Merhabalar,

www.rakunrobotik.com

Arduino, Raspberry Pi, Uyumlu Sensör ve Modüller, Geliştirme Kartları, 3D Yazıcı ve Filamentleri gibi ürün gruplarında destek oluyoruz. Satışını yaptığımız ürünlerde mümkün olduğunca fiyatlarımızı uygun tutmaya çalışıyoruz. Online satış üzerine hizmet vermekle birlikte İzmir'de elden alım yapmak isteyenlere de yardımcı olmaktayız. Sitemizi inceler ve listeye eklerseniz memnun oluruz.
 
Listeye eklendi.
 
Eklenmeleri önerisiyle...

Genel:

RF Ürünleri:

Elektrik Malzemeleri:

Bu arada...

Liste kısayken belki gözle taranması kolaymış ama eklemeler yapıldıkça bu kolaylık ortadan kalkmış, kalkmakta.
Bu yüzden, yalnızca uzun olan "Genel" kategorisine ait liste için, kendi ekleme önerilerimi de dahil ederek, alfabetik sıralama yapıp aşağıya ekledim.

Dilerseniz kontrol edip bu sıralı listeyi geçerli kılabilirsiniz, dilerseniz yalnızca yeni satıcıları ekleyebilirsiniz. Takdir sizin... ("Genel" listesinde 29 adet site vardı, eklediğim 8 siteyle birlikte 37 oldu.)

Notlar :
(1) 741 Elektronik'in kendi özel sitesi vardı, yaklaşık 1 yıl önce kapattı. Daha sonra tekrar açar mı, bilemiyorum.
(2) Entegre Dünyası, aslında burada konuşulmuş ama herhalde bir karışıklık sonucunda listeye eklenmemiş.
( Konuşulduğu yer: https://mekatronik.org/forum/posts/15385 )
(3) Turus Elektronik 3-4 yıl kadar önce "Artık yalnızca RF ürünlerine yöneleceğiz" demişti, en azından ağırlığı o tarafa vermiş gibi görünüyor.
(4) Eklenmesini önerdiğim satıcılar hakkında olumlu/olumsuz hiçbir yorumda bulunmuyorum. Yalnızca, listede bulunmalarının yararlı olacağını düşündüm.
(5) Satıcıları alfabetik sıraya koyarken; http, https, www, shop, n11 gibi ögeleri göz ardı edip yalnızca satıcının adını dikkate aldım.


Alfabetik sıraya sokulmuş "Genel" listesi :
 
Son düzenleme:
Listeyi biraz düzeye koyup ekleyeceğim bunları. Gene kategorisinde çok fazla link var, bunları da bir şekilde alt kategorilere bölebilir miyiz?
 
Bunu söylerken aklınızda bir model var mıydı bilmiyorum ama ben sesli düşünmeye çalışayım...

"Genel" diye ayırdıktan sonra, onları tekrar ayrıştırmak için kabaca belki şunlara bakılabilir:
- Satıcının ürün yelpazesi
- Satıcının çalışma tarzı
- Ağırlık verdiği (iddialı olduğu) ürün grupları varsa, onlar
- Temsilciliğini aldığı markalar varsa, onlar

Yalnız, bu tarz ayrıştırmalar için somut ve güvenilir kıstaslara ihtiyaç var. Eğer bunu siz kendiniz yapacaksanız, her bir siteyi tek tek ayrıntılı incelemeniz gerekir. Bunu bir kereliğine yapmak da yetmez, şöyle yılda 2 kez falan gözden geçirme ihtiyacı doğar. Yine de, hem kullanıcıları hem de satıcıları memnun etmek zor olur.

Yok eğer, kılavuzluk edecek bir anket formu gibi bir şey hazırlayıp, satıcılara "Şu kıstaslar açısından kendinizi nasıl tanımlarsınız?" diye soracak olsanız... Hepsinin cevaplayacağını varsaysak bile, kendileri hakkında ne kadar objektif davranırlar, bundan kuşkuluyum.

Forum kullanıcılarının katkı ve rehberliğinde yapılmaya çalışılsa; objektiflik sorunu yine kendini gösterir, ayrıca düzgün çalıştığı halde görece müşterisi az olan satıcılar hakkında bilgi akışı az gerçekleşebilir, bu da onu mağdur eder.

Yani evet, olabilse belki iyi olur ama bu zorlukların aşılabilirliği konusunda sizin fikriniz nedir?
Tabii eğer aklınızda bambaşka bir gruplama modeli yoksa...

Ya da forumun diğer üyelerinden de farklı fikirler çıkar mı desek...
 
