3D yazıcı ile imalat

s.a 3D yazıcı ile neler yapılabilir ? veya 3D yazıcı ile nasıl imalat yapılır ? işyerimizde bir arkadaş evinde 3 -4 tane 3D yazıcı olduğunu araba parçası imal ettiğini söyledi. yani 3 boyutlu yazıcıda imalat yapmak kolay mıdır ?

Araçların plastik küçük bağlantı elemanlarını gömülü somun eklenerek üretim yapılabilir. Bu konuda parçacılardan talep toplanarak parça üretilebilir bence

Araçların plastik küçük bağlantı elemanlarını gömülü somun eklenerek üretim yapılabilir. Bu konuda parçacılardan talep toplanarak parça üretilebilir bence
peki üretim aşaması nasıl oluyor mesela ben pcb kart basımı yapan birisiyim daha öncede cnc pcb kazıma işlerini felan çok araştırdım çizim programında devre kartı tasarlanıp cnc makinenin anlayacağı dile çevrilerek pcb kazıma işlemi oluyor bunda parça tasarımı ölçüsü v.s nasıl yapılıyor zor bir iş mi ??

1736531537909.png
1736531562265.png
1736531585655.png
1736531651607.png

Solidworks de çok kullanılıyor catia da var gecenlerde bedava bir yazılım gormustum freecad di galiba emin değilim anahtar kelimeniz 3d cad bununla arastırabilirsiniz

Eger alacagınız makıne ucuz ise 3d yazıcılardan ıyı anlamanız gerek makıne pahalılastıkca istediğin tecrübe azalıyor

Bir de 3d tarayıcılar var varolan parcayı tarayıp modelini olusturuyor

Tek tuk ihtiyac icin 3D yazici ile imalat mantikli fakat satilacak miktarli uretimler icin 3D yazici mantikli degil.

Nasil masa tipi mini cnc calismalari, 3D yazici calismalari varsa o kadar yaygin olmasa da masa tipi plastik enjeksiyon calismalari da var.

Mini plastik enjeksiyon makinleri ufak plastik parca uretimi icin cok guzel bir secenek. Youtube da ornek makine tasarimlari var.

Orijinali bulunamayan veya çok pahalı olan parçaların düşük adet ve makul fiyatlarla sunulması iyi kazandırabilir.

Adet az olacağı için enjeksiyon firmaları bu işle ilgilenmeyecek, uzun süre pasta ve kaymak yenebilecektir.

Tıbbi cihazların "düğme" gibi plastik parçaları çok pahalı oluyormuş. Otomotiv sektörü gibi bir çok alanda kullanılabilir. Belki klavye tuşu bile yapılabilir

evet değişik bir üretim şekli var ben daha ziyade cnc ile pcb kazıma işine meraklıyım. neye az buçuk öğrenmiş olduk yorum yazan herkese teşekkür ederim.

Sektörde ağırlıklı olarak Solidworks kullanılıyor fakat daha uygun fiyatlı olduğu için hala Fusion360 tercih edenler de var.
Bir Türk girişimi vardı masaüstü plastik enjeksiyon için Ankara'da. Seri üretim olmasa da nispeten çok adetli plastik imalat için faydalı bir ürünleri var.

IMG-20250306-WA0015.jpg

IMG_20250302_144040.jpg
IMG-20250303-WA0019.jpeg
. thingiverse sitesinde sürüyla hazır çizim var. Araba parçaları spesifik bir alan ama sürümü yok. Oyuncak, aparatlar vb basılıp sürekli satış yapılabilir.

Ekler

• IMG-20250306-WA0014.jpeg
    IMG-20250306-WA0014.jpeg
    1.3 MB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:
Tek tuk ihtiyac icin 3D yazici ile imalat mantikli fakat satilacak miktarli uretimler icin 3D yazici mantikli degil.

Nasil masa tipi mini cnc calismalari, 3D yazici calismalari varsa o kadar yaygin olmasa da masa tipi plastik enjeksiyon calismalari da var.

