Buna itiraz eden yok ki. Gerilm ile Akım birbirinden ayıramayacağınız bağıl değişkenler. Ancak aralarındaki direnç her durumda farklı olabilir.Tamam Iste vucudumuzdan mA ler seviyesinde akim akitmak gerekli gerilim illaki yuksek degerde olmak zorunda degil. Yani gerilimin buyuklugunden bahsetmeye gerek yok.
Bu yuzden tehlike tablolarinda gerilimden bahsedilmez. Gerilim degeri delinme gibi konularda onemlidir.
(Elektrik egitimi almis kisilerin gerilim carpar ifadesine acaip gicigim.)
Yukarida bir arkadas konuyu farkli yere cekmeye calistigimdan ve "insanin carpilmasi icin hem akim hemde gerilim gereklidir, " demisti.
Oyle degil. tabloya bakarsaniz I*T den bahsediyor.
Buna itiraz eden yok ki. Gerilm ile Akım birbirinden ayıramayacağınız bağıl değişkenler. Ancak aralarındaki direnç her durumda farklı olabilir.
Madem gerilimden bağımsız, 9V pil ile insanı öldürebilir misiniz ? Nem, I, T hepsine sahipsiniz.
Hayır, sadece dilini ekşitebilirsiniz. Çünkü direncin büyüklüğü bu voltaj seviyesinde o minik mAleri oluşturmaya izin vermez.
siz konuyu anlamamakta israrlisiniz anlasilan, zorlamaya gerek yok ben size sebeke voktajina carpilmadan bahsediyorum siz 35kv akim sinirli kaynaga carpildim birsey yapmadi diyorsunuz, ben size gerilim olmadan akimdan sozedilemeyecegini soyluyorum, siz inatla akim oldurur gerilim degil diyorsunuz, fizikte elektronlarin voltajindan bahseder akimidan degil, akim direncten dolayi olusur, akim olcmek icin bile devreye seri bir direnc baglanir ve onun uzerindeki gerilim dusumune gore sukadar akim geciyor denir, bunlari cik iyi bildiginizi dusunuyorum ama nedense israrlisiniz, neyse uzatmayayim kalin saglicakla.
Yani demek istedigim Volt ve Amper diye bir sey yok aslinda. Metre var Kg var Saniye var. Digerlerinin hepsi uyduruk seyler.
kizma bu kadar sonucta akimda, gerilimde, elektronda biryere gitmiyor, bizden sonrada varolmaya devam edecekler, bu CIN carmasi ni anlamadim.Carpilma acima hissi verir. Bir sey vucudumuza batmak, kesmek isterse canimiz acir.
Elektrik carpmasi olayinda da vucudumuza batip giren sey elektronlardir. Ne kadar cok elektron girerse o kadar canimiz acir.
Acinin buyuklugunde zaman da onemli.
Vucudumuzdan T zamani boyunca Q yuku aktiysa
Vucudumuzdan gecen ortalama yuk miktari [math]\frac{Q}{T}[/math]
olacaktir.
Eeeee
[math]\frac{dq}{dt}[/math]
de zaten akimdir.
O halde ACI = Akimdir
Olduren mermi mi tabancami benzetmesi guzel aslinda.
Haa bir de CIN carmasi var. Bu da Kapasite * Akim * Voltaj * dt/dfi oluyor.
Neyse benden bu kadar.
Bu AFDD ve KAKR neymis, hemen arastiriyorum. Evde insan disinda kedi kus falan var. Kedinin kabloyu kemirecegi tutar. Kus gider kafasini olmadik bir yere sokar. En azindan uc kurustan kacinacagim diye cancagizlarima bir zarar gelmesin.110km hızla giden arabanın çarpdığı adam 230km hızla giden arabanın çarptığı adam ? İkiside öldürür biri diğerinden güvenlidir demek mantıklı değildir. 230v tercihi mantıklıdır çünkü kesitten dolayı ekonomiktir. Güvenlik önlemlerini almazsanız her iki gerilim değeri de öldürücü etkiye sahiptir kaldı ki beyan edilen gerilim değeri etkin değerdir maruz kalınan gerilimi anlık olarak max gerilim değeri olarak görmek gerekir 110v etkin değerin max değeri 155v'un üzerindedir. Bu olayda güvenlik tedbirleri ön plandadır ve avrupa AFDD rölesi ile bunu çok iyi şekilde sağlamaktadır. Kaçak akım + ark hatası koruma sistemi ile tam ve etkili koruma sağlamayı başarmışlardır. Avrupada bu rölenin kullanımı bazı bölgelerde şuan için tavsiye niteliğinde olup bazı bölgelerde zorunludur. Bizde adını çoğu meslektaşım dahi bilmemektedir, daha da ilgincini söyleyeyim çoğu meslektaşımın evinde kakr de yoktur. Bu derece vahim durumdayken 110v daha güvenli 220v tehlikelidir demek abesle iştigaldir. Güvenlik önlemi alınması gerekipte alınmayan her sistemde risklere açıksınızdır.
tek kaçak takmanın zararını yaşıyorsun abi.Valla ben hem evden hem de atölyeden KAKR ları kaldırdım. En olmadık zamanda atıyor, faydadan çok zararı oluyor. Ama sen bana bakma, araştır ona göre hareket et