Böyle güç ibaresi olmadan şu akımdan fazla akım çekmesin ibaresi bulunan bir cihaz ilk defa görüyorum. Başta bunu pompa sanmıştım. Sonradan dökümanını inceleyince bir tür basınç değerine göre aç kapa yapan elektrikli vana olduğunu anladım. Pompa ve vana için ayrı sigorta ve hat kullanmanızda fayda var. Böyle sistemleri bir araya toplamak doğru bir uygulama değil. Belirttiğiniz kesitler ekipmanlar için uygun. Pompa için de motor koruma şalteri kullanmanızda daha doğru olur.Merhabalar,
1hp dalgıç pompa ve otomatik basınç kontrol cihazı için; 3x1.5 antigron kablo ve 10 amper C serisi sigorta uygun mudur acaba? Mesafe ~10mt
42748 eklentisine bak
Teşekkür ederim öncelikle.Böyle güç ibaresi olmadan şu akımdan fazla akım çekmesin ibaresi bulunan bir cihaz ilk defa görüyorum. Başta bunu pompa sanmıştım. Sonradan dökümanını inceleyince bir tür basınç değerine göre aç kapa yapan elektrikli vana olduğunu anladım. Pompa ve vana için ayrı sigorta ve hat kullanmanızda fayda var. Böyle sistemleri bir araya toplamak doğru bir uygulama değil. Belirttiğiniz kesitler ekipmanlar için uygun. Pompa için de motor koruma şalteri kullanmanızda daha doğru olur.
Çoğu yerde otomatik sigorta bağlayıp geçiyorlar ve basınç şalteri bir zaman sonra kullanılamaz hale geliyor sizlerin de yazdığı gibi demek ki sebebi şalter seçimi.otomatik sigortayla yol yürünecekse; termik role, muhtemelen termik role yardımcı kontak akım taşıma kapasitesi yetmediği için de kontaktör kullanmanız gerekecek.
motor koruma şalteriyle yol yürünecekse; otomatik sigorta, termik role ve kontaktore gerek yok.
her iki durumda da basınç şalterini ayrı sigortayla korumanız gerekiyor.
diğer seçeneklerde motoru allah'a emanet edersiniz.
Sistemlerde genleşme tankları kullanılmazsa basınç aşağı yukarı sürekli dalgalanır, şalter sürekli açar kapar, motor sürekli start stop yapar. En son birşeyler bozulur ve günah keçisi aranır.
Zaman ayırıp, değerli bilgileri, tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim, sağ olun.Bizde bir tane hidrofor var ve basınç şalterinin neden bozulduğunu çok iyi biliyorum. Bu basınç şalteri bütün gücü olduğu gibi anahtarlayan bir şalter. Ama asenkron motorun manyetizasyon akımını kesecek yapıya sahip değil. Bu yüzden taşıyabileceğinden yüksek güçlü arklar kontakların canına okuyor. Bizdekinin kontaklarını temizleyip paralel bir 470 voltluk varistör bağladım. (şalter kutusunun içinde klemens gibi duran vidalarla çok kolay bağladım) Endüktif enerjinin büyük bölümü varistörde düştüğü için ark şiddeti çok azaldı, artık bir arıza yapmıyor. Varistörlerde elemanın yanma riski yaratmaması için enerji hesabının doğru yapılması gerekir ama 1 hp motor için şu parça olması gerekenin çok üzerinde yeterlidir: https://www.direnc.net/300vac-20mm-varistor (burada bahsettiğim şey varistörün fiziksel hacmi. Gerilimin biraz yüksek olmasını istemem ise sadece endüktif yükselmeyi tutmasını istemem, şebekedeki başka problemler yüzünden eskimesin.)
Kablo kesiti yeterli, sigortanın B10 olması yeterli, C tipine gerek yok.