Mini plastik enjeksiyon makinleri ufak plastik parca uretimi icin cok guzel bir secenek. Youtube da ornek makine tasarimlari var.
Enjeksiyon makinasi diyelim tamam. Ama plastik enjeksiyon işinde esas sıkıntı kalıp. Masa üstü çalışma için kalıp işi nasıl çözülüyor?

Masa ustu calisma demeyelim de diyelimki ayda 3 tane makine uretip satiyorsun. Kaliplarini yapabiliyorsan yapiyor ya da yaptiriyorsun. Sonucta profesyonel is cikartiyorsun.

Zaten bu makinelerle cok minik parcalar basabiliyorsun.

Bir kalıp çinde bile 100k-150k TL. Türkiyede tam bir kabus. Üstelik düzgün kalıp çıkartacak adam bulmak cabası. Ayda 3-5 baskı için ben olsam girmem o işe.

O zaman frezeyle tornayla o uc parcayi kendin ureteceksin.

3D baski ile uretmek de mumkun tabiki ama sonuc cok profesyonel olmaz. Recine kalipla dusunulebilir.

ben kendi imalatlarımız için bazı aparatları 3d yazıcı ile üretiyorum. fakat fdm ile yüksek kalite ürün olmuyor. dayanıklı değil ve düzgün görünüm için epey bir yüzey işlemi gerekiyor. sla veya mjf iyi ama onların da maliyetleri yüksek.

yani 3d yazıcı ile mini fabrika kurarım basar-basar satarım pek yürüyecek bir iş modeli değil. çünkü asıl kaçırılan kısım baskı alabilmek hatta çizim yapabilmek de değil. o bariyer çok uzun zaman önce aşıldı. gayet ucuza printer ve çizim yapabilecek çok fazla eleman var. maharet iyi fiyata iş alabilmekte ve tahsilat yapabilmekte yatıyor. bunu başarıyorsanız da vaktinizi 3d yazıcı ile harcamayın derim, daha iyi kazanç getirecek nice sektörler var.

Enjeksiyon makinasi diyelim tamam. Ama plastik enjeksiyon işinde esas sıkıntı kalıp. Masa üstü çalışma için kalıp işi nasıl çözülüyor?

Bu küçük plastik enjeksiyon makinasında kullanmak üzere SLA yazıcı ve özel bir reçine ile kalıp üretip başarılı olduklarını söylemişlerdi.
Yani, dayanım gerekiren işlerde 3D yazıcı ile kalıp üretip, sonra o kalıpla plastik enjeksiyon mantıklı olabilir.

Bunun yanında dayanım her zaman gerekmiyor.
Mesela arabamın güneş siperliğinin bağlantı yeri kırıldığında, modelini bulup FDM yazıcı ile basarak çözmüştüm.

1741905274007.png
1741905294729.png

Yine geçenlerde bir dostum öğrencilik yıllarından kalma 30 yıllık amfisini tekara canlandırmak için eksik düğmelerini bulmaya çalıştığında, bana geldi, modelini çizip FDM yazıcı (gövde) ve SLA yazıcı (transparan led indikatörü) kullanarak neredeyse orjinali kadar başarılı, led indikatörü olan bir düğme replikası yapabildik. Bu tür parçalara (elektronik eşya, otomobil, ...vb) ihtiyaç olunca orjinalini bulmak imkansız gibi.

1741904373346.png
1741904906077.png
1741904353766.png
1741904520502.png

Bunun dışında bazı cihazlara (geliştirme kartı vb) özel kutular, kullanışlı aparatlar, zor bulunan yedek plastik parcalar (dyson süpürge tetiği, düğmeler, hortum aparatı... ), hediyelikler, süs eşyaları (biblolar, kişiye özel saksılar...) gibi ürünler yapılıp eticaret platformlarında satılabilir.

Diğer bir seçenek ise şu tür cihazlar ile kalıp üretmek ve enjeksiyon yapmak :

Ancak, @czorgormez 'in de dediği gibi önemli olan ihtiyacı olana ulaşıp satışı yapabilmek. Ve tabi zaman ayırıp zahmete katlanmak.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,448
Üyeler
3,029
Son üye
Toptanjo

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back