Yurtdisindan getirilen PCB'ler icin test edilme sarti kondu

Yani kısaca "üretmeyin, ARGE yapmayın, geliştirmeyin" diyorlar
 
aslında bir seçenek daha var. pcbleri hızlı kargo (dhl-fedex-ups) yerine posta ile istemek. bu seçenekte yol 20 gün kadar sürüyor ama gümrüğe takılmama olasılığı çok daha yüksek.

bu kanun değişecektir ama kaç ay sürer kimlerin canı yanar orası meçhul.
 
Bence minimum adet olan 5 tane isteyin.

Ayda bir paket gelecek içerisinde 5 pcb.

Bu şekilde takılacağını sanmıyorum
 
gene aynı forumdan 5 dakika önce atılan bir post. bu arada forum bana şaibeli geldi. sanki lpkf türkiye temsilcisi tamara tarafından açılmış gibi görünüyor ?

1709115126372.png
 
Hiç Türk gümrüğünü savunacağım aklıma gelmezdi, ama burada forumda bahsedilen konuyu ayrı değerlendirmek lazım. Sen 10 TANE üzerinde malzemeler de dizili kart getiriyorsan, bunu bir prototip olarak açıklaman mümkün değil. Prototip dediğin 3 kart olur, hadi bilemedin 4, 5 kart olur. Eğer Türk gümrüğü bu kadar berbat ise, bunda işte böyle sistemi suistimal edenlerin payı da çok büyüktür. Sen sürekli olarak devleti vergi zararına uğratmaya çalış, devlet de değişik (iyi veya kötü) savunma mekanizmaları devreye alınca çekiş ...

Ben efendice birkaç PCB ürettiren (mesela 5 tane boş PCB) hobicinin gümrüğe takılmamasını savunurum. Komple malzemeleri dizilmiş 10 tane PCB nin gümrüksiz girmesini SAVUNMAM.
 
Hobi amaçlı PCB yaptırandan hiç vergi alınmasın diyelim. Prototip olarak PCB ürettiren ARGE firmasından da vergi alınmasın, veya çok az vergi alınsın diyelim. Standart bir vergilendirme olsun, mesela malın değerinin üzerinden %30 vergi al, yerine göre %30 yerine göre adama 15 bin TL birden sokma diyelim. Bunların hepsi makul eleştiriler.

Ama 10 TANE komple dizilmiş PCB getirenden vergi alınmasın dememek lazım. Neresinden bakarsan bak, bunun ticari olduğu belli. Ticaret yapandan da dünyanın her yerinde vergi alınır.
 
gene aynı forumdan 5 dakika önce atılan bir post. bu arada forum bana şaibeli geldi. sanki lpkf türkiye temsilcisi tamara tarafından açılmış gibi görünüyor ?
Benim mesajima bir yanit geldi , oradan ayni sonuca vardim.

Boyle oldugunu dusunmek istemem acikcasi , yani olmadigi halde fake olarak burada sorun var gelin size cozum satalim diyorlarsa diyecek birsey bulamiyorum.

Bu durumda bizim hizmetlerimize ihtiyac olacaktir. Biz bir topluluk olusturalim seklinde oldugunu dusunmek isterim.

 
Adet konusu bence tartismali , ben hareketleri analiz etmek icin insan vucudu uzerine sensorler yerlestiriyorum. Bir kisi uzerinde 16-24 arasinda sensor oluyor. Bunlari kablosuz senkronizasyon ile ikinci kisi uzerindeki ile test etmek istersem 48 unite eder. %10 hata payi olsa aslinda bir sey 50 unite civarina gelebilir.

Direnc icin sample book siparis ettim. Icinde 14000 tane direnc var.