Benim önceliğim üyelerin yararı. Konunun da amacı bu zaten. Ama Genel altında 40 küsür link olunca artık biraz yararlı olmaktan çıkıyor. Daha fazla kategoriye ihtiyacımız var gibi.
 
Nacizane önerim, internette ilk aramada karşımıza çıkabilecek ürün yelpazesi çok geniş firmaların siteleri yerine daha spesifik firmalar seçilmeli ve hatta öneren kişinin bizzat olumlu deneyimi varsa mesajda paylaşsa daha güzel olur kanaatindeyim. Mesela dirençten lcd ye, plastik kutudan rf modüle kadar birçok ürünü al-sat mantığı ile satan firmalar yerine, üretici yada alanında branşlaşmış teknik bir soru sorduğunuzda anlamlı teknik cevaplar verebilecek firmaların bilgileri paylaşılsa daha faydalı olur diye düşünüyorum. Şuan bile listeye bakınca gereksiz bir şişkinlik oluşmuş gibi duruyor. Bu firmalar içerisinde (nazarımda hepsi de ayrı ayrı değerli) kurumsal uslupla muhattap olanlardan ziyade gerçekten ama gerçekten esnaf gibi diyalog kurulabilecek olanların yeri benim için daha bir önem arz etmekte.
Bu benim tercihim. Kurumsal firmaya ürünle ilgili bir soru soruyorsun önce soruyu mail ile istiyorlar sonra cari formu doldurun, vergi levhası vs.. derken kırk dereden su getirtiyorlar insana.
 
Benim önceliğim üyelerin yararı. Konunun da amacı bu zaten. Ama Genel altında 40 küsür link olunca artık biraz yararlı olmaktan çıkıyor. Daha fazla kategoriye ihtiyacımız var gibi.

Açıkça belirtmemişsiniz ama kullandığım bazı ifadelerin sizde hassasiyet yaratmış olduğunu görebiliyorum.

Benim anlatmaya çalıştığım şey şu: Bir kez "Genel" diye benzerleri bir araya topladıktan sonra, eğer satıcıların bazı özellikleri üzerinden bir ayrışmaya gidilecek olursa, bunda kullanılacak kıstasların adil ve güvenilir olması gerektiği.

Evet, tabii ki öncelik üyelerin yararı. Ama şöyle düşünün... Diyelim ki satıcıların üçü beşi, gruplama kıstaslarının gerçekçi olmadığı iddiasıyla foruma itiraz mesajı yazdı. Veya o satıcıyı iyi tanıyan bazı forum üyeleri aynı şekilde itirazda bulundular. O noktadan sonra listenin "gruplama güvenilirliği" sorgulanır hâle gelir. Yani hem üyelerin hem de satıcıların içine sinmeyen bir yapı ortaya çıkar. Böyle olursa, üye yararı dediğimiz kavram da zedelenir.

Biraz karikatürize ederek söyleyeyim: Düz bir haldeyken kimseyi rahatsız etmeyen liste, yeterince özenli olmayan bir gruplamayla tüm tarafları rahatsız edecek bir niteliğe bürünebilir. Bu taraflara "üyeler" de dahil olmak üzere...

Tabii ki bunlar benim kişisel fikrim. Belki konuya fazla pimpirikli yaklaşıyor da olabilirim. O yüzden, önceki mesajımı "diğer üyelerden farklı fikirler çıkabileceği" vurgusuyla bitirmiştim.
 
Açıkça belirtmemişsiniz ama kullandığım bazı ifadelerin sizde hassasiyet yaratmış olduğunu görebiliyorum.

Yanlış anlamışsın o halde. Söylediklerinde hiçbir olumsuz veya beni rahatsız edecek birşey yok. Listeyi yararlı hale getirme konusunda fikirlerini belirttiğin için de teşekkür ederim :tamam2:

Buradaki listenin amacı, google arama yapıp da bir sürü sayfa gezmektense, burada bütün bilinen firmaların listelenmesi. Firmalar ile ilgili herkes olumlu veya olumsuz görüşlerini ifade edebilir tabiki, ama firmalar ile ilgili bir inceleme veya rating tarzı birşey yapmak istemiyorum, çünkü birisinin kötü tecrübesi olabilir firma ile, diğerinin çok iyi tecrübesi olabilir.

Genel başlığı ile ilgili daha ayrıntılı kategoriler bulamazsak, senin linkini verdiğin firmaları olduğu gibi ekleyeceğim artık, ama biraz üzerinde kafa yormakta fayda var.
 
