C kodundan anlayan bakabilir mi ?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Poyraz_
  • Başlama tarihi Başlama tarihi
P

Poyraz_

Misafir
bir kaç sene önce bir arkadaş bir devre çizmişti MQ 2 sensörü ile sigara dumanı algılama şimdi o devreyi ben yaptım ama sigara dumanı algılamıyor. 7805 fazla ısınıyor kodda hata olabilir mi acaba tecrübeli arkadaşlar incelerse sevinirim..

Ekler

• PCB.jpg
    PCB.jpg
    385.3 KB · Görüntüleme: 154
  • code_karbon_monoksit.rar
    code_karbon_monoksit.rar
    21.9 KB · Görüntüleme: 183
pcb 78L05 e göre çizilmiş. 7805 taktıysanız in-out pinleri ters oluyor.

Programda bir sorun göremiyorum ben. Röle, buzzer, iki LED ve işlemcinin hepsi birden devrede olduğu zaman toplamda çekeceği akım 100 mA e yakın olabilir ve bu durumda da 78L05 baya ısınır. Ama normalde sadece işlemci devrede iken çok az akım çekilir ve ısınmaması lazım.

Pin sıralaması farklı. Ayrıca akım farkı da var. 100ma- 1a.
images.png

7805 kullanacaksan ters çevirip takman lazım.

evet devre 78L05 e göre çizilmiş peki 7805 ile 78L05 arasındaki fark nedir ???
devreyi çizip yapıp yollayan arkadaş 7805 kullanmıştı o zamanlar ....

Birinin 1 nolu bacağı IN, Diğerinin 3 Nolu bacağı IN

LM7805.png

şimdi bu devreye 7805 takınca doğru çalışmaz mı ? sonuç olarak 78L05 mi bağlamaka lazım ?????

şimdi bu devreye 7805 takınca doğru çalışmaz mı ? sonuç olarak 78L05 mi bağlamaka lazım ?????
Bacakları pcb ye sığıyorsa ters tak. Yani devre 78L05'e göre çizilmişse normal 7805'i ters tak.

öncelikle cevap veren herkese teşekkür ederim....
7805 i ters taktım devreye pice 10volt geldi bir müddet sonra 7805 el yakacak derecede ısındı bende komple söktüm şimdi ne yapalaım....

PIC'e 10 V geldiyse o PIC rahmetlik olmuştur. PIC'i sök, yenisini takmadan regülatör çıkışında 5 V gör önce.

Birde devrenin alttan üstten resmini ve elindeki 7805 lerin resmini ekle. Bakalım elinde neler var.

devremiz budur :

Ekler

• 20220307_211823.jpg
    20220307_211823.jpg
    244.3 KB · Görüntüleme: 149
  • 20220307_220926.jpg
    20220307_220926.jpg
    241.2 KB · Görüntüleme: 151
  • 20220307_221004.jpg
    20220307_221004.jpg
    255.8 KB · Görüntüleme: 157
Pasta kalıntılarını temizle.
7805'in IN ve GND bacaklarına voltaj ver ve out ile gnd arasını