Bu konu hakkında zihin jimnastiği yapıp, blok şema düzeyinde de olsa bir tasarım ortaya çıkarmaya çalıştım.
İlk başta PT2262 / PT2272 çiftini kullanarak akü voltaj seviyesini 4 basit kademe şeklinde aktarmayı düşünmüştüm, sonra akünün gerçek voltaj bilgisini göndermek daha cazip geldi ve o yoldan ilerledim.
Evet, belki yeni nesil teknolojiler kullanılarak da bir tasarım oluşturulabilir. Benimki daha geleneksel bir yaklaşım oldu.
Ayrıca, zorlansa, aynı mekânda kullanılacak 4 alıcıyı belki teke indirmek de söz konusu olabilirdi. Zaman Bölmeli Çoklama (Time Division Multiplexing) vb. teknikler bize burada yardımcı olabilirdi. Ne var ki, aynı frekansta çalışacak vericilerin gönderimleri arasında başlangıçta faz farkı yaratılmaya çalışılsa bile, zamanla o fark bozulup üst üste binmeler oluşacaktır. Yine de, benim bilmediğim bazı tekniklerle o engel de aşılabilirdi ama bunu yapayım derken sistemi fazla karmaşık hâle getirmek, 4 ayrı alıcı ile çalışmaktan daha maliyetli olabilir. Bu arada, işletim ve bakım kolaylığını feda etmek de cabası...
Kısacası, günahıyla sevabıyla böyle bir tasarım oluşturmuş oldum.
İki blok şemamız var.
1. Tüm sistemi basitçe gözde canlandırmaya yönelik olan blok şema:
2. Dört kanaldan her birinin nasıl çalışacağını daha ayrıntılı göstermeye yönelik diğer blok şema:
Blok şemaları yorumlamaktan hazzetmeyenler için, biraz sözlü anlatım iyi olabilir:
- Dört ayrı tarlada 4 ayrı FM Verici bulunacak ve bunlar amatör telsiz bantlarının birinde çalışacak.
- Radyo dalgalarının üst üste binmemesi için, aralarında 200-300 KHz fark bırakılacak.
- Modülasyon genişliği bakımından "dar bant" tercih edilecek.
- Akü voltaj bilgisi, önce sabit bir katsayı (10) oranında düşürülüp, sonra "onunla orantılı" bir frekansa dönüştürülecek (LM331) ve FM modülasyonu bu frekansla gerçekleştirilecek.
- Vericinin güç tüketimini sınırlamak ve elektromanyetik kirliliğe yol açmamak bakımından, gönderimler sürekli değil, ayarlanabilir bir zamanlama ile yapılacak. Buradaki tasarımda, "her 5 dakikada bir, 15 saniyelik gönderim" tercih edildi. 555 Astable Multivibratör, T = 300 sn. / Duty Cycle = %5 yapılandırması ile çıkış verip, doğrudan FM Vericinin beslemesini sağlayacak. Akım kapasitesi yetersiz gelirse, bir transistörle bu takviye edilecek.
- Parazitik frekanslar yaymaması için, FM Vericilerin RF filtrelemesi iyi yapılacak.
- Alıcı tarafında, vericideki işlemler ters sırada uygulanıp, elde edilen akü voltaj bilgisi doğrudan mini voltmetreye yansıtılacak.
- Yani, FM demodülasyonundan elde edilen frekans bilgisi, çift yönlü dönüşüm yapabilen LM331 ile bu kez voltaja dönüştürülecek, bunun ürettiği voltaj "Gerçek Akü Voltajı / 10" seviyesinde olduğu için, basit bir devrecik ile 10 katına çıkarılıp mini voltmetreden okunabilir hâle getirilecek.
- Akü voltaj seviyesinin hatasız görüntülenebilmesi için, başlangıçta bir kez uygulanacak bir kalibrasyon işlemi yararlı olacaktır.
- Beslemede öncelik, güneş paneline ait olacak. Havanın kapalı olması durumunda yeterli çıkışı veremeyeceği için, bu görevi akü devralacak. Hem hava koşullarının elverişsiz olması hem de akünün "çalınmış" olması durumuna karşılık, (eğer sıfır Volt için bile verici gönderim yapsın istenirse) ayrıca yedek besleme düşünülebilir.
Ana hatlarıyla böyle...
Bu fikir hakkında eleştirileriniz varsa, öğrenmekten memnun olurum.