Uzaktan akü voltaj takibi

basit 2 veriyi 1 sensörü görüp bana iletse
"Advocatus Diaboli" rolüne bürünmek istemem, ama ...
Elektronikte "basit" ile başlayan istekler ekseri hiç de basit olmadığı ortaya çıkıyor.
Senin sensör yazın, kışın, sağnak yağmurlu fırtınalar v.s. ortamlarda çalışacak. Hiç de kolay şeyler değil. Ben 11 senedir buna benzer sensörler tasarlıyorum; neyseki şu ana kadar "dış mekan" gündeme gelmedi. Umarım hiç gelmez.
Merakımı gidermek için biraz araştırdım: yabani domuzlar birden oluşan gürültüden ve ışıkdan da kaçıyorlarmış. Bence bu yönde bir çözüm daha sağlıklı olur. Veya kullanacağın akünün tüketimini hesaplıyacaksın ve gerekli günlerde tarlaya gidip aküyü değiştireceksin. My two cents.

var hocamda en maliyetsiz ve aslında işimi görecek olan şuanda sanki radyo frekans gibi en azından basit 2 veriyi 1 sensörü görüp bana iletse şuanda baya işimi görür olmadı sonraki sene onun üstüne koya koya devam ederiz.
Akü hırsızların resimlerini kaydetmek için en uygun çözüm olur.

"Advocatus Diaboli" rolüne bürünmek istemem, ama ...
Elektronikte "basit" ile başlayan istekler ekseri hiç de basit olmadığı ortaya çıkıyor.
Senin sensör yazın, kışın, sağnak yağmurlu fırtınalar v.s. ortamlarda çalışacak. Hiç de kolay şeyler değil. Ben 11 senedir buna benzer sensörler tasarlıyorum; neyseki şu ana kadar "dış mekan" gündeme gelmedi. Umarım hiç gelmez.
Merakımı gidermek için biraz araştırdım: yabani domuzlar birden oluşan gürültüden ve ışıkdan da kaçıyorlarmış. Bence bu yönde bir çözüm daha sağlıklı olur. Veya kullanacağın akünün tüketimini hesaplıyacaksın ve gerekli günlerde tarlaya gidip aküyü değiştireceksin. My two cents.
Hocam aslında yapacağım proje kapsamlı olarak şöyle yani yazın 2 ay kadar arazide kalacak 2 yılda bir ihtiyaç oluyor genelde yani akülerin bitmesi gene sorun değil ama en azından bittiği azaldığı çalınsa bile en azından akünün voltaj bağlantısı kesildiğini bilsem bana şu ilk aşamada baya baya yetecek çünkü şöyle zaten aküleri besleyen güneş paneli mevcut sadece bazen hava kapalı oluyor e yeni akü de değil sonuçta ister istemez arada bi evde şarj'a atmamız gerekiyor sadece güneş paneli yetmediği durumlar da oluyor (elektrikli teli hep kontrol ediyoruz ama tarlanın kenarındaki büyüyen otlar deydiği zaman otomatik topraklama olmuş oluyor aküyü süzüyor yani) Bana en azından açık alanda 1km'ye veri gönderecek (akü voltajı ve belki ekleyeceğim ekstar bir sensör) bu veriyi 15dk 1 saat arayla bile güncellese bana yeter hani atıyorum akü voltajına göre bana 100 üzerinden %50 şarjın var gibi de dese bana fazlasıyla yetecektir yani. Evet ama yaz yağmurları vs. de oluyor onun içinde ekstra bi su geçirmez sağlam bişi bakmam lazım.

Hırsızların resmini çekince ne olacak? Bu çözüm değil günümüzde. Zira karakollar bütün hırsızları tanıyor. Ahbap olmuşlar artık. Karakol komutanı "talimat var. İfade alıp salıyoruz. Adamın 45 tane olayı var" diye serzenişte bulundu. Bahçede üç defa kilitli demir dolaptan su saatim çalındı. Sonuç su saati arabamda geziyor. Çünkü takılı bıraksam gene çalınacak. Gene ifade alınacak, gene bırakılacak.
Mesele malzemenin değerli olması değil. Çalınabilecek bir şey olması. Bir su saati anca bir paket sigara satın alabilir. Ama gene de çalınıyor.
Ben çözüm bulamadım. Her türlü risk benim üzerimde kalıyor.

köylerde durum fafrklı herkes birbirini tanıyour, hırsızlığın açığa çıkmasını istemezler.
İstanbuldan 45 olaya karışmış suç makinesi köye giderek tarladan akü çalmaz.

Bu konu hakkında zihin jimnastiği yapıp, blok şema düzeyinde de olsa bir tasarım ortaya çıkarmaya çalıştım.

İlk başta PT2262 / PT2272 çiftini kullanarak akü voltaj seviyesini 4 basit kademe şeklinde aktarmayı düşünmüştüm, sonra akünün gerçek voltaj bilgisini göndermek daha cazip geldi ve o yoldan ilerledim.

Evet, belki yeni nesil teknolojiler kullanılarak da bir tasarım oluşturulabilir. Benimki daha geleneksel bir yaklaşım oldu.

