Turkiyede nasil ARGE yapabiliriz ? Alternatiflerimiz neler olabilir ?

gumush

Hikmet Gümüş - IZMIR
Katılım
1 Ocak 2024
Mesajlar
304
Bir konuyu gerçekten anlayamadım. Bu nedenle sizlere danışmak ve sizlerin görüşlerini öğrenmek isterim. Ancak önceden belirtmek isterim ki, her ne kadar hayatımızı etkilese de siyasî kısmının bu konuda konuşulmamasını rica edeceğim. Amacım, hem Türkiye’de her şeye rağmen bunu yapanların nasıl yaptığını ve durumun nasıl işlediğini öğrenmek hem de bizim dışımızdaki ülkelerde (AB / ABD ve diğerlerinde) nasıl işlediğini anlamaya çalışmak.

Bir mühendislik firması olduğumuzu düşünelim. Konuyu basitleştirmek için tek bir ürün üzerinden değerlendirmek istiyorum. Biz, üzerinde GNSS olan bir modül tasarlıyoruz. Böyle bir şeyi nasıl yapabileceğimizi düşünelim.

Üründeki malzemelerin toplamı 50 $ olsun. Piyasada da benzer ürünlerin 100–120 $ aralığında satıldığını varsayalım.

1. Ar-Ge Süreci

Bu süreçte, hangi ürünleri kullanacağımıza dair karar verdiğimiz, hatta bazı durumlarda ürünleri alıp denediğimiz bir aşamadayız. Bu aşamada deneme için çok sayıda farklı tedarikçiden ürün alabiliyoruz.
  • PCB üretimi
  • Malzemelerin temini
  • Montaj
Bu aşamada belirgin bir ilk giriş bariyeri oluşuyor. Örneğin, 3 farklı yurtdışı ve 2 yurtiçi tedarikçi olduğunu varsayalım. 20 $ olan GNSS çipinin elimize gelmesi durumunda:
  • 5–20 bin ₺ gümrükçü bedeli
  • %20 KDV
  • %100 gümrük vergisi
  • Bazı sensörler için TSE / CE / TAREKS süreci gerekiyors 30–100 bin ₺ arasında ek masraf çıkabiliyor.
Tüm bu maliyetler karşılansa bile süreç minimum 4–12 hafta arasında tamamlanabiliyor.

2. Üretim Süreci

Burada artık ne üreteceğimizi biliyoruz. Henüz pazar şartlarını net bilemeyeceğimiz için ilk üretimi daha küçük bir batch (üretim partisi) olarak yapıyoruz. Örneğin, 50 adet diyelim. Bu durumda alternatiflerimiz yine bir önceki süreçtekiyle aynı oluyor. Sadece bu sefer maliyetleri ürün başına bölünce daha az birim maliyet çıkıyor.

Bu noktada, özellikle pasif komponentlerin elimizde zamanla stoklu olarak bulunabileceğini, sadece PCB ve diğer ana bileşenlerin temin edilmesi gerektiğini öngörebiliriz. Hatta sürekli çalıştığımız bir MCU varsa, ondan da stoklu olarak elimizde bulundurmak mantıklı olacaktır.

Basit bir hesapla ortalama maliyet 50 bin ₺ yapıyor. 50 adetlik bir batch için ürün başına maliyet 1.2K ₺ oluyor. Bu da yaklaşık 30 $ anlamına geliyor. Ancak bu durumda sadece bir komponent için bir farklı tedarikci için aynısını göze almak gerekiyor.

3. Satış Süreci

Bu aşama biraz daha zorlu. Türkiye’de yaptığımız satışlarda süreç biraz daha kolay. Ancak yurtdışı satışlarında karşı taraf için gümrük, bizim için ise ihracat prosedürleri devreye giriyor. Bu durumda bir süre sonra AB’de bir depo, ABD’de bir depo mantıklı hâle geliyor.

Ar-Ge sürecini Türkiye’den yürütmek gerçekten çok kolay değil. Bu durum, yeni girişimcilerin önünü kesen önemli bir engel. Sonuçta sadece deneme yapılacak bir alan için bu kadar para harcamak hiç kolay değil.
Satış kısmına gelince:

50 $’lık ürün için:
  • Masraflar: ~30 $ ( Tek bir tedarikçiden gelen tek paket )
  • Vergiler (KDV + Gümrük): ~60 $
Bu durumda Türkiye’de bize bir ürünün maliyeti (50 adet üretim bazında) 140 $ oluyor. Bu şartlarda bu tür ürünlerde rekabet şansınız kalmıyor. Sadece başkasında olmayan, fikrî haklarla korunan özel bir şey bulmuş olmanız gerekiyor.

