Yeni güç kaynağı projesi.

Şimdi o ısınan direnç ile ilgili bilimsel çalışma yapalım. Onun üzerindeki voltaj DC değil, dolayısıyla multimetre ile voltaj ölçüp oradan gereken gücü hesaplayamayız. Şimdi ben sana "şu kadar watt direnç koy" desem hiçbir şey öğrenmemiş olacaksın. O yüzden sana şimdi faydalı bir ödev :)

1) Osiloskop ile o direnç üzerindeki voltajı ölç ve görüntüle. Görüntüyü de bu konuya ekle.

2) Osiloskoba, ölçülen voltajın ortalama değerini hesaplat.

3) Ortalama voltajı biliyorsun, direnç değerini biliyorsun, buradan direncin sahip olması gereken ortalama gücü hesapla

4) %50 gibi bir marj koy (tamamen keyfi bir seçim, kural değildir) ve kaç watlık direnç kullanman gerektiğini belirle.
Bana bunlarla gel işte :saril:

@taydin
Şöyle videolar buldum, işe yarar umarım.
AC, DC, Ortalama voltaj için bir deneyeceğim bakalım.

Siglent Osiloskop AC Voltaj ölçümü prosedürü

Siglent Osiloskop DC Voltaj ölçümü prosedürü

Siglent Osiloskop Ortalama Gerilim ölçüm prosedürü

Son düzenleme:
Birazdan zamanım olunca çizip atayım da devre falan ben hiç uğraşmıyorum işte. Lazım mı? Evet, kaç volt kaç a hemen bakıyorum iyi tamam ya şu soğutucu direnç kombosuna havadan lehimle shunt opamp tuttur işini gör geç hesabı.

Birazdan zamanım olunca çizip atayım da devre falan ben hiç uğraşmıyorum işte. Lazım mı? Evet, kaç volt kaç a hemen bakıyorum iyi tamam ya şu soğutucu direnç kombosuna havadan lehimle shunt opamp tuttur işini gör geç hesabı.
Bizim amacımız acemi arkadaşlar bu tür bir devreyi yapıp öğrensin. Çalışma mantığını anlasın. sonra ister havadan yapar, ister pcb basıp yapar. sonrada kutulayıp kullanır. Elektronik yüke de para vermez. :)

20240211_174843.jpg

Ucunda Ac voltaj olan direnci ölçmeye çalıştım, doğru mu yaptım?

İki kanal niye kullandın yav? Üstelik de ikinci kanalı 200x yapmışsın. Tüm kanalları 10x yap, tüm probları da 10x olarak yapılandır. Sonra da her probun renk yüzüğünü tak. Kanal 1 sarı, kanal 2 bordo, kanal 3 mavi, kanal 4 yeşil. Sonra da her probun kendi kanalında kompanzasyonunu yap ve ilgili probu sadece o kanalda kullan. Bunların anlamını bilmiyorsan araştır.

İki kanal niye kullandın yav? Üstelik de ikinci kanalı 200x yapmışsın. Tüm kanalları 10x yap, tüm probları da 10x olarak yapılandır. Sonra da her probun renk yüzüğünü tak. Kanal 1 sarı, kanal 2 bordo, kanal 3 mavi, kanal 4 yeşil. Sonra da her probun kendi kanalında kompanzasyonunu yap ve ilgili probu sadece o kanalda kullan. Bunların anlamını bilmiyorsan araştır.
Benim hatam prob kablolarının ucuna timsah klips kablo takarak ölçmem oldu , tam mesajı silecektim ki sen yazmışsın.

4. Kanal ama o, cihaza zarar veririm diye 200x yaptım :katil2: tolerans olsun diye. Prob 10x te.

Osiloskop da senin 200x demene inanmış gariban, diyot uçlarında 352 V var diyor :katil2:

20240211_224749.jpg

AC voltaj olan R2 direncini osiloskopa bağladım.

20240211_224802.jpg

Osiloskop ekranı ayarları ve verdiği değerler böyle çıkıyor.

Ekler

• 20240211_230104.jpg
    20240211_230104.jpg
    685.4 KB · Görüntüleme: 51
Son düzenleme:
Hmm ben oradaki voltajın tek yönlü olacağını düşünmüştüm. Ama simetrik ve çift yönlü. Bu durumda ortalamadan gidersek olmuyor. Ortalama değer "Mean" ile etiketlenmiş olan değer. RMS değerden gidelim o da 4.27 V

mV seviyesindeki Mean nasıl ortalama oluyor ki? Orada dolaşan değer 4.28 - 4.40 VAC civarı?

Bu da taze ölçüm.

20240211_233433.jpg

Sıfır eksenine göre simetrik olan dalga şekillerinin ortalaması sıfırdır. Duvardaki prizdeki voltajın da ortalama değeri 0V :D

Pardon ben en alttaki Mean satırına bakıyormuşum, dikkatli bakınca tüm satırların kendi Mean sütunu varmış. Ee acemilik işte :)

20240211_233433~2.jpg

Orada dikkat edeceksin! Sol sütundaki Mean ile üçüncü sütundaki "Mean" farklı şeyleri ifade ediyor. Soldaki mean, sinyalin ortalama değeri. Üçüncü sütundaki mean ise, ölçülen herhangi başka bir değerin çok sayıda ölçüm neticesinde elde edilen değerlerin ortalaması.

Şimdi zaten bakınca benim de kafa karışmış. Aşağıdaki konuyu tekrar okuyup tazelemem gerekti. Doğrusu zaten voltajın RMS değerini kullanmamız gerekiyormuş, ortalamayı değil.

Şimdi, RMS voltajı biliyoruz. Direncin değerini de biliyoruz.

1) Dirençte harcanan güç nedir?

2) Devrede kullanılan direncin kaldırabileceği güç nedir? O devredeki kaç watlık bir dirençtir?

Bu iki sorunun cevabını bulalım ve oradan, kullanılan direnç oradaki görevi için doğru güçte seçilmiş mi seçilmemiş mi görelim.

Şimdi, RMS voltajı biliyoruz. Direncin değerini de biliyoruz.

1) Dirençte harcanan güç nedir?

2) Devrede kullanılan direncin kaldırabileceği güç nedir? O devredeki kaç watlık bir dirençtir?

Bu iki sorunun cevabını bulalım ve oradan, kullanılan direnç oradaki görevi için doğru güçte seçilmiş mi seçilmemiş mi görelim.

4.38V olacaksa RMS.

Akım = 4.38 / 82 = 0,0534146341463415
Watt = 4.38 x 0,0534146341463415 = 0,2339560975609756.

Bize gerekli direnç watı : 0,2339560975609756 gibi bir rakam. kabaca 0.5 Watt işimizi görecek gibi.

Aslında doğru watt direnç takılmış 0.25W, biz mi pimpiriklik ettik acaba?

Son düzenleme:
Evet devredeki direnç 0.25 watt, ihtiyaç olan 0.23W. Yani o direnç iş görür, ama sıcak çalışır işte. Bendeki direncin sıcaklığını ölçtüm 117 ℃. Elini yakmaman için oraya en azından bir 0.5 W direnç takmakta fayda var.

RIGOL DL3021A, Bunu aldım, yarın ya da öbür gün almaya gideceğim.

Hmm 4000 TL gibi bir fiyat farkına almışsın. Neticede 53 TL fiyatı olan DL3031A sahibi olacağını düşünürsen kendini daha iyi hissedersin :)

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back