Bence burada kritik olan ticari faaliyet ile iliskili olup olmamasi ve gri alanda kalindiginda verilecek karar. Ornegin hukuktan bir ornek verebiliriz. Suçun ispatlanması kavramı o kadar önemli ki bir odadaki iki kişiden birinin katil olduğunu biliyorsunuz ancak hangisi olduğunu ispatlamıyorsanız ve itiraf etmiyorsa masum birini hapse atmaktansa bir katili serbest bırakmayı göze alıyor sistem en azından kağıt üzerinde böyle aynı mantıkla düşünmeleri gereken şey benim şahsi fikrim ticari faaliyet ayrı mı yapılmalı. sonuçta aynı mantık çok önemli bir cihazın örneğin 100 binlerce dolar değerinde bir tezgahın bir kontrol kartı tek bir kart gibi gözükmesine rağmen hem fiyat olarak hem de işlev olarak ticari olabilir. Öte yandan desteklenmesi gereken bir sektör var ise ise o sektöre bazı ayrıcalıklar tanımak yanlış olmayacaktır örneğin ticari bir şirket bile olsa arge faaliyeti sırasında sipariş edeceği 5 , 10 , 20 kart dizili bile olsa ne kadarlık bir vergi kaybına neden olacak ? Sonuçta bu süreç sayısız iterasyonlardan oluştuğunu biliyoruz adam bitirsin ürünü ölçeklendiği zaman vergilendirelim.

EMC ve Tareks ya da benzeri süreçler ülkede yaygın olarak satılacak bir ürün grubu için geçerli olabilir örneğin bir beyaz eşya ürünü bu ülkeye ithal edilecekse adetli de olacağından bir takım standartlara uyması beklenebilir ancak özel bir ihtiyacı için örneğin bir modeli çok için niş bir ürün getirdiğinizde bu bütün bu standartları karşılamasını beklemek haksızlık olabilir. Gördüğüm kadarıyla benzer bir durum elektrikli araçlar için geçerli. Çinden gelecek araçlar için Türkiye'de belirli bölgede servis bulundurmak gibi şartlar getiriliyor bunlar ayrıca eleştirilebilir ama en nihayetinde bir mantığı var çünkü bu araçlar bir süre sonra Türkiye'deki toplam araç sayısının belirli bir miktarına ulaşacak ama bunun dışında yurtdışından koleksiyon ya da özel amaçlı bir araba getiren kişi için de benzer şartların zorunlu olması gerçekçi olmayacaktır.

Burada bir bölümü öğrenci bir bölümü hobi bir bölümü de amatör insanlardan oluşan bir grup var varsayalım bunların sipariş edecekleri PCB lerden kaynaklanan vergi kaybı bırakın olsun belki bir iki tanesi küçük adetlerle ticaret bile yapıyor olabilir en nihayetinde bu süreçten kaynaklanan kayıplarla olasılıkla bu grup içersinden ticarileşerek şirketleşen birinin üreteceği katma değer çok daha fazla olacaktır. Bunu yatırımcılar gibi düşünebiliriz 20 tane firmaya yatırım yapıyor çok büyük bir oranın batacağını biliyor ancak bir tanesinin bile başarılı olması daha büyük bir değer yaratıyor açıkçası bir ülke olarak en önemli yatırımı kendi insanına yatırım yapmaktır diye düşünüyorum.
 
İyi niyetle öyle düşünüyorsun tabi, ama böyle şeyleri net kanuni hükümlere bağlamak çok zor oluyor. Eğer kanunda bir iğne deliği kadar boşluk bıraksan, bizim millet oradan deve geçiriyor :)
 
Benim mesajima bir yanit geldi , oradan ayni sonuca vardim.

Boyle oldugunu dusunmek istemem acikcasi , yani olmadigi halde fake olarak burada sorun var gelin size cozum satalim diyorlarsa diyecek birsey bulamiyorum.

Bu durumda bizim hizmetlerimize ihtiyac olacaktir. Biz bir topluluk olusturalim seklinde oldugunu dusunmek isterim.


jlpcb veya benzeri firmalardan gelen prototipler komple takılıyor olsa herhalde bir sürü başka forumda onlarca başlık görürdük. mevzuat geregi yasayı tam bilmeyen birkaç memur yanlış uygulama yapabilir ama hepsi takılsa çok dikkat çekerdi.
 