Peki Herkes Nasıl Yapıyor?

Emin olmamakla birlikte tahminlerim:
  • Türkiye’deki şirketler, büyük bir kâr marjıyla bir alanı domine ettiklerinde (yurtiçinde), bu maliyetler onlar için karşılanabilir hâle geliyor.
  • Üretimler tamamen Çin’de yaptırılıp, ürün sadece buradaki satış için Türkiye’ye getiriliyor. Böylece diğer satışlar için bu maliyetler binmemiş oluyor. (Bu durumda üretim aşamasında kutudan kullanım kılavuzuna, enjeksiyon veya baskılı kutuya kadar her şeyin yurtdışında üretilmesi ve firmware’in orada yüklenmesi gerekiyor.)
  • Ar-Ge aşamaları bu tarz zorlukların olmadığı ülkelerde yapılıyor. Acaba AB’de durum nasıl? Çin’den direkt ürün getirmek sorun olsa da, oradaki büyük firmalar aracılığıyla ciddi miktarlarda ürün kolayca getirilebiliyor.
  • E-Komponent, Özdisan, SAMM (Farnell), Mouser gibi firmalarla çalışılıyor. Ancak bu gerçekten çok zahmetli bir yöntem. Sürekli yazışmalar, teklif beklemek, ürünleri bir tabloda fiyat / temin süresi karşılaştırarak seçmek dışındaki yöntemler kullanıcı açısından oldukça verimsiz. Çok komponent var bır hafta içinde 20 kadar parca için bu şekilde fiyat istedim. 6 tanesini hiçbiri getirmiyor. Bu firmalar genellikle temel ürünleri getiriyor; bunların dışına çıkıldığında işler çok zorlaşıyor. Özellikle solenoid gibi mekanik ürünlerde durum çok daha kötüleşiyor. Sonuçta onların getirmediği bir ürün bile olsa konu yine yüksek maaliyetlere geldiğinden bir noktada takılıyor.
Bu açıdan bakıldığında, Çin ve ABD bu işler için en avantajlı ülkeler gibi görünüyor. Hem en büyük pazarlar hem de en büyük tedarikçiler oralarda.

Şimdi bunu sadece bir modül gibi düşünmeyelim. Bu modülün kullanılacağı bir İHA tasarladığınızı varsayalım. Bu durumda oldukça kısıtlanıyorsunuz. Yani karbon borulardan yaylara, servolardan elektronik bileşenlere, kimyasallardan EPP gibi parçalara kadar işiniz çok çok daha zorlaşıyor.

Burada aklıma “serbest bölge” mantığı geliyor. Ancak bunun biraz daha ucuz ve esnek hâli olabilir mi?

Örneğin, ben şirket olarak bu ürünleri %0 gümrük ve %0 vergi ile getireyim. Tamamı gerçekten benim stoklarımda bulunsun (bu denetlensin, ağır cezaları olsun). Daha sonra yurtiçi satış gerektiğinde buradaki tüm prosedürler uygulansın, ödemeler yapılsın. Ama yurtdışına satılacağında bunları ödemem gerekmesin. Böylece ihracat benim açımdan kolaylaşmış olur.

Bu prosedürler ortadan kalkarsa, Ar-Ge için olan ürünlere hızlı kargo ile kolayca ulaşabilirim. Tasarımın iterasyon süreci çok hızlanır. Benim de belirli bir zaman diliminde hayatta kalabilmek için daha fazla şeyi deneme şansım olur. Bunu suistimal edenler elbette olacaktır ama denetim ile çözülebilir. Zaten bu statüdeki firmaların fiziksel lokasyonları belli (teknoloji geliştirme bölgeleri). Dijital olarak da denetim yapılması kolaydır. Hatta gerekirse bu denetim sürekli ve düzenli olarak yapılsın. Teknoparklarda bir takım muhafiyetler var. Örneğin o bileşen için bir dosya hazırlayıp içine proforma vs koyup sonra hakeme gönderip eğer projeye uygun bulunursa bir yazı alıp ( 10 gün üzeri sürüyor) sonra bunu vergi dairesine götürüp KDVsiz alım için sonra gümrüğe başvurup gümrük vergisiz ithal edebiliyoruz. Ancak bu maaliyetlerdeki Gümrük Vergisi kalemini 0'a çekiyor ama misli misli tutan diğer maaliyetler kalmış oluyor. Sürenin inanılmaz uzamasını ve sonucun da garanti olmamasını göze almak gerekiyor.

