir akım marjı vermen gerekebilir.

R1 ben olsam wirewound kullanırdım :)
Inrush anında bobin etkisi yaparak akımı kısıtlardı.

Trafo tarafından çekilen RMS akımın, her zaman doğrultucu çıkışında çekilden akımdan yüksek olduğunu biliyordum. Ve genel olarak ortaya konan kural DC akımın 1.73 katı (3 ün karekökü) akımın geçtiği.

trafonun kendi kaybı ve diyotlar üzerindeki kaybı göz ardı ederek verimlilik hesabı yapacak olsak,
mesela
dc tarafında 10 vdc 1 amper, ac tarafında 10vac 1.73 amper akım çekilse arada 7.3 watt kayıp oluyor.
ama dc ye çevirince 10vac kök 2 kadar artacağı için 10x1.41=14.1 vdc olalacak. o zaman da kayıp 4.1 watt a düşüyor.

bunların hangisi doğru? yoksa ikiside mi yanlış

Son düzenleme:
trafonun kendi kaybını göz ardı ederek verimlilik hesabı yapacak olsak,
mesela
dc tarafında 10 vdc 1 amper, ac tarafında 10vac 1.73 amper akım çekilse arada 7.3 watt kayıp oluyor.
ama dc ye çevirince 10vac kök 2 kadar artacağı için 10x1.41=14.1 vdc olalacak. o zaman da kayıp 4.1 watt a düşüyor.

bunların hangisi doğru? yoksa ikiside mi yanlış
Buradaki sıkıntı akımın hepsinin gerçek güç için olmaması. Böyle genellenmiş bir formül elde edilmeye çalışılsa dahi çıktısı sadece yanıltıcı olur. Trafonun verimini %100 kabul ederseniz, DC taraftan çektiğiniz akımın RMS değeri, akımın gerçek komponentinin RMS değerini ifade etmeli diye düşünüyorum. Ama tabiki reaktif komponent var ve değeri belirsiz. Burada ayrıca çekilen akımın şeklinden dolayı gelen harmonikler de var, kısacası genellemek doğru değil.

R1 üzerinde ilk enerji verdildiği anda 250us kadar 175VAC gerilim düşümü meydana geliyor. Daha sonra düşen gerilim 15VAC seviyelerinde seyrediyor.

İlk enerjilenmedeki koruma üzerinde konuştuğumuz R1 tarafından sağlanıyor.
Diğer bir ifade şekli ile, ilk enerjilenme anında C1 sıfır ohm (idealde), dirençler 2x470K = 940K arada çok büyük bir fark var, akım sıfır ohm olan C1 üzerinden geçecektir.

Forum istatistikleri

Konular
7,113
Üyeler
2,882
Son üye
k7lest

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back