Bu hafta diyotlar ve tl431 hakkında iki şey öğrendim.
Diyotlar hakkında öğrendiğim nokta şu.
Diyot üzerinde düşen gerilim, diyot üzerinden geçen akıma göre değişiyormuş.
Yukardaki resimde us1m diyot üzerinde 500mA akım geçerken 1V düşüyor. Ama akım 9mA düşünce gerilim düşümü 650mV civarında. Akım çekilmez iken ise 340mV civarında. Aynı testi ss14 diyot ile yaptığımda akım çekilmez iken 80mV, 9mA akımda 270mV, 250mA akımda 390mV, 500mA akımda ise 330mV civarında gerilim düşümü var.
Daha öncesinde smps devresi çizerken diyot datasheeti çok incelemiştim ama I/Vf akım /gerilim grafiğinin bu kadar değişken olduğuna dikkat etmemişim. Datasheet bununla ilgili bölüm var ama yinede buradaki kadar açık değil.
Tl431 Hk öğrendiğim şey ise ayarlanabilir brownout reset devresi tasarlanabilir miyim sorusu ile başladı.
Aklıma hemen TL431, 3 direnç ve transistörden oluşan bir devre geldi. Kurup çalıştırınca sonuç tam bir hayal kırıklığı oldu. Yapmak istediğim şey 3.1V kadar aktif, 3.1 ve altı gerilimde mcu/modülü reset konumuna alacak basit bir devre idi. Hesaba katmadığım şey ise tl431'in iletimde iken üzerinde 2.3V gerilim düşmesi idi.
Devre 3.1V yerine 13-14 V civarında ayarlanırsa sıkıntılı da olsa çalışıyor ama 3V civarında tl431 üzerindeki gerilim düşümünden dolayı çalışmadı. Texas İnstruments datasheette 100mohm dirençten bahsetmiş ama 2.3V gerilim düşümü herhangi bir grafikte dikkatimi çekmedi.
Opamp ve düşük tolerans dirençler ile bahsettiğim devre kurulabilir ama 2 tane sot23 kılıf yarıiletken ve 4 tane 0603 malzeme ile iş bitecek derken iş büyüdü.
Elektronikte bu hafta şunu öğrendim.
Ölçebildiğin kadar varsın.