Ayrıca, zorlansa, aynı mekânda kullanılacak 4 alıcıyı belki teke indirmek de söz konusu olabilirdi. Zaman Bölmeli Çoklama (Time Division Multiplexing) vb. teknikler bize burada yardımcı olabilirdi. Ne var ki, aynı frekansta çalışacak vericilerin gönderimleri arasında başlangıçta faz farkı yaratılmaya çalışılsa bile, zamanla o fark bozulup üst üste binmeler oluşacaktır. Yine de, benim bilmediğim bazı tekniklerle o engel de aşılabilirdi ama bunu yapayım derken sistemi fazla karmaşık hâle getirmek, 4 ayrı alıcı ile çalışmaktan daha maliyetli olabilir. Bu arada, işletim ve bakım kolaylığını feda etmek de cabası...

Kısacası, günahıyla sevabıyla böyle bir tasarım oluşturmuş oldum.

İki blok şemamız var.

1. Tüm sistemi basitçe gözde canlandırmaya yönelik olan blok şema:

01_Tum_Sistem_-_Basit_blok_sema.png

2. Dört kanaldan her birinin nasıl çalışacağını daha ayrıntılı göstermeye yönelik diğer blok şema:

02_Tek_Kanal_-_AYRINTILI_blok_sema.png

Blok şemaları yorumlamaktan hazzetmeyenler için, biraz sözlü anlatım iyi olabilir:
  • Dört ayrı tarlada 4 ayrı FM Verici bulunacak ve bunlar amatör telsiz bantlarının birinde çalışacak.
  • Radyo dalgalarının üst üste binmemesi için, aralarında 200-300 KHz fark bırakılacak.
  • Modülasyon genişliği bakımından "dar bant" tercih edilecek.
  • Akü voltaj bilgisi, önce sabit bir katsayı (10) oranında düşürülüp, sonra "onunla orantılı" bir frekansa dönüştürülecek (LM331) ve FM modülasyonu bu frekansla gerçekleştirilecek.
  • Vericinin güç tüketimini sınırlamak ve elektromanyetik kirliliğe yol açmamak bakımından, gönderimler sürekli değil, ayarlanabilir bir zamanlama ile yapılacak. Buradaki tasarımda, "her 5 dakikada bir, 15 saniyelik gönderim" tercih edildi. 555 Astable Multivibratör, T = 300 sn. / Duty Cycle = %5 yapılandırması ile çıkış verip, doğrudan FM Vericinin beslemesini sağlayacak. Akım kapasitesi yetersiz gelirse, bir transistörle bu takviye edilecek.
  • Parazitik frekanslar yaymaması için, FM Vericilerin RF filtrelemesi iyi yapılacak.
  • Alıcı tarafında, vericideki işlemler ters sırada uygulanıp, elde edilen akü voltaj bilgisi doğrudan mini voltmetreye yansıtılacak.
  • Yani, FM demodülasyonundan elde edilen frekans bilgisi, çift yönlü dönüşüm yapabilen LM331 ile bu kez voltaja dönüştürülecek, bunun ürettiği voltaj "Gerçek Akü Voltajı / 10" seviyesinde olduğu için, basit bir devrecik ile 10 katına çıkarılıp mini voltmetreden okunabilir hâle getirilecek.
  • Akü voltaj seviyesinin hatasız görüntülenebilmesi için, başlangıçta bir kez uygulanacak bir kalibrasyon işlemi yararlı olacaktır.
  • Beslemede öncelik, güneş paneline ait olacak. Havanın kapalı olması durumunda yeterli çıkışı veremeyeceği için, bu görevi akü devralacak. Hem hava koşullarının elverişsiz olması hem de akünün "çalınmış" olması durumuna karşılık, (eğer sıfır Volt için bile verici gönderim yapsın istenirse) ayrıca yedek besleme düşünülebilir.
Ana hatlarıyla böyle...

Bu fikir hakkında eleştirileriniz varsa, öğrenmekten memnun olurum.

PT2262 yöntemi ile akü bilgisini 4 kademe olarak göndermek zorunda değilsin. Veriyi 4 bit olarak kabul edersen, 16 farklı kademe gönderebilirsin. Hatta full akü voltaj aralığını göndermek yerine 9 - 14 aralığını gönderebilirsin ve bu şekilde 0.31 V çözünürlük elde edersin.

bu kadar tefferruata hiç gerek yok. esp32 ESPnow kütüphanesi ile açık alanda 500-600 metre rahatlıkla haberleşilebilir. ya da RFM lora moduller ile 3-4 km haberleşmek de mümkün. ebyte 1W rf moduller ile 10km civarı haberleşilebiliyor. ebyte E22 160mw moduller 5-6 km gider vs.

bence kaçırdığınız nokta kağıt üzerinde Rf filtre yapılacaki 200-300 khz boşluk bırakılacak gibi tanımları pratikte uygulama zorluğu.
sadece bunlar için bile ciddi rf ve malzeme bilgisi + network analizör ve spectrum gerekecek. bu yüzden hazır moduller veya sistemler ile ilerlemek çok daha pratik olur. her gün bu işleri yapan biri olarak bu önerilerde bulunuyorum.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,811
Üyeler
3,146
Son üye
Alper Zenbilci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back