Yuksek devirli motor miline pens tutucu takmak

Çalıştığım yerde iki tane 3-4 metrelik torna var. İkisinde de bu problem var. 5 cm derinlikte 1 mm gibi merkezden kayıyor. İş yaptirdiğimiz adamların tornası da böyle. Benim anladığım sanayide fason iş yapanlarda mükemmel hizalanmış torna pek yok. Bu sorunu parçayı iki taraftan da yarım yarım delerek ortada buluşturma yöntemiyle çözüyorlar.
5cm için 1mm amatör atölyesi için bile büyük bir hata. Yinede kazara ciddi bir firmadan iş alıp bir haftalık makine zamanına red yemeden düzelmez. Hatta red yese bile bizim esnaf manyalitesi bunu düzeltmek yerine böyle firmalardan iş almama yoluna gider.
 
5cm için 1mm amatör atölyesi için bile büyük bir hata. Yinede kazara ciddi bir firmadan iş alıp bir haftalık makine zamanına red yemeden düzelmez. Hatta red yese bile bizim esnaf manyalitesi bunu düzeltmek yerine böyle firmalardan iş almama yoluna gider.
işi verenler de bunu kabul ediyor. onlar da alışmışlar. Bazılarını tenzih etmekle beraber fason camiasında kör tuttuğunu felsefesi işliyor. Fasoncu firmaya, firma müşterisine. Mümkünse parça bir şekilde birine kakalanıyor.
Hobicilerin sanayi esnafına düzgün iş yaptırabilmesi için de şans lazım. Adama 9.5 mm diyorum , 9.5 matkap yoktu 10 la deldim diyor:D markabın ucunu da yanlış bilemiş delerken 10.8 olmuş.

Bir iş düzgün yapılacaksa ya adamı bulunacak ya da kurdun ensesi kalın olacak.
 
Çalıştığım yerde iki tane 3-4 metrelik torna var. İkisinde de bu problem var. 5 cm derinlikte 1 mm gibi merkezden kayıyor. İş yaptirdiğimiz adamların tornası da böyle. Benim anladığım sanayide fason iş yapanlarda mükemmel hizalanmış torna pek yok. Bu sorunu parçayı iki taraftan da yarım yarım delerek ortada buluşturma yöntemiyle çözüyorlar.

Sanayideki torna ustaları ile ilgili birçok korku ve gerilim hikayesi anlatabilirim, çünkü çok çektim adamlardan. Ama sizin oradaki sanayinin durumu 5 cm de 1 mm hata ise o zaman bizim buradakilerin öpüp baş üstüne koymam lazım :katil2:

Eğer tornayı kapasitesi dahilinde kullanırsan ve sağlam bir şekilde zemine oturtmuşsan, tüm eksenlerdeki hatanın genelde 0.05 mm civarında olması lazım (çoğu eksende daha azdır) Bunlar sonradan ayarlanamayan parametreler, o yüzden iyi olduğu fabrikada garanti edilir. Benim torna da Çin mali, freze de öyle. Ayarlanamayan eksenlerdeki hatalar gerçekten çok az. 0.05 diyor mesela, ben ölçüyorum 0.02 çıkıyor. Ama ne olabiliyor? Montajında çobanlar çalıştığı için iyi montaj yapılmadığı için eksenler sıkı olmıyor oradan bariz hata oluyor. Zaten Çin malı alıyorsan durum genelde böyle. Önce makinadaki bu ufak tefek sorunları gideriyorsun, ondan sonra da verimli bir şekilde kullanabiliyorsun.

Ama gezer punta ayarlıdır, çünkü bazan kullanıcı konik açmak ister. Ayarlı olduğu için de eğer bir tornada koniklik varsa, bunun sebebi buradaki ayarın doğru olmamasıdır.
 
Aslında bu kalitesizlik durumu işini doğru dürüst yapacaklar için bir fırsat gibi. Bahsettiğimiz sorunları yönetemeyen firmalar yüksek ihtimalle süreçlerini de verimsiz işletiyordur. Bunlarla hem kalite hem fiyat rekabetine girilebilir.
 
Hurdalarimin arasinda sans eseri uygun capta oring buldum fakat cok kalin. Capi (boyu) uygun fakat kalinligi daha ince oring bulamazsam sorun olacak.

1-jpg.23443


Bu duzenekte kullanmak icin gerekli kayisi nasil bulurum?
 
Anlasilan hic fikir onerisi yok.

Piyasada istedigim en ve capta bir malzeme bulamazsam silikon ya da sivi poliuretan ile kendim dokerek yapacagim.

Ancak normal hava basincinda dokulen recineler bu ise uygun degil.

Oyle bir kalip yapmaliyimki kalibi vidalarla sikip icine de basincli recine doldurmaliyim. Recine tamemen kurlesinceye kadar da basinc uygulamaya devam etmeliyim.

Boyle bir calisma hic yapmadim.

Basinc olusturmak icin metal kalip govdesine ayni zamanda minik bir silindir ve piston ilave etmem gerekecek. Pistonu takmadan recineyi silindir govdesine dokup kalibin dolmasini saglayacak ve bir miktar recinenin silindir icinde yukselmesine izin verecegim. Ardindan pistonu takip pistonu mengene ile itecegim.
 
Oring nasıl oldu? Kanaldan atladı mı?
 