Basınç şalterinin doğrudan motoru anahtarlaması doğru bir uygulama değil. Kontrol ünitesine ya da kontaktör bobini ne bağlanmalı.Bizde bir tane hidrofor var ve basınç şalterinin neden bozulduğunu çok iyi biliyorum. Bu basınç şalteri bütün gücü olduğu gibi anahtarlayan bir şalter. Ama asenkron motorun manyetizasyon akımını kesecek yapıya sahip değil. Bu yüzden taşıyabileceğinden yüksek güçlü arklar kontakların canına okuyor. Bizdekinin kontaklarını temizleyip paralel bir 470 voltluk varistör bağladım. (şalter kutusunun içinde klemens gibi duran vidalarla çok kolay bağladım) Endüktif enerjinin büyük bölümü varistörde düştüğü için ark şiddeti çok azaldı, artık bir arıza yapmıyor. Varistörlerde elemanın yanma riski yaratmaması için enerji hesabının doğru yapılması gerekir ama 1 hp motor için şu parça olması gerekenin çok üzerinde yeterlidir: https://www.direnc.net/300vac-20mm-varistor (burada bahsettiğim şey varistörün fiziksel hacmi. Gerilimin biraz yüksek olmasını istemem ise sadece endüktif yükselmeyi tutmasını istemem, şebekedeki başka problemler yüzünden eskimesin.)
Kablo kesiti yeterli, sigortanın B10 olması yeterli, C tipine gerek yok.
Güç kavramını kaldırıp kenara koyalım. Basınç şalteri bir güç devresi elemanı değil. Kumanda ve kontrol devresi elemanı. Yok öyle kullanılmaz ise bahsettiğiniz kontak harabiyeti de olur yapışması da . Kontaktör kontağının açma kapama hızı ile basınç şalterinin minnak kontaklarının açma kapama hızı kıyas bile kabul etmez. Akım taşıma kapasitesinin kurtarması yetmez.@orijinal , önemli değil rica ederim. Gerilim konusunda bir kafa karışıklığı olmasın. Linkteki varistörün gerilimi uygun, benim bahsettiğim kesme gerilimi, ürünün açıklamasında bahsedilen çalışma gerilimi. Elemanın üzerine bakarsanız TVR20471K ibaresini görürsünüz ki kesme geriliminin 470V olduğunu söyler. Kesme gerilimi dediğim bıçak gibi kesen bir fonksiyon değil tabii, bu seviyelerde enerji soğurma hızı iyice artar anlamında bir tabir.
@Under Ground , pratikte bu güçteki motorlar için kumanda devresi pek kullanılmıyor.
Çok teşekkür ederim.@orijinal
Eğer varistör bağlayacaksanız, çok düşük bir ihtimal de olsa (bu ihtimali iyice düşürmek için gereğinden çok büyük bir eleman tavsiye ettim) bir arıza anında bu elemanın kısadevre olup yanma riski vardır. Bu yüzden buna seri bir 1 amperlik bir cam sigorta bağlayın. Bu işin deneysel olduğunu kabul edip yılda bir sigortanın sağlam olup olmadığını kontrol edin.
Öğrenmenin yaşı yok. Bunu da öğrenmiş olduk.Snubber, mesela kontaktörü tetikleyen rölenin bobin tarafına manyetik kuplaj ile geçen AC taraftaki anahtarlamanın yüksek frekanslı bileşenlerinden korur. Kondansatör ile filtreler ve direnç üzerine düşürür. Burada kontaklar açıldığı andaki akımın şiddetine göre (manyetizasyon akımı) karşılaşacağımız endüktif yükü (sönümlendirme zaman kesitine göre neredeyse DC sayılır) harcamaktan bahsediyoruz. Bunu varistörle yapmazsan şebekedeki diğer elemanlar yüklenecek ama gerilim iletim yolunun empedansına göre artacak. Burada snubber yükün çok az bir kısmını soğurur o kadar, başka bir işe yaramaz.