Enjeksiyon makinasi diyelim tamam. Ama plastik enjeksiyon işinde esas sıkıntı kalıp. Masa üstü çalışma için kalıp işi nasıl çözülüyor?
Bu küçük plastik enjeksiyon makinasında kullanmak üzere SLA yazıcı ve özel bir reçine ile kalıp üretip başarılı olduklarını söylemişlerdi.
Yani, dayanım gerekiren işlerde 3D yazıcı ile kalıp üretip, sonra o kalıpla plastik enjeksiyon mantıklı olabilir.
Bunun yanında dayanım her zaman gerekmiyor.
Mesela arabamın güneş siperliğinin bağlantı yeri kırıldığında, modelini bulup FDM yazıcı ile basarak çözmüştüm.
Yine geçenlerde bir dostum öğrencilik yıllarından kalma 30 yıllık amfisini tekara canlandırmak için eksik düğmelerini bulmaya çalıştığında, bana geldi, modelini çizip FDM yazıcı (gövde) ve SLA yazıcı (transparan led indikatörü) kullanarak neredeyse orjinali kadar başarılı, led indikatörü olan bir düğme replikası yapabildik. Bu tür parçalara (elektronik eşya, otomobil, ...vb) ihtiyaç olunca orjinalini bulmak imkansız gibi.
Bunun dışında bazı cihazlara (geliştirme kartı vb) özel kutular, kullanışlı aparatlar, zor bulunan yedek plastik parcalar (dyson süpürge tetiği, düğmeler, hortum aparatı... ), hediyelikler, süs eşyaları (biblolar, kişiye özel saksılar...) gibi ürünler yapılıp eticaret platformlarında satılabilir.
Diğer bir seçenek ise şu tür cihazlar ile kalıp üretmek ve enjeksiyon yapmak :
Ancak,
@czorgormez 'in de dediği gibi önemli olan ihtiyacı olana ulaşıp satışı yapabilmek. Ve tabi zaman ayırıp zahmete katlanmak.