Hurdalarimdan cikan oringin et capi 4mm. Motora ilave yuk getirdi.
 
Piyasada her türlü o ring buluyor diye biliyorum. O ring iş görmüyor mu? Dik işlem merkezlerinde paralel birkaç triger kayış oluyor. Ancak minyatür triger kayış bulmak sıkıntılı olabilir.
 
Gt2 kapalı kayışlar nasıl olur? Bunlar takviyeli oluyorlar. Dişlerini tıraşlamak ve kayış genişliğini daraltmak bile dökümden daha az zahmetli olur gibi geliyor bana.
 
Iki kasnak arasi mesafeyi ve kasnak caplarini goz karari yaptigim gerci cok az ayar imkanim olsa da buna uygun hazir kapali kayis bulma ihtimalim yok gibi. Mecburen esnek bir kayis kullanmam lazim.

Oringin et capinin 2..3 mm olmasi gerekecek.

Simdi elimdeki kalin oringi tornaya taktim ve doner zimpara ile inceltmeyi deneyecegim.
 
N11de seçenkli ebatta satış yapan bir yer bulmuştum. Şimdi aynı satıcıyı bulamıyorum ama ayrı ürün olarak çok var. Sanayide hidrolikçide de çok çeşit bulmuştum. Hortum presleyen bir dükkandı.
 
Hem oringi hem de zimparayi dondurerek o ringi inceltmeyi basardim ve spindle donmeye basladi. Fakat dusuk devirlerde olmasa da daha orta devirlere gelmeden kayis yuruyor ve kasnaktan cikiyor.

Kasnagin kayis yuvasini lalettayin tornada dotgen kesitte acmistim. Simdi ozel kalem bileyip V kesitli yada silindirik kesitli iki yeni kasnak yapacagim.

Umarim artik olur.
 
20230424_204358.jpg


PCB kazima makinesi yapmak uzere kollari sivadigimda hedefim 0.1 mm olmadi en kotu durumda 0.3mm yol kalinliginda PCB kaziyabilmekti.

Henuz orjinal kayis bulamadim ama cift paket lastigi ile spindle duzenegimi calistirdim.

Motoru tek basina calistirdigimda tiz sesle cok tatli sekilde gurultusuz donuyor. Fakat kayisi takip pens tutucu duzenegini dondurmeye basladigimda anirma sesi basliyor. Yani vibrasyonsuz sekilde donen spindle yapmayi beceremedim.

Z eksenini henuz yapmadim. Kazima makinesinde Z eksenini elimle sabitleyerek bir kazima yapmaya calistim.

Fotonun alt kisminda 0.3mm yolk kalinliginda orjinal pcb yollari gorulmekte. Fotonun orta kisimlarinda Cin mali kazima uclarini kullanarak tum eksenleri elimle tutaup iterek gelisi guzel bir kazima yapmaya calistim.

Fotofan goruldugu uzere 0.3mm den kalin kazima olmus ama o da heryerde duzgun olmamis. Uc bakirin uzerinde 40 Bin rpm dondugu halde bakira iz yapmakla yetinmis. Bakirda bazi yerleri kesmis ama cogu yer kesememis.

Spindle maceramin sanirim sonuna geldim. Spindle mekanigini yapmak gercekten beni asiyormus.

Soyle soyleyeyim, kasnagi mile sabitlemek icin kasnaga delik delip icine dis acip onun da icine vida (setskur) koymakla milin homojen balanssiz yapisini bozmus oluyorum. Spindle mili ileri geri oynamasin diye mile segman yarigi acip segman takinca da gece milin homojen yapisini bozmus oluyorum bu mudahaler balans sorununa neden oluyor.

Yoksa neden sistem anirarak donsun?

Bunca calisma buraya kadarmis. Spindle icin paraya kiymadigim surece 0.1 mm hayalimi kendi yaptigim/yapacagim spindle duzeneklerle gerceklestiremeyecegim kesinlesti ve havlu atma zamanim geldi gorunuyor.

20230426_210126.jpg


Yillar once avuc ici taslama ile yaptigim pcb kazima makinesi ile genis kesimli yollar kaziyabiliyordum. O tarihlerde kullandigim cipler dip ve genis aralikta bacaklari olan QFP paketlerdi. Ama artik cipler cok kuculdu ve en kotu ihtimalle 0.3 yol kalinligi sart oldu.

1.jpg
 
Son düzenleme:
Spindle duzenegi 40 bin rpm de dondurdugumu soylemistim. Bu kez dusurebildigim kadar dusurdum boylece vibrasyon etkisi cok azaldi.
Kazima ucu olarak da cok farkli bir uc denedim.

PCB uzerine hidrolik doktum. Bu kez umut verici bir sonuc elde ettim.

Yuksek devir de israr etmek mi tum sorun?

1.jpg


2.jpg
 
 
Bana salgı gibi gelmedi. Ama karbürü kalitesiz herhalde o yüzden ucu aşırı derecede aşınmış. Veya karbür değil de HSS uç ise, cam elyaflı epoksi PCB de deneyince uç kesinlikle çok hızlı aşınır.
 
5 cm'de 1 mm yaklasik 1 derece demek. Bizim evdeki matkapta yaklasik bu kadar yalpaliyor. :katil2: :katil2:
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,883
Mesajlar
100,393
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top