Cihaz yakma.

TA3UIS

Doğan
Cihazlar 5 dk açık kaldıktan sonra bu ölçümleri yaptım. Multimetre daha fazla açık kalsa ölçümleri sonra yapsaydım daha iyi olurdu buna eminim.

Merak ettiğim 5dk lık süreye göre multimetre acaba fabrikasyon olarak lm399 entegresi yanık olabilir mi yoksa 2 gün açık mı kalsın?

Ekler

• 20250715_113228.mp4
    59.1 MB
Eğer üst seviye kararlılık ve doğruluk istiyorsan bütün cihazların en az 1 saat açık kalması lazım. Ama bu hali ile dahi cihaz, verilen speclerden çok daha iyi sonuç veriyordur.

Abi o nebiçim konu başlığı?
Entegre yakma filan diye yazsaydın bari.
Başlığı okuyup konuya girene kadar elindeki bütün cihazlar gözümün önünden geçti. Rigol'ler, Siglent'ler...
Bende kalp var. Cihazlar her ne kadar senin olsada acısı her türlü bana düşer. :katil2:

lm399 entegresi yanık olabilir mi yoksa 2 gün açık mı kalsın?
1752597399360.png

Probları ekranlı hale getirerek ölçüm yapılabilir mi? Veya bükümlü çift gibi?

Sigilent'e gelince - Hassasiyet =
>>> (5/100)*(0.002) + (20/100) *0.0003
0.00015999999999999999

Tekrarlama speklerini bulamadım.
Değerler 24 saat çalışan alet için verilmiş.
1752598201648.png

Yine cahilce bir soru soracağım izninizle . 10000 basamağındaki sapma kimin keyfine keder olur ki?

Her doğruluk sınıfının bir uygulama alanı var. Yoksa Keysight keyfine 8 1/2 haneli multimetre yapmıyor.

Mesela adam üretim bandına koyuyor Keysight 3458A yı, 1000V kademesinde hem 1000V hem de 10 mikrovolt ölçüyor. Kademe değişimi, değerin oturmasını da beklemiyor ve saniyede yüzlerce ölçüm yapıyor.

Veya termokupl ile sıcaklık ölçüyorsun. Veya strain gauge ile gerilme ölçüyorsun. Buralarda hep mikrovolt değerler sözkonusu.

Ufku geniş olan, yapılmamışı veya yapılması zor olanı yapmaya özenenlerin istediği cihazlar bunlar.

Yoksa Türkiye'deki birçok insan gibi "Adam yapmış abi, ürünün hazırı var, git al. Bunu ancak gavur yapar, bizden adam olmaz ..." zihniyetinde isen, ufkun sadece pil şarj aleti, güneş paneli invertörü (bedava elektrik :D ) seviyesinde ise tabiki gerek yok bunlara.

Her doğruluk sınıfının bir uygulama alanı var. Yoksa Keysight keyfine 8 1/2 haneli multimetre yapmıyor.

Mesela adam üretim bandına koyuyor Keysight 3458A yı, 1000V kademesinde hem 1000V hem de 10 mikrovolt ölçüyor. Kademe değişimi, değerin oturmasını da beklemiyor ve saniyede yüzlerce ölçüm yapıyor.

Veya termokupl ile sıcaklık ölçüyorsun. Veya strain gauge ile gerilme ölçüyorsun. Buralarda hep mikrovolt değerler sözkonusu.

Ufku geniş olan, yapılmamışı veya yapılması zor olanı yapmaya özenenlerin istediği cihazlar bunlar.

Yoksa Türkiye'deki birçok insan gibi "Adam yapmış abi, ürünün hazırı var, git al. Bunu ancak gavur yapar, bizden adam olmaz ..." zihniyetinde isen, ufkun sadece pil şarj aleti, güneş paneli invertörü (bedava elektrik :D ) seviyesinde ise tabiki gerek yok bunlara.
İyi hoşta hocam bu hassasiyetlerde işler yapıyorsan ve ihtiyacın o ise ona göre de paraya acımayıp yüksek hassasiyetli cihazlar-ekipmanlar alırsın. F/P ürün alıp ben bunla da uçarım kaçarım diye beklemek hayal olur. Bende şimdi memleketin gençlerinin kuş serisi arabalarından mı örnek vereyim :) 0-10 volt serisi analog sensör ile çok seviye kontrolü uygulamam oldu. Onda bile 100 ler basamağı üzerinden çok kolay seviye kontrolü yaptım. Ama kalkıp 10000 üzerinden hassasiyet aramak bana biraz tuhaf geldi. Böyle sapmayı proptan da yapar, banana jaktan da yapar, belki ortam sicaklığından bile yapar.

Son düzenleme:
3 saat açık kalmadan sonra multimetre toleransı.
Fark çok yok gibi.
Multimetre 2 gün açık kalmalı mı ?

WhatsApp Image 2025-07-15 at 14.37.23.jpeg

Youtube'da, evinde elektron mikroskobu olan adam var. Evinde SMD direnç, entegre yapan adam var. Atom saati olan adam var. Bunların amacı ticaret yapıp para kazanmak değil. Bunlar meraklı insanlar ve meraklarını gidermek, öğrenmek ve bilgilerini de aktarmak için bu aletleri ediniyorlar. Eğer bir toplumda böyle olan insanların sayısı fazla ise, o toplumda bilim ve teknoloji gelişiyor. Bizim gibi "ne gerek var?" cıların bol olduğu toplumlarda da ancak girip youtube'da bu yukarıda bahsettiğim adamları seyrediyoruz. Birşeyleri anladığımızı sanıyoruz, ama aynı deneyi tekrar etmek için gereken imkan yok. İmkan olsa da irade yok.

