PCB kazima makinesi yapmak uzere kollari sivadigimda hedefim 0.1 mm olmadi en kotu durumda 0.3mm yol kalinliginda PCB kaziyabilmekti.
Henuz orjinal kayis bulamadim ama cift paket lastigi ile spindle duzenegimi calistirdim.
Motoru tek basina calistirdigimda tiz sesle cok tatli sekilde gurultusuz donuyor. Fakat kayisi takip pens tutucu duzenegini dondurmeye basladigimda anirma sesi basliyor. Yani vibrasyonsuz sekilde donen spindle yapmayi beceremedim.
Z eksenini henuz yapmadim. Kazima makinesinde Z eksenini elimle sabitleyerek bir kazima yapmaya calistim.
Fotonun alt kisminda 0.3mm yolk kalinliginda orjinal pcb yollari gorulmekte. Fotonun orta kisimlarinda Cin mali kazima uclarini kullanarak tum eksenleri elimle tutaup iterek gelisi guzel bir kazima yapmaya calistim.
Fotofan goruldugu uzere 0.3mm den kalin kazima olmus ama o da heryerde duzgun olmamis. Uc bakirin uzerinde 40 Bin rpm dondugu halde bakira iz yapmakla yetinmis. Bakirda bazi yerleri kesmis ama cogu yer kesememis.
Spindle maceramin sanirim sonuna geldim. Spindle mekanigini yapmak gercekten beni asiyormus.
Soyle soyleyeyim, kasnagi mile sabitlemek icin kasnaga delik delip icine dis acip onun da icine vida (setskur) koymakla milin homojen balanssiz yapisini bozmus oluyorum. Spindle mili ileri geri oynamasin diye mile segman yarigi acip segman takinca da gece milin homojen yapisini bozmus oluyorum bu mudahaler balans sorununa neden oluyor.
Yoksa neden sistem anirarak donsun?
Bunca calisma buraya kadarmis. Spindle icin paraya kiymadigim surece 0.1 mm hayalimi kendi yaptigim/yapacagim spindle duzeneklerle gerceklestiremeyecegim kesinlesti ve havlu atma zamanim geldi gorunuyor.
Yillar once avuc ici taslama ile yaptigim pcb kazima makinesi ile genis kesimli yollar kaziyabiliyordum. O tarihlerde kullandigim cipler dip ve genis aralikta bacaklari olan QFP paketlerdi. Ama artik cipler cok kuculdu ve en kotu ihtimalle 0.3 yol kalinligi sart oldu.