Forum un knowhow u zaten firmalar uzerinede de kuruluyor, "ornegin ben su an motorobit i , istedigin urunu gonderen ama paketleme de sorun yasanan bir firma diye biliyorum" , bu beni alis veris yaparken etkiliyor mu? evet kesinlikle, paketlerin uzerine ne olduklarini yazmiyorlar diye bende adet sayilarini degisik istiyorum, ayirmasi kolay oluyor :gulus2:

hatta öneren kişinin bizzat olumlu deneyimi varsa mesajda paylaşsa daha güzel olur kanaatindeyim
Bu fikri dogru buluyorum, hatta tersini de dogru buluyorum, hatta ciddi sorunlar olursa yaygara koparilmasini da :ok1:

En nihayetinde onlar icin biz musteriyiz, ozellikle urun ozelliklerine bakip ihtiyacimiza gore urun temin ediyoruz, A yi almisim T gelmis, C almisim bozuk gondermisler, hatta musteriden gelen iade urunu (bozuk urun) , urun sepetine tekrar atanlar, bu ne ya :dehset1: Diger forum uyeleri bunu yasamali mi?, bunlardan haberleri olmamali mi? , kesinlikle hayir. Nasil duzelecek bu firmalar?

ben firmayi karalamak icin yalan soyler misim, firma bana yalan soyler mis, gibi seyleri bir e bir oldugumuzda dusunmemiz normal, ancak burasi bir FORUM, forumlar da illa biri cikip, ya sen oyle almissin ama bak ben boyle aldim, orda baska sorun olabilir diyebilir.

Rahatiniza bakin, kibarca ne ise yazin. Insanlar anlayacaktir. :oluat:
 
Yanlış anlamışsın o halde. Söylediklerinde hiçbir olumsuz veya beni rahatsız edecek birşey yok. Listeyi yararlı hale getirme konusunda fikirlerini belirttiğin için de teşekkür ederim :tamam2:

"Benim önceliğim üyelerin yararı" diye söze başlamış olmanızdan, ben yanlış bir algıya kapılmışım diyelim o zaman.

Firmalar ile ilgili herkes olumlu veya olumsuz görüşlerini ifade edebilir tabiki, ama firmalar ile ilgili bir inceleme veya rating tarzı birşey yapmak istemiyorum, çünkü birisinin kötü tecrübesi olabilir firma ile, diğerinin çok iyi tecrübesi olabilir.

Evet, inceleme / derecelendirme (rating) gibi subjektif bir şeyi, tek tek üyelerin yapmasıyla, "ilan edilmiş bir liste" şeklinde bunu forum yönetiminin yapması arasında çok fark olur. Yani bunun sakıncalı olacağını düşünüyorum.

Önceki mesajımda 4 maddelik, daha nesnel zemine otutulabilecek kıstasları örneklemiştim ama yine orada belirttiğim gibi, onun bile kendine göre zorlukları ve riskleri var. Her ne kadar "yayınlanmış bir inceleme" şeklinde olmayacak olsa da, geri planda satıcıları dikkatlice irdelemeyi gerektiriyor. Güncelliği korumak da ayrı sorun. Ülkemizde her şey her an değişme potansiyeline sahip.

Çok da anlamlı ve büyük fayda getirecek bir şey olmasa da, sırf uzun-blok liste görünümünden kurtulmak ve aradığını bulma kolaylığı yaratmak amacıyla, alfabetik liste harf gruplarına bölünebilir. Bazı harflerde yığılmalar olduğu için, en son 37 sitelik listenin eşit değil de "dengeli" dilimler hâlinde gruplanması şöyle olabilir:

Genel [ 0 - D ]
Genel [ E - F ]
Genel [ G - N ]
Genel [ P - Z ]

"Bazen en iyi olan, en basit olandır" ilkesi belki bu konu için de geçerlidir. Eğer orjinal ve uygulanabilir bir fikir çıkmıyorsa, belki de çok zorlamamak gerekir.
 
Satıcılar hakkında bireysel yorum yazma konusuna ilişkin kendi bulunduğum noktaya değineyim biraz...

Evet, hem forum üyelerinin bilgilenip kötü deneyimler yaşamaması hem de satıcıları kendilerine çeki-düzen vermeye zorlamak bakımından olumlu bir şey gibi görünüyor. Kendi iç dinamiği ile (belli sürede oluşacak veri havuzu mantığıyla), yanıltıcı olan yorumların getireceği olumsuzlukları da çözebilir gibi duruyor. Dileyen tabii ki böyle yorumlar yazabilir.

