Yerli firmadan"Gümüş iletkenli mürekkep"

yıllarca piyasada kullanılan bir yöntem bu, amonyum hidroksit, formik asit, gümüş asetat ile falan yapıyorlar, bizimkiler daha yeni "keşfetmiş" herhal :D

voltera bunu denedi, gümüş iletkenle pcb işi olmuyor. yolların inceliği ve plakete tutunması sıkıntı. ancak basit prototipler yapılır. onu da kazıma veya başka metodlarla yapıyorlar zaten.

Gümüş ve amonyum/amonyak yan yana gelince çok patlayıcı bir kristal oluşturuyormuş, sesle bile patlıyormuş. Bence çok bulaşmamak lazım.

Volteranin cihazi neden basarisiz? Cayir cayir reklam yapiyorlar.
sonuçta şırınga ucu benzeri bir nozzle ile gümüş boya sürüyor. yani çok ince yol-boşluk oranlarına inemez. qfp paket chipleri çok zorlarsak yapabilir. gümüş boyanın çizilmeye darbeye zamanla kuruyarak kopmaya dayanıklılığı düşük. bildiğim kadarıyle çift taraflı yapamıyor.
özetle giriş seviye basit projeler için tabi olur ama gerçek bir pcbnin birçok önemli niteliğine sahip değil. ayrıca gümüş boya ciddi pahalı bir malzeme.

O mürekkep via olarak kullanılabilir mi acaba? Yeterince empedans düşük ise, çok pahalı olan Favorit perçinler yerine mürekkep kullanılabilir belki.

O mürekkep via olarak kullanılabilir mi acaba? Yeterince empedans düşük ise, çok pahalı olan Favorit perçinler yerine mürekkep kullanılabilir belki.
Yapılabilir ama yüzey hazırlığının mükemmele yakın olması lazım, birde boyanın baya akışkan olması gerekiyor. Ben ilk deneylerimi o şekilde yapmıştım. Sonraları çok uğraştırıyor ama acil işlerde işinize yarayabilir.

Gümüş iletkenli mürekkebin özdirenç değerleri var mı?
Mürekkep direnci yükseltebilir.
Ben japon yapıştırıcı ile kurşun kalem tozunu karıştırıp saatlerin buton kontaklarını yapıyordum.
Aluminyum folyoda kullanıyordum bazen.

Gümüş iletkenli mürekkebin özdirenç değerleri var mı?
Mürekkep direnci yükseltebilir.
Ben japon yapıştırıcı ile kurşun kalem tozunu karıştırıp saatlerin buton kontaklarını yapıyordum.
Aluminyum folyoda kullanıyordum bazen.
Hiç ölçmedim ama kesin vardır ama grafit ve japon yapıştırıcı kadarda yoktur diye düşünüyorum.Grafiti deliğin yüzeyine homojen kaplamak eziyet oluyor.

Bende ilk öyle öyle başlamıştım ama gümüşlü boya sürdürülebilir gelmedi bana o sebeple yöntemi değiştirmiştim.

lpkf'nin proconduct ürünü bu tip bir gümüş boya ile çalışıyor. pcb ince bir film kaplanıp deliniyor. bir vakum tablası ile gümüş boya deliklerin içine çekiliyor ardından bir de fırınlama süreci var. ben denediğimde çok başarılı olamadım. özellikle küçük deliklerde vakum yetersiz geldi.

Kendim hiçbir iletken boyayı ölçmedim, ama tahminim direnç değerinin iletkene göre çok daha kötü olacağı. Eğer 1 Ohm ölçsem bir trace için çok şaşırmam.

evet sonuçta gümüş çok iyi bir iletken olsa da biz direkt gümüş ile temasta değiliz. mikro gümüş partiküllerini bir arada tutan gene kendisi de iletken bir jel var. çoğu durumda gümüş partikülleri direkt kontak teması yapamıyor ve jel üzerinden akım geçiyor olmalı.

Özet Sonuç​

Sizin verdiğiniz ölçülerde (10 cm uzunluk, 10 mil genişlik) Voltera baskısı bir yolun direnci yaklaşık 4.7 - 5.0 Ohm arasında olacaktır.
  • Bakıra Göre Çok Yüksek: Standart 1 oz bakır PCB'de aynı yolun direnci yaklaşık 0.19 Ohm olurdu. Voltera yolu, bakırdan yaklaşık 25 kat daha dirençlidir.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
8,916
Üyeler
3,590
Son üye
yakupk

Son kaynaklar

Back