Voltampermetre için besleme devresi.

13..15 arasinda dalgalanir fakat regulator cikisindan 10v sabit voltaj alirsin.

1 kac volt dalgalanmanin zarari ne?

Ekonomik olmak lazim.

12.32VAC sekonderden doğrultup, 1000uF kondansatör varken 13.6VDC minimum voltaj veriyor 100mA yükte.

1728656771983.png

LM7812 100mA çekerken bu değerler ile 12VDC verebilmesi için sınırda geziyor galiba.

LM7812 beslenebilmesi için osiloskoptaki mean değeri mi yoksa max değeri mi lazım bize?
Tahminimce mean değeridir. kondansatör bacaklarındaki 14.67VDC

Gösterge devresi için 20mA gerekiyormuş, LM7812 yeter gibi.
Tepeden tepeye kondansatör bacaklarında 2.0VDC dalgalanma çok değil mi?

Son düzenleme:
Güçlü Ses amplifikatörü çıkışında gürültü olarak dışarı çıkmaz mı?
Hoparlörlerin direnci çok düşük.

Hayir. Guc amplifikatorunun en son guc katinda da ripil fazla olabilir. Orayi reguleli yapmaya calismanin anlami yok.

Diyelim ki cikistan en fazla 20v sinyal alacaksin. Guc katinin beslemesinde 30v..25v araliginda ripil olmasinin sakincasi yok.

Gösterge devresi için 20mA gerekiyormuş, LM7812 yeter gibi.

Senin uygulamada LM7812 nin girişinde 9 V da olsa herşey normal çalışır. Orada regülatörün sağlayacağı bir katkı yok.

Senin uygulamada LM7812 nin girişinde 9 V da olsa herşey normal çalışır. Orada regülatörün sağlayacağı bir katkı yok.
Bendeki Göstergenin kendi regülatörü var demiştin, bu yüzden mi bunu dedin?

LM7812 yi devre dışı bırakıp direkt kondansatör çıkışından göstergeyi beslesem oluyordu değil mi?

Bendeki gösterge üstündeki regülatör 5VDC idi galiba

Aynen. Doğrultucu çıkış voltajı 15 V. Göstergenin çektiği akım 10 mA. Bu durumda gösterge kartı üzerindeki regülatörde ne kadar güç harcanır? Hesapla ve herhangi bir termal sorun çıkmayacağını teyit et :)

15V giriş 5V çıkış ise, kalır 10V

P = V x I
10 x 0.010 = 0.1W yapmazmı harcanan güç?

Formülü nasıl?

Hesap doğru. Formülü boşver, olay tamamen Ohm kanunu.

Demek istediğim her senaryo için bir formül ezberleme.

Geçen gün bu 20 ₺ gibi bir fiyata satılan dijital volt amper göstergelerinden aldım. Amacım hem doğru bağlanış şeklini ortaya çıkarmak hem de doğruluklarını görmek.

IMG_20191126_223127.jpg

Üreticisi iki bağlantı metodu öngörmüş:

Birincisi, gösterge, voltaj ve akımın ölçüldüğü devrenin kendisinden besleniyor:
1574796990020.png

İkincisi, göstergeyi bağımsız bir voltaj kaynağından besliyoruz:
1574797067420.png

Ayrıca 2 adet bu göstergeden aldım. Hangi projede değerlendirilir ?
Akım ya da voltaj ölçen bir projede kullanılabileceği aşikar ama merak ettim yine de sordum :)

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,948
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back