Yine de kişisel olarak benim için cesaret kırıcı bir yönü var. İnsanları yanıltmaktan çekinen bir yapıya sahip olmamın bunda payı olabilir. Ona rağmen çok dikkatli bir dille yine de yazabilirim gibi geliyordu bana. Ne var ki, bizzat benim aynı satıcıdan birden fazla kez yaptığım alışverişlerde bile hizmet kalitesi farkı ortaya çıkınca, "önceki olumlu yorumum yüzünden insanlara mahcup olabilirim" korkusu ön plana çıkıyor. Böyle hizmet kalitesi farkı gibi şeyler yaşadım da zaten.

Şimdi biraz, satıcı adı vermeden ufak ufak örneklendirmeler yapmaya çalışayım...

* Hem fiyat avantajı bulunan hem de ürün çeşitliliği fena olmayan bir satıcıdan en son stok oluşturma amaçlı biraz bolca seramik kondansatör, watt'lı direnç falan almıştım. Bilirsiniz, "mercimek" denir ama düşük pF'lı olanları ondan da küçük adeta toplu iğne başı kadardır. Yüzlercesini öylece karışık bir şekilde torbaya koyup göndermiş. Büyüteçle bile ayırmak tam bir işkence oldu benim için. Dirençleri şeritlerinden koparma işini özensiz ve hoyratça yaptığı için ("yolmuş" desem yeridir), onların dökülenlerini bile tek tek ayırmak gerekti. Önceki bir alışverişimde, galiba kendi kolaylıkları açısından tek siparişimi ikiye bölmüşler, onun da bir yarısını göndermeyi unutmuşlar. Neyse ki, hatalarını kabul edip sonra gönderdiler. Şu kondansatör direnç meselesinden sonra bir daha elim gitmedi oradan alışveriş yapmaya.

* Piyasanın en düzgün çalışan satıcılarından biri olarak gördüğüm bir başkasından, yarı iletken ağırlıklı ve oldukça kapsamlı bir alışveriş yapıyordum. Stoğunda var gösterdiği 20'ye yakın ürünü, "elimizde yokmuş" diye sepetimden çıkardı. Markasına güvenip Rubycon diye aldığım elk.kondansatörleri Koshin olarak göndermiş. Koshin diye aldıklarımı Lsecon olarak göndermiş. Neyse ki bu satıcı, sepetten çıkardığı ürün olursa, para iadesini hiç bekletmeden anında yapıyor. Diğer bir konu... Evet, bir satıcı şu piyasa koşullarında bazı ürünler için "en az alım miktarı şu kadar" diye koşul koyabilir, bunu anlıyorum. Ama "en az 5 adet" deyip, 7-8 gibi adetlere izin vermemesi, illa 5'in katları olacak şekilde alıma zorlaması bence çok anlamsız ve müşteriye karşı da kötü bir tutum bu.

* Bir başka satıcı... Dört dörtlük olmasa da, yine de fiyat ve çeşitlilik bakımından alışveriş yapılabilir bir yer. Son alışverişimde, daha önce yapmadığı bir şeyi yaptı: Sayfasında STM markalı gösterdiği CD4xxx ve 74LS serisi bazı entegreleri HLF ve HGSEMI gibi Çin markalarıyla gönderdi.

* Bir diğeri... Yine Rubycon kondansatör yerine Lsecon, Texas entegre yerine HLF (Çin), hatalı değerlerde zener diyotlar... Özellikle sormuş olmama rağmen, akım kazancı "C" olması gereken transistörü "B" olarak göndermek...

* Bir de, genel olarak varistörlerde yanlış gönderim sıkça yaşanıyor:
07N391K
07N361K
10N431K
10N391K ... gibi kodlarını ve bunların voltaj karşılıklarını kontrol etmeden kullanmamanızı öneririm.

Bunlar sondajlama usulü örneklerdi. Aslında koleksiyon çok daha kabarık.

İşin kötüsü şu: Bir satıcı her yönüyle berbat olursa, alışverişi kesebiliyorsunuz. Ama aynı satıcıda olumlu ve olumsuz özellikler bir arada olup, bunlar da karşınıza rastlantısal bir şekilde çıkıyorsa, yani istikrarsız bir seyir izliyorsa, orada işiniz zorlaşabiliyor.

Hele ki konu satıcı yorumlamaya gelince, en azından kişisel olarak benim için, ortaya ekstra bir zorluk çıkmış oluyor. Onu da yukarıda açıkladım zaten.

Yalnız, ürün yorumlama biraz daha farklı bir konu. Onun da küçük bir risk payı olmakla birlikte, aynı marka/model ürün herkese aynı özelliklerde ulaşıyor. Nesnel zeminde kalmak onda daha kolay. En azından, çerçevesini kendimiz çizerek, hangi sınırlar içerisinde yorum yaptığımızı vurgulama şansına sahibiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,625
Mesajlar
112,518
Üyeler
2,719
Son üye
oatmealcrazycake

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top