Diğer Alternatif: Ar-Ge Yapmamak

Bu süreci dış kaynak olarak yönetip, bu tarz sorunların yaşanmadığı ülkelerdeki kişilerle uzaktan çalışmak. Ancak bu, insanın içine çok sinen bir durum değil. Yani eğer operasyon tamamen Bulgaristan’da olacaksa, insan “ben neden buradayım?” diye düşünür ve kendisi de orada olmak ister.

Sizlerden tekrar ricam: sadece mevcut çözümler ve ideal modeller üzerinden konuşalım. Mevcut durum veya siyasî konularla ilgili ifadelerin ya da bilgilerin bu özel konuya bir katkı sağlayacağını düşünmüyorum. Bu tür derin konular her şeyi içine çekip dağıtıyor. Bu nedenle konu özelinde bu hassasiyetime anlayış göstermenizi rica ederim. Şimdiden teşekkür ederim.

Gelen Yanıtlardan Gelen Kaynaklar

https://www.hw-electronic.com/ Çinde yeralan fikirden ürüne tüm süreci üstlenebilen servis şirketi
https://www.pandabuy.com/ Cinden gelecek urunleri agregate eden servis
https://www.superbuy.com/ Cinden gelecek urunleri agregate eden servis
 
Son düzenleme:
Dizili pcb ithal ederken gümrük vergisi yok sadece %20 KDV alınıyor, ama gümrük müşaviri tutmak bir masraf. En iyisi türkiyede arge yapmamak :D 2 aydır geliştirdiğim ürünü sonunda çalıştırdım fakat şimdi geliştirmekten daha zor süreç olan ithalat başlıyor. tam bir çile.
 
Bildiğim bir kısımdan bahsedeyim, kickstarter gibi kitle fonlama platformlarında başarıya ulaşmış bir iki projede gördüğüm kadarıyla fikri buluyorlar veya prototip yapıyorlar ve geri kalan şeyleri Çinlilere devrediyorlar. Çinde üretim, arge yapan firmalara fikirle veya konsept tasarımla gidip fikirlerini -ürünlerini- gerçeğe dönüştürüyorlar. Türkiyede arge yapmak gerçekten zor. Gümrük masrafından vs. kurtulmak için aracı ile çalışılsa bu sefer süreç vs. uzuyor. Dediğiniz gibi distribütör ile çalışılsa mailleşme, sepet linki vs. derken ödeme adımına geçilmesi 1 haftayı bulduğu oluyor. Mouser, Bulgaristana ücretsiz kargo ile 1 hafta içerisinde ürün teslim ediyor.
Örnek vermem gerekirse buradaki firma dediğim gibi hizmet veriyor. Fikirle veya prototip ürünle gidiyorsunuz, geri kalan her şeyi bu firma hallediyor. Verdikleri hizmet bu alanda. Ben bir projeye başlamak istediğimde ise üretici ara, uygun ürünü bul, ithal et, kartı tasarla, prototip yap vs. gibi süreçlerle uğraşıyorum (aslında herkes aynı süreçlerle uğraşıyor ama bizdeki gibi zorluklar yaşamadıklarına eminim) fakat bu gibi firmalar aynı süreçleri benden daha kolay halledebiliyorlar.
Yeni bir ürün geliştirmeye gümrük gibi zorlayıcı durumların olması istek bırakmıyor. Geçenlerde bir ekrana ihtiyacım oldu, uygun bir ekranı aliexpresste buldum fakat 34USD olduğundan dolayı alamadım. Ürünü alıp gümrükten çekmeyi geçtim direkt adresime teslim edilemiyor diye bir ibare çıkıp satın almama izin verilmiyor. Şahsım adına söylemem gerekirse, zorluk artık argeye para yatıracak kaynağımın olması veya olmamasından ziyade ürünlerin temininin zorluğu, sürekli saçma şeylere uğraş, arada kaybedilen zaman gibi şeyler olmaya başladı.
Son olarak da ARGE yapabiliriz fakat elimizde olmayan bazı şeylerin düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum.
 
Bildiğim bir kısımdan bahsedeyim, kickstarter gibi kitle fonlama platformlarında başarıya ulaşmış bir iki projede gördüğüm kadarıyla fikri buluyorlar veya prototip yapıyorlar ve geri kalan şeyleri Çinlilere devrediyorlar. Çinde üretim, arge yapan firmalara fikirle veya konsept tasarımla gidip fikirlerini -ürünlerini- gerçeğe dönüştürüyorlar. Türkiyede arge yapmak gerçekten zor. Gümrük masrafından vs. kurtulmak için aracı ile çalışılsa bu sefer süreç vs. uzuyor. Dediğiniz gibi distribütör ile çalışılsa mailleşme, sepet linki vs. derken ödeme adımına geçilmesi 1 haftayı bulduğu oluyor. Mouser, Bulgaristana ücretsiz kargo ile 1 hafta içerisinde ürün teslim ediyor.
Örnek vermem gerekirse buradaki firma dediğim gibi hizmet veriyor. Fikirle veya prototip ürünle gidiyorsunuz, geri kalan her şeyi bu firma hallediyor. Verdikleri hizmet bu alanda. Ben bir projeye başlamak istediğimde ise üretici ara, uygun ürünü bul, ithal et, kartı tasarla, prototip yap vs. gibi süreçlerle uğraşıyorum (aslında herkes aynı süreçlerle uğraşıyor ama bizdeki gibi zorluklar yaşamadıklarına eminim) fakat bu gibi firmalar aynı süreçleri benden daha kolay halledebiliyorlar.
Yeni bir ürün geliştirmeye gümrük gibi zorlayıcı durumların olması istek bırakmıyor. Geçenlerde bir ekrana ihtiyacım oldu, uygun bir ekranı aliexpresste buldum fakat 34USD olduğundan dolayı alamadım. Ürünü alıp gümrükten çekmeyi geçtim direkt adresime teslim edilemiyor diye bir ibare çıkıp satın almama izin verilmiyor. Şahsım adına söylemem gerekirse, zorluk artık argeye para yatıracak kaynağımın olması veya olmamasından ziyade ürünlerin temininin zorluğu, sürekli saçma şeylere uğraş, arada kaybedilen zaman gibi şeyler olmaya başladı.
Son olarak da ARGE yapabiliriz fakat elimizde olmayan bazı şeylerin düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum.
Yanitiniz icin tesekkur ederim.

Bu sekilde bildiginiz tum faaliyeti oursource edebilecegimiz firmalari burada paylasabiliriz.

Aslinda benim icin ozellikle cinden urunleri tek bir noktada toplayip sonra tek seferde buraya gonderen bir servis olsa harika olurdu.
 
Yanitiniz icin tesekkur ederim.

Bu sekilde bildiginiz tum faaliyeti oursource edebilecegimiz firmalari burada paylasabiliriz.

Aslinda benim icin ozellikle cinden urunleri tek bir noktada toplayip sonra tek seferde buraya gonderen bir servis olsa harika olurdu.
Pandabuy, Superbuy vs. cinden /taobao/aliexpress sizin adina bir temsilci urunleri toplar ve kargolar.
 
Pandabuy, Superbuy vs. cinden /taobao/aliexpress sizin adina bir temsilci urunleri toplar ve kargolar.
aynı hizmeti ülkemizde veren firma var mı? Bazı firmalar çinde ofisimiz var yükleme yapıyoruz diyorlar fakat istenilen her ürünü temin ediyorlar mı?
 
Forum olarak amacımız, Türkiye'de ARGE kültürünü oluşturmak. O yüzden başka ülkelerdeki bu anahtar teslimi proje yapan firmaları forumda desteklemek istemem.
 
Forum olarak amacımız, Türkiye'de ARGE kültürünü oluşturmak. O yüzden başka ülkelerdeki bu anahtar teslimi proje yapan firmaları forumda desteklemek istemem.
Haklısınız hocam amacımız bu olmalı yoksa yararından çok zararı olacaktır.
Sadece yurtdışında bazı başarıya ulaşmış projelerde karşılaştığım bir iki durumu açıklamak istemiştim.
 
Bilginin verilmesinde bir sakınca yok, neticede forumda profesyonel iş yapan birçok üye var ve bu opsiyonu da değerlendirebilir.

Mesela ABD şu anda silah ve mühimmat stoklarını tüketmeye çok yaklaştı. Kendi imalat/üretim altyapısı da içler acısı durumda çünkü genel olarak üretim işlerini tamamen Çin'e kaydırmışlardı. Mermi ve tank/top/tüfeği de Çin'de yaptıramayacaklar, şimdi kara kara düşünüyorlar.

ARGE ve üretim sorunu sadece bizde değil, bütün ülkelerde devasa bir soruna dönüştü. Aşağıdaki video, ABD deki üretimin durumunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Bir mangal temizleme fırçasını "vatan millet sakarya" ruhu ile %100 ABD kaynakları ile yapmak istemiş ama hedefe yaklaşamamışlar bile ve çoğu malzeme yurtdışından tedarik edilmiş.

 
Forum olarak amacımız, Türkiye'de ARGE kültürünü oluşturmak. O yüzden başka ülkelerdeki bu anahtar teslimi proje yapan firmaları forumda desteklemek istemem.
Benim de cevabini aradigim bir soru degil ama iliskili oldugu icin yine de kaynaklara ekledim. Bu arada aslinda ARGE sonrasi uretim asamasi vs icin de sanirim kullanilabilir. Deneyimi olan arkadaslar paylasirsa harika olur.
 
Yukarıdaki video'da belirtilen bir husus var, ve bu husus, Çin'de fason ürün yaptıracakların mutlaka gözönünde bulundurması lazım.

Adam mangal yakıcısı tasarlamış, patentini almış, sonra da CAD dosylarını Çin'deki üreticiye göndermiş. Ürün üretilip amazon.com da satışa çıkmış. İyi satıldığı görülünce, orijinal ürünün neredeyse aynısı olan birçok çakma türemiş ve yarı fiyata, üçte biri fiyata amazon.com da satılmaya başlanmış. Patent ihlali başvurusu yapıyorsun, amazon çok uzun bir süre sonunda çakmayı kaldırıyor, sıradaki hafif farklı çakma satışa çıkıyor. Gene başvuruyorsun, ürün kalkıyor, yeni çakma satışa çıkıyor. Neticede avukat masrafları, uzun süren süreç neticesindeki maddi kayıplar yüzünden birçok firma artık rekabet edemez duruma gelmiş.

Yani tasarımını fason üretim için Çin'e gönderdiğin zaman, adamların eline bütün tasarım kaynak kodlarını veriyorsun. Üretim bandını bir kere hazırladıktan sonra, senin ürünün çakmalarını hafif farklarla kendilerinin piyasaya sürmemesi için hiçbir neden yok. Çinli için bir iş etiği diye bir sorun da yok zaten ...
 
ARGE ve üretim sorunu sadece bizde değil, bütün ülkelerde devasa bir soruna dönüştü.
ARGE pek sorun değil Batı için (USA anlamında). Yüksek ücretlerle beyin göçü sağlayarak az iş yapmadılar.
Üretime gelince - duruma göre. Aslında konu 60lardan başlayan tarihe ve uluslararası siyasete dayanıyor. Konuyla alakasız olduğu için fazla yazmayacağım.

Fikrimce aşağıdakı kalemler konuya daha geniş açıdan bakılmasına yararlı olur:
- Hangi şirket veya ARGE niyyetinde olan takımlardan bahsediyoruz? Küçük, orta büyük, tek kişi?
- Finansman, teşvik, destek ve s. olanakları.
- Hedef tüketici - bireysel, kurumsal, devlet.
- Hedef sektör.(bireysel ev eşyaları dayanıklı mallar, medikal, endüstri ...)
- Rekabet
- Fizibilite çalışma metodları
- Yan sanayi olanakları
- Kooperasyon (objektif/subjektif faktörler, olanaklar)
- Pazar - iç, dış, ikisi de.
- Üretici tüketici ilişki olanakları, araçları (fuar, marketplace, reklam, web satış, aracı şirketler, ödeme koşulları ...)
- Ürünün özellikleri - yarımamul, kullanıma hazır ürün, servis, yarı mamüllerin entegrasyonu ...
- Katma değer ve üründeki İP oranı, patent niteliği, IP koruma araçları.
- Masraflar
- Yönetim
- Risk
- ...
 
ARGE anlamında batıda çok büyük bir gerileme var. Artık yeni teknolojiler, yeni bilimsel keşifler hep Asya'dan geliyor.
 
kaçırdığınız bir nokta biz ar-ge yapmıyoruz ür-ge yapıyoruz. yani ürün geliştiriyoruz. ar-ge çok daha bilimsel derinlikli işlere deniyor. gerçek bir ar-ge için birçok akademisyen-teknik insanın bir araya gelerek yıllar ve milyon dolarlar harcananması lazım. mesela mavi ledin icadını ve gelişimini izleyin bu bir ar-ge konusu. ya da samsungun led-oled teknolojisini adım adım ileri taşıması bu da bir ar-ge dir. ama çinde komponent alıp, pcb çizip, yazılım geliştirip kutulayıp satmak ar-ge değildir. değersiz bir iştir demiyorum yanlış anlaşılmasın.

orta-büyük ölçekli elektronik imalat yapan cirosu yüksek birkaç firma ile çalışıyorum. o perspektiften bakınca ise çok farklı problemler var. aynı zamanda daha fazla sayıda yeni kurulmuş startup ile de çalışıyorum. yıllardır adım adım gelişim ve ilerleyişlerini gözlemledim. yani bahsedilen her seviyede firma için ciddi zorluklar mevcut. bileşik kaplar kuramı gibi zorluk arttıkça rakipler eleniyor o zorlukla baş edebilen hayatta kalıyor. bir başka durum ise şartlar ağırlaştıkça artık basit düşük karlı ürünler yaparak hayatta kalamayacağımız gerçeği. artık ufak firmalar bile yüksek karlı ve yüksek kaliteli avrupa malları ile rekabet edebilecek ürünler yapmak zorunda.

şunu demek istiyorum her zorluğun bir çözümü var ve bunun peşine düşüp azmeden sonuca varıyor. haksız rekabet ve zorluklardan bahsedilmiş bu da doğru ama şu aşamada cirolarınız çok yüz milyon liralara ulaşana kadar bu rekabetler sizi-bizi(beni) etkilemiyor. o haksız avantajlardan faydalanabilen guruh çok ciddi rakamlarla ilgilendiği için bizim "kum havuzumuz" onların iştahını açmıyor. biraz aceleyle dağınık yazdım bir ara sakin kafa bakıp bilgim olan tüm maddeleri yanıtlamaya çalışacağım.
 
orta-büyük ölçekli elektronik imalat yapan cirosu yüksek birkaç firma ile çalışıyorum. o perspektiften bakınca ise çok farklı problemler var. aynı zamanda daha fazla sayıda yeni kurulmuş startup ile de çalışıyorum. yıllardır adım adım gelişim ve ilerleyişlerini gözlemledim. yani bahsedilen her seviyede firma için ciddi zorluklar mevcut. bileşik kaplar kuramı gibi zorluk arttıkça rakipler eleniyor o zorlukla baş edebilen hayatta kalıyor. bir başka durum ise şartlar ağırlaştıkça artık basit düşük karlı ürünler yaparak hayatta kalamayacağımız gerçeği. artık ufak firmalar bile yüksek karlı ve yüksek kaliteli avrupa malları ile rekabet edebilecek ürünler yapmak zorunda.
Sanirim biz bununla yuzlesecegiz.
bir ara sakin kafa bakıp bilgim olan tüm maddeleri yanıtlamaya çalışacağım.
Tesekkurler
 
kaçırdığınız bir nokta biz ar-ge yapmıyoruz ür-ge yapıyoruz. yani ürün geliştiriyoruz. ar-ge çok daha bilimsel derinlikli işlere deniyor. gerçek bir ar-ge için birçok akademisyen-teknik insanın bir araya gelerek yıllar ve milyon dolarlar harcananması lazım. mesela mavi ledin icadını ve gelişimini izleyin bu bir ar-ge konusu. ya da samsungun led-oled teknolojisini adım adım ileri taşıması bu da bir ar-ge dir. ama çinde komponent alıp, pcb çizip, yazılım geliştirip kutulayıp satmak ar-ge değildir. değersiz bir iştir demiyorum yanlış anlaşılmasın.
Fikrimce bu tanım biraz dar. Malzeme biliminde gelişmeler bahsettiğiniz şeklinde yürür. Lakin diğer alanlarda işler farklı.
Örnek vereyim - sistemden gözetleme sonucu elde edilen verileri işleyerek yeni (literatürde olmayan) algoritmanın çıkarılması ve onu yazılım/donanımda ürün parçası olarak uygulaması da arge sayılır.
Literatürde (detaysız) bahsedilen metodların uygulaması da arge ister. Yani sonuçta know-how üretilir. Bu know-how değerinin ne kadar olduğu duruma göre değişir.
Patent tanımına bakılınca ise yenilik tanımlaması daha geniş alanı kapsar.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,973
Mesajlar
131,523
Üyeler
3,187
Son üye
greenman

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back
Top