İyi niyetle öyle düşünüyorsun tabi, ama böyle şeyleri net kanuni hükümlere bağlamak çok zor oluyor. Eğer kanunda bir iğne deliği kadar boşluk bıraksan, bizim millet oradan deve geçiriyor :)
Haklısınız bu gerçeği de gözardı edemem açıkçası
 
Aslında ARGE/TICARI ayrımı ile ilgili kanuni düzenleme getirmek gibi son derece zor ve ayrıntılı bir iş ile uğraşmaktansa, devlet sabit bir vergilendirme yapsa bile, bu mevcut kötü durumda çok büyük bir iyileştirme yapar. Mesela tüm vergiler dahil %30 desin. Mal ne olursa olsun, tutarı ne olursa olsun, adedi ne olursa olsun, başka yasaları çiğnemedikçe alınacak vergi bu olsun. Böylece ben bileyim, ebay'den bir RF amplifikatör aldım 200 dolara, 60 dolar vergi ödeyeceğim. Bu kadar. Veya Türkiye'de kimsenin ithal etmediği bir cihaz var 20 bin dolar. Ben onu 26 bin dolara alabileceğimi bileyim, ona göre bütçelendireyim ve alayım.

Ama şimdi nasıl? Birşey aldığın zaman devletin ne kadar para alacağı tamamen belirsiz. 200 dolara RF amfi getirdin. %30 da alabilir, %300 de alabilir. Bütün ithalat işlemlerinin tamamlanması da en az iki hafta, bazan bir aydan fazla sürebilir.
 
gelişmiş ülkeler bu konuda ne yapıyor-nasıl davranıyor mesela almanya-amerika gibi buna bakmak lazım.
 
Haklısınız bu benim açımdan da çok kabul edilebilir bir durum aslında bir dönem hemen hemen böyle işlemişti süreç DHL ile de gelse kategori 3 kapsamında vergisini ödeyip alabiliyorduk sonra tekrar ticari vs işleri çıktı.
Belki biraz tek taraflı bakıyorum ama ikisi arasında bir fark olduğunu düşünüyorum örneğin bir kullanıcı evine özel bir ses sistemi alıyor bu temel anlamda tüketim amaçlı bir alışveriş bu da cari açık yaratıyor siz bir üretim yapmak ya da kendinizi geliştirmek için ( ki onun da uzun vadeli hedefi yine bir üretim yapmak oluyor ) bir harcama yapıyorsunuz benim açımdan devletin gözünde bu iki harcama aynı olmamalı. Genel anlamda cari açık problemimiz yoksa her ikisinin de getirilmesini bence bir sorun yok ancak iş kritikleştiğinde bir tanesinin ileride cari açığı azaltma olasılığı nedeniyle diğerinden biraz daha farklı bir konumda olması gerektiği.
 
Bir süre Almanya Max Planc Ens.'de bulundum (ablamın projesi nedeniyle) kurumun bütçesi limitsiz. Bu amaçsızca harcı olan anlamına gelmesin her şey çok sistemli milyonlarca Euro Luk bütçeyi yöneten yönetici de bilgisayarından print bastıktan sonra koridorun sonuna yürüyüp oradaki tek yazıcıdan çıktısını alıp odasına dönüyor. Buraya yapılan sipariş herhangi bir evrak vs istenmiyor alıcı adresi burası ise tüm ürünler gümrüksüz olarak teslim ediliyor.
Buranın önemli bir yer olduğunu biliyorum belki diğer kurumlarda durum bu şekilde değildir ama onlar hakkında bir bilgim yok.
 
Benim eevblog'daki Alman üyelerin yazdıklarından takip ettiğim kadarıyla Almanya'daki sistem de böyle. İthalatta belli bir vergiyi ödüyorsun kargo şubesinde, malı alıyorsun. Hem masraf belli hem de süre belli (hiç süre yok). ABD de ise zaten hiçbir gümrük vergisi yok. Navlunu ödedikten sonra dünyanın her yerinden mal getirebiliyorsun. Belki ABD bir üllkeye ambargo koyduysa veya politik durumlar varsa ancak gümrük vergisi oluyor. Mesela daha önce Rusya'dan gelen aluminyuma gümrük vergisi koymuşlardı. Çin'den gelen bazı mallara da aynı şekilde vergi koymuşlardı.

Ama benim bildiğim kadarıyla dünyada bizdeki gibi rus ruleti, 10 dolarlık mala 3 dolar da gümrük vergisi çıkabilir, 600 dolar da çıkabilir uygulaması başka hiçbir ülkede yok.
 
Benim eevblog'daki Alman üyelerin yazdıklarından takip ettiğim kadarıyla Almanya'daki sistem de böyle. İthalatta belli bir vergiyi ödüyorsun kargo şubesinde, malı alıyorsun. Hem masraf belli hem de süre belli (hiç süre yok). ABD de ise zaten hiçbir gümrük vergisi yok. Navlunu ödedikten sonra dünyanın her yerinden mal getirebiliyorsun. Belki ABD bir üllkeye ambargo koyduysa veya politik durumlar varsa ancak gümrük vergisi oluyor. Mesela daha önce Rusya'dan gelen aluminyuma gümrük vergisi koymuşlardı. Çin'den gelen bazı mallara da aynı şekilde vergi koymuşlardı.

Ama benim bildiğim kadarıyla dünyada bizdeki gibi rus ruleti, 10 dolarlık mala 3 dolar da gümrük vergisi çıkabilir, 600 dolar da çıkabilir uygulaması başka hiçbir ülkede yok.


Normali zaten bu. Bireysel olarak alışveriş yapıyorsanız ve aldığınız ürün belli bir değerin altında kalıyorsa sadece gümrük ödüyorsunuz. Alışveriş Avrupa Birliği'nden ise gümrük de ödemiyorsunuz ama KDV'ye karşılık %18 ödüyorsunuz.

Mevzuatın özü böyle. Berat Albayrak döneminde ilave maddeler geldi. Sorun şunlar:
1- Bu limit değerler aşırı derecede düşürüldü (22 EURO nedir yahu).
2- Aylık sipariş adet sınırı diye garip birşey geldi.
3- Gümrük memurları çok kolay bir şekilde kişisel alışveriş olmadığına, numune olmadıına karar veriyorlar.
4- Gümrük vergisi çok yükseltildi (Çin için %35'e çıktı diye biliyorum) (Almanya %16 uyguluyor)
5- Gümrüğe sunum ücreti diye saçma sapan bir bedel icat oldu.
6- Mevzuata bakarsanız vergisini ödeyerek 1500 EUROya kadar şahsi kullanıma mahsus ürün getirtme hakkınız var ama pratikte bu olamıyor, illa bir şekilde ticari sınıfa sokuyorlar.
7- Gümrük antreposu da olan kargo (DHL, UPS...) şirketleri fırsatçılık yapıp ürünün gümrüğe takılması için ellerinden geleni yapabiliyor.

 
Son düzenleme:
Bunu diyince aklıma şu geldi: kanun boş PCB için geçerli. Yani biz jlcpcb'ye dizgi yaptırsak modül der sokarız. Böylece bu düzenleme yapması gerekenin tersini yapmış olur :D
zaten boş pcb ye nasıl bir emc testi yapılabilir ki mikrodalgaya atıp patlıyor mu diye mi bakacaklar :katil1:
 
Hobi amaçlı PCB yaptırandan hiç vergi alınmasın diyelim. Prototip olarak PCB ürettiren ARGE firmasından da vergi alınmasın, veya çok az vergi alınsın diyelim. Standart bir vergilendirme olsun, mesela malın değerinin üzerinden %30 vergi al, yerine göre %30 yerine göre adama 15 bin TL birden sokma diyelim. Bunların hepsi makul eleştiriler.

Ama 10 TANE komple dizilmiş PCB getirenden vergi alınmasın dememek lazım. Neresinden bakarsan bak, bunun ticari olduğu belli. Ticaret yapandan da dünyanın her yerinde vergi alınır.
abi benim görüşüm 10 tane de olsa ticari de olsa (ki olmayabilir de) okadar düşük bir adette vergi bile alınmamalı eger o 10 adet kart tıcariyse ve bunu yapan 10 tanecik karttan para kazanacaksa bu yüksek katma değerli bir uretimdir ve teşvik edilmesi gerek ki o adetlerin buyuk cogunlugu ogrenci - hobici - argeci işidir

ha benım odedigim tutarın üzerine %20 kdv + %20-30 neyse bilmiyorum gümrük vergisi koysa sorunsuzca vergisini odeyip sorunsuzca malımızı alsak yine razıyız hayaller... böyle giderse (ki sanmıyorum) cnc router uv kürleyici vs yapmaya para ayırmaya baslamak gerekecek
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Mesajlar
118,794
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top