İmkanlar elveriyorsa merak ve ilgi de varsa teknik olarak alınabilecek en iyi cihazı almak bize daha fazla avantaj ve imkan sağlar.
Yoksa git kahvede okey oyna kağıt oyna, yok ben bunu beğenmedim almayayım hiç bana göre değil.

Şahin ve başka bir marka bir araç ile trafiğe çıkmaya benzer bu olay.
Şahin de gider diğer araçta gider, şahin ile yolda kalma ve trafikte kaza yapınca yaralanma hatta ölüm oranı daha fazladır ve bu yüzden güven vermez, ama sorsan her ikisi de araba ve aynı işi yapar.

Benim ihtiyaç-gereklilik olarak kavramaya çalıştığım konu vurdumduymazlık-tembellik-hazırlopçuluk olarak anlaşıldı sanırım. Kendi adıma üzgünüm.

Bu durumun çeşitli (hepsinin millete havale edilemeyecek) nedenleri var. :)

Bu durumun çeşitli (hepsinin millete havale edilemeyecek) nedenleri var. :)
Millete havale edilebilecek nedenleri bence şu ki görsel yanı kuvvetli, fayda yönü zayıf sarf kalemlerine para gömmeye bayılıroruz. Bir önceki oturduğum mahallede tanıdık arkadaşım çoktu. Benim matkap hangi evleri kaç kere tavaf etmiştir sayısını bilmiyorum. Bu evinde matkap olmayıp cebinde okyanus ötesinin meşhur elması olan arkadaşlara ne demek gerekir bilemiyorum. Beni cebimde o marka telefonun olması değil, dolabımda kutu kutu , boy boy takım taklavat olması deli gibi mutlu ediyor. Ha seni o elma mutlu ediyorsa ihtiyacın olduğunda ondan bundan takım taklavat da dilenmezsin.

Son düzenleme:
Benim düşüncem, bizim toplum olarak ideallerimiz biraz sorunlu. Türk insanı için çalışarak, mücadele ederek geçimini sağlamak güzel birşey ise, çalışmadan, yattığın yerden para kazanıp zengin olmak çok daha güzel birşey. Babam da hep bana "Uyanık ol! Düştüğün yerden bir avuç toprak ile kalk!" gibi nasihatlar ederdi. Çalışarak bir yere gelen hafif takdir edilir, çalışmadan, torpille veya siyaset ile zengin olmuş olana kral muamelesi yapılır.

Ne olacak bu memleketin hali?

Konu bu tarafa doğru gidiyor. Söylenecek çok şeyler olmasına, söylenenlerin memleket menfaatine olmasına rağmen siyasete evrilme olasılığı çok yüksek.

Benim düşüncem, bizim toplum olarak ideallerimiz biraz sorunlu. Türk insanı için çalışarak, mücadele ederek geçimini sağlamak güzel birşey ise, çalışmadan, yattığın yerden para kazanıp zengin olmak çok daha güzel birşey. Babam da hep bana "Uyanık ol! Düştüğün yerden bir avuç toprak ile kalk!" gibi nasihatlar ederdi. Çalışarak bir yere gelen hafif takdir edilir, çalışmadan, torpille veya siyaset ile zengin olmuş olana kral muamelesi yapılır.
Doğru dürüst hayal üretemiyoruz da ondan. Düşüncelerimiz çoğunlukla ithal menşeli. Oradan başlamamız lazım.
Tabii, oyunun kuralları, pastanın yetersiz boylarda olması, geçmişin gölgeleri, geleceğin belirsizliği ve s. etkenleri de var.

Japonya örneği kalkınma ve teknolojik sıçrama hala mümkün ve cari mi bunu düşünmek ve ona göre plan yapmak lazım. Hala bilim ve teknoloji de geri kalmış ülkelerin hayalini malesef bu hülyalar süslüyor. Onlarda olanı teknolojik olarak dibine kadar inceleyelim, analiz edelim, çözümleyelim, uykusuzluktan ve yorgunluktan yerlerde yuvarlanacak hale gelelim, daha iyisini daha ucuza ve bol yapıp satmanın derdine düşelim. Belki 100 sene önce çok mantıklıydı ama şimdi biraz havada duruyor sanki.
Ya da Çin gibi dünyanin fason üretim ve ucuz iş gücü kaynağı mı olalım. Sitim de arkadan gelir mi?

Önce televizyon programlarından başlanmalı. Vatandaşın ilgi alanı gorselden işlevselliğe kaysın. Sonra ithalat politikaları incelenmeli. Kafasında bir proje oluşan insan denemekten korkmasın. Pahalısından geçtim, çoğu malzemeyi bulmak ya da getirtmek bile imkansız.

Youtube üzerinden DIY videolarına bakarken istemeden kafamda maliyet hesabı yaparken buluyorum kendimi.

Forum istatistikleri

Konular
8,000
Üyeler
3,191
Son üye
iclal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back