Yeni güç kaynağı projesi.

Sadece 12vac ve 34vac alıyoruz ve bu ikisini devreye bağlayınca 22vac yapacak, trafodaki 0vac çıkışı kullanmayacağız yani burada.
Aynen.
Farklı bir örnek vereyim de belki anlamayan olur.

34km'lik bir yola çıktın. 12km yürüdün ve yoruldun. bir kaç gün dinlendin. Yeniden yola koyulmaya karar verdin. Ne yapıyorsun 12'nci km den başlıyorsun. Ama aslında bir nevi 0 dan başlıyorsun. Bulunduğun yerden hedefine varman da 22km sürecek. Bunu kendim gibi zor anlayanlar için yazdım. Aklı selimler üstüne alınmasın. :)

20240211_144848~2.jpg

Aynı sekonderdeki 12 VAC ile 34 VAC yi birleştirince 21.820 VAC oldu.

20240211_145153~2.jpg

Devreye giriş voltajı 21.820 VAC olunca C1 üzerinden 5-6 DCV gibi bir değer azalması oldu.

Kondansatör C1 voltajı 29.631 DCV oldu.
D7 diyottaki voltaj 5.1 V seviyelerinde.

Son düzenleme:
Şimdi sadece U1 i tak. Çıkışında neredeyse hiç kıpardamayan bir voltaj görmen lazım. Yanlış hatırlamıyorsam 10 V a yakın idi.

Hayır U1 çıkışında.

1707655174021.png

6 ve 4 nolu bacaklardan 10.090 V ölçtüm.
10.090 V ve 10.092 V arasında gidip geliyor.

Son düzenleme:
Tamam şimdi sırada U2 var. Onu tak ve güç kaynağı çıkış voltajını 0 ila maksimum değer neyse artık ayarlayabildiğini teyit et. Sonrasında da bir yük ayarlamaya çalışman lazım. Keşke şimdiye kadar elektronik yükü alsaydın. Tam şimdi lazım.

Tamam şimdi sırada U2 var. Onu tak ve güç kaynağı çıkış voltajını 0 ila maksimum değer neyse artık ayarlayabildiğini teyit et. Sonrasında da bir yük ayarlamaya çalışman lazım. Keşke şimdiye kadar elektronik yükü alsaydın. Tam şimdi lazım.
U2 yi de taktım, U3 takılı değil henüz, 0.0001V ile 26.034 V arasına kadar çıkıyor fazlası yok gibi.

Maks voltaj ortalama 25.900 V ile 26.034 V arasında dalgalanıyor.

@taydin

Son düzenleme:
Tamam iyi görünüyor. Eğer elektronik yük almaya niyetli isen bu aşamada projeye ara verip biraz osiloskop konusunda kendini geliştirebilirsin. Bolca video var DSO lar ile ilgili youtube'da. Onları seyret, sendekinin kullanım kılavuzunu oku.

Devreyi yüklemeye başlayınca osiloskobu kullanmamız gerekecek. Doğrultucu çıkışındaki ripple seviyesini kontrol edeceğiz. Temel ölçümler yapacaksın orada.

Tamam iyi görünüyor. Eğer elektronik yük almaya niyetli isen bu aşamada projeye ara verip biraz osiloskop konusunda kendini geliştirebilirsin. Bolca video var DSO lar ile ilgili youtube'da. Onları seyret, sendekinin kullanım kılavuzunu oku.

Devreyi yüklemeye başlayınca osiloskobu kullanmamız gerekecek. Doğrultucu çıkışındaki ripple seviyesini kontrol edeceğiz. Temel ölçümler yapacaksın orada.
R2 direncin watt değerini de yükseltsek mi? Diğerlerine göre ısınıyor çünkü.

1707575712596.png

İleride bu konuyu okuyup elektronik yük alacak parası olmayan arkadaşlar için bir tavsiye koyayım. Elinizde mosfet, opamp ve soğutucunuz var ise kendinize yapabilirsiniz. Özellikle elektronik yük olsa bile her zaman uygun olmadığı için soğutmanıza bağlı 50W 100W a kadar olan uygulamalar için bu mümkün. İnternette bolca kaynak olduğu için fazlasını eklemiyorum

İleride bu konuyu okuyup elektronik yük alacak parası olmayan arkadaşlar için bir tavsiye koyayım. Elinizde mosfet, opamp ve soğutucunuz var ise kendinize yapabilirsiniz. Özellikle elektronik yük olsa bile her zaman uygun olmadığı için soğutmanıza bağlı 50W 100W a kadar olan uygulamalar için bu mümkün. İnternette bolca kaynak olduğu için fazlasını eklemiyorum

Örnek bir kaynak eklesen yine fena olmazdı. Mesela benim acil ihtiyacım var.
Şimdilik taş dirençler ile yükleme yapayım hiç yoktan iyidir.

Aslında ayrı bir konu içinde birisi böyle temel bir elektronik yük yapsa bence çok faydalı olur. İnternetteki kaynakların sayısı fazla olunca acemi olan hangisinin doğru olduğunu kestiremiyor. Veya yapan en temel devreyi yapmayıp alakasız şeylerle de süsleyebiliyor.

Aslında ayrı bir konu içinde birisi böyle temel bir elektronik yük yapsa bence çok faydalı olur. İnternetteki kaynakların sayısı fazla olunca acemi olan hangisinin doğru olduğunu kestiremiyor. Veya yapan en temel devreyi yapmayıp alakasız şeylerle de süsleyebiliyor.
Abi bana uygun bir şema bulup verin. Kicad de çizip proje haline getireyim. Konusunu açalım. Oradan yürürüz.

Şimdi o ısınan direnç ile ilgili bilimsel çalışma yapalım. Onun üzerindeki voltaj DC değil, dolayısıyla multimetre ile voltaj ölçüp oradan gereken gücü hesaplayamayız. Şimdi ben sana "şu kadar watt direnç koy" desem hiçbir şey öğrenmemiş olacaksın. O yüzden sana şimdi faydalı bir ödev :)

1) Osiloskop ile o direnç üzerindeki voltajı ölç ve görüntüle. Görüntüyü de bu konuya ekle.

2) Osiloskoba, ölçülen voltajın ortalama değerini hesaplat.

3) Ortalama voltajı biliyorsun, direnç değerini biliyorsun, buradan direncin sahip olması gereken ortalama gücü hesapla

4) %50 gibi bir marj koy (tamamen keyfi bir seçim, kural değildir) ve kaç watlık direnç kullanman gerektiğini belirle.

Katılıyorum. Kaynak çok olunca işe yarar olanı ayıklayıp bulmak tam bir işkence ve zaman kaybı.
Bence de işe yarar olanı eklenmeli.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back