Uni-T UT61E+ Sorunu

Aslında benim sorunum UT61E+'ın bana sağladıklarına ihtiyacım olmadığından yada yeterli elektronik bilgim olmadığımdan kaynaklanıyor.
Yani cihazın güzel özellikleri var ama ben kullanmayı bilmiyorum. Benim kapasiteme ancak 89XD yakışırmış onu anladım. Ledler ile çok işim oluyor. O yüzden foward voltajnı anlık öğrenebilmek güzel olurdu.

Forward voltajını tam olarak görmekten nasıl bir fayda umuyorsun? Eğer LED'den geçen akımı çok net bir şekilde ayarlamak istiyorsan tam olarak forward voltajı bilmen gerekiyor, ama çoğunlukla ortalama bir değere göre hesaplarsın, akım da 10 mA olmuş 15 mA olmuş aldırmazsın. 89XD nin sağladığı fayda, doğrudan LED'i ON yapacak voltajı verebilmesi. Böylece güç kaynağı ve seri direnç olmadan LED çalışıyormu anlamış olursun.

Forward voltajını tam olarak görmekten nasıl bir fayda umuyorsun? Eğer LED'den geçen akımı çok net bir şekilde ayarlamak istiyorsan tam olarak forward voltajı bilmen gerekiyor, ama çoğunlukla ortalama bir değere göre hesaplarsın, akım da 10 mA olmuş 15 mA olmuş aldırmazsın. 89XD nin sağladığı fayda, doğrudan LED'i ON yapacak voltajı verebilmesi. Böylece güç kaynağı ve seri direnç olmadan LED çalışıyormu anlamış olursun.
Abi amacım çok.
LED'in tam performansta ne kadar ışık verdiğini gözümle görmek istiyorum. Sonra LED'in foward voltajı ve bu voltajda kaç mA akım çektiğini görebilmem lazım.
Bu bilgiler eşliğinde LED'i full performanstan biraz aşağıda çalıştırıp uzun süre sağlıklı çalışmasını hedefliyorum.

Mesela son aldığım 3014 LED'ler (eğer yanlış yorumlamadıysam) 3V 150mA de tam performans çalışıyor. Datayı incelediğim de test voltajı olarak 65mA geçirdiklerini görüyorum. Bu seviyedeki ışığı ölçerim. bana yetiyorsa uygun bir direnç ile akımı 65mA'e çekerim.
Ama işte tüm bunların hepsini multimetre ile görebiliyor olmam lazım. Ezbere iş yapmayı sevmiyorum. Tüm rakamları görmeliyim. Mantık kafamda oturmalı.

Hmm yüksek akım LED'lerle çalışıyorsan, UT89XD nin verdiği forward voltaj değerleri doğru olmayacaktır, çünkü 89XD çok düşük akımla çalıştırır LED leri. Bir de bu akım seviyelerinde LED'ler ısınacak, bu da forward voltajı değiştirecek.

Eğer bütün LED'lerde istikrarlı bir parlaklık seviyesi istiyorsan, sabit akım kaynağı ile sürmen lazım LED'leri.

Hmm yüksek akım LED'lerle çalışıyorsan, UT89XD nin verdiği forward voltaj değerleri doğru olmayacaktır, çünkü 89XD çok düşük akımla çalıştırır LED leri. Bir de bu akım seviyelerinde LED'ler ısınacak, bu da forward voltajı değiştirecek.

Eğer bütün LED'lerde istikrarlı bir parlaklık seviyesi istiyorsan, sabit akım kaynağı ile sürmen lazım LED'leri.
LEd sürme işi ayrı bir konu. Hatırlar mısın bilmem. Bir öncekini arduino pro mini ve mosfet ile dimmer yaparak sürmüştük. Şuan ki tek amacım LED'lerin limitlerini belirlemek. Yani bir şekilde ölçerim ama multimetrenin neden değer göstermediğini anlamadığım için açmıştım konuyu.
Bir de konu dışı bu 3014 lerin kılıfı ne acaba? Datada yazmıyor. Sadece ölçüleri var. 1206 uyar gibime geldi. Lehimlemek de dert bunları.
Krem lehim ile sıcak hava tutsam bozulur mu acaba?

WhatsApp Görsel 2025-08-07 saat 23.30.53_f056ba46.jpg

Sıcak hava kavurur onları. Herhalde fırın ile lehimlemek gerekiyor onları.

Baktığınız 3014'ün kataloğunu koyar mısınız, verdiğiniz akım değerleri çok yüksek geldi.

Düzenleme: Ekte bendeki Edison marka led'in kataloğu var. Sonlara doğru footprint için ölçülerin olduğu sayfa da var, 1206 olmaz, simetrik değil pad'ler.

Ekler

Şunu mu kullansam acaba?
20mA çekiyor. Işığıda iyi. Bacaklarıda kesin olarak 1206 kılıf. Lehimi de kolay.

20250808_131757.jpg

20250808_131809.jpg

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,096
Üyeler
3,228
Son üye
semih.c

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back