68uf kısa devre olmuş gibi çok yüksek akım çekeceği için 100 ohmluk direnç köprü diyot zener hepsi yanar.Merhaba
Aşağıdaki trafosuz dc besleme devresinde R1 direnç seçiminde, karbon-film veya metal-film hangi tip direnci tercih etmek daha sağlıklı olur.
38461 eklentisine bak
Direnç watlı olduğuna göre karbon olması gerekmiyor mu? Watlı metalfilm direnç yok bildiğim kadarıyla.
Ben mesajı yazarken siz cevabı vermişsinizEvet varmış değişik güçlerde.
470k lar devre enerjisi kesildiğinde, çarpılma ihtimaline karşı 0,68uF kapasitörü boşaltmak için.470 k dirençler hem faz hem nötüre takılırsa ters takıldığında çarpılma riski azalır.
Ama 0.68 uf kondansatörler bozuyor işi.
Evet genelde bu tipler beyaz eşyada da bolca tercih edilir.@Taçsız Kral Pele wirewound tipde kulağa hoş geliyor, daha önce bu tarz bir uygulamanız oldumu?
Trafo tarafından çekilen RMS akımın, her zaman doğrultucu çıkışında çekilden akımdan yüksek olduğunu biliyordum. Ve genel olarak ortaya konan kural DC akımın 1.73 katı (3 ün karekökü) akımın geçtiği.
Buradaki sıkıntı akımın hepsinin gerçek güç için olmaması. Böyle genellenmiş bir formül elde edilmeye çalışılsa dahi çıktısı sadece yanıltıcı olur. Trafonun verimini %100 kabul ederseniz, DC taraftan çektiğiniz akımın RMS değeri, akımın gerçek komponentinin RMS değerini ifade etmeli diye düşünüyorum. Ama tabiki reaktif komponent var ve değeri belirsiz. Burada ayrıca çekilen akımın şeklinden dolayı gelen harmonikler de var, kısacası genellemek doğru değil.trafonun kendi kaybını göz ardı ederek verimlilik hesabı yapacak olsak,
mesela
dc tarafında 10 vdc 1 amper, ac tarafında 10vac 1.73 amper akım çekilse arada 7.3 watt kayıp oluyor.
ama dc ye çevirince 10vac kök 2 kadar artacağı için 10x1.41=14.1 vdc olalacak. o zaman da kayıp 4.1 watt a düşüyor.
bunların hangisi doğru? yoksa ikiside mi yanlış
Wire wound dirençlerin birde "anti-surge" özellikli olanları varmış.Evet genelde bu tipler beyaz eşyada da bolca tercih edilir.
farklı düşünen var mı. ben kapasitörü ilk enerjilenme ve kesimde oluşacak yüksek gerilimden korumak için olduğunu düşünüyordum.470k lar devre enerjisi kesildiğinde, çarpılma ihtimaline karşı 0,68uF kapasitörü boşaltmak için.