- Katılım
- 24 Şubat 2018
- Mesajlar
- 24,139
abi benim görüşüm 10 tane de olsa ticari de olsa (ki olmayabilir de) okadar düşük bir adette vergi bile alınmamalı eger o 10 adet kart tıcariyse ve bunu yapan 10 tanecik karttan para kazanacaksa bu yüksek katma değerli bir uretimdir ve teşvik edilmesi gerek ki o adetlerin buyuk cogunlugu ogrenci - hobici - argeci işidir
Üzerinde komponent olan her kart Türkiye'de tasarlanmış, sadece PCB'si ve montajı dışarıda yapılan kart diye varsayamazsın. Doğrudan dışarıdan gelen kart da olabilir. Ayrıca tanesi 10 bin dolar olan kart var. 10 tane getirtirsen ondan ve Türkiye'de satarsan, zaten o karttan kazanılacak bütün parayı kazanmış olursun ve zerre kadar da vergi vermemiş olursun. Yani adetle, nitelikle, fiyatla vs genel olarak geçerli bir kriter koyamıyorsun.
Standart, sabit oranlı bir vergilendirme, şu anda "çok vahim" olan sorunu "can sıkıcı, ARGE için optimum olmayan" seviyeye indirir. Ondan sonra çalışmalar devam edebilir daha iyi hale getirmek için.
Şu anda bir ARGE şirketi, yurt dışından ürün getirtirse, doğrudan, hiçbir değerlendirme olmaksız ithalat rejimine tabi oluyor. 10 dolarlık mal için EN AZ 15 bin TL ithalat masrafı ödüyor ve haftalarca gümrük işlerini bekliyor. Bir ayda 5 tane alış veriş yaptığını düşün, gümrüğe 100 bin TL ödüyorsun! O yüzden ARGE şirketleri kesinlikle şirket üzerinden alış veriş yapmıyor. Şahıs olarak alış veriş yapıyor. ARGE şirketi olan, 5 tane 2 dolarlık MOSFET alacaksa, amcası, dayısı, teyzesi veya şirketi olmayan komşusu, arkadaşı üzerinden yapıyor alış verişi Böyle rezil bir sistem var.
Şahıs olarak birşey alırsan da, lise mezunu bir gümrük memuru o mala bakıyor, düşünüyor, taşınıyor, ve "bu kişiseldir" veya "bu ticaridir" diye bir karar oluşuyor beyninde. İkincisi oluştuysa ayvayı yiyorsun. Ticari amaçla almamış bile olsan malı, EN AZ 15 bin TL giriyor.
Bu rus ruleti sistemi kalkmadıkça Türkiye'de ARGE anlamında bir ilerleme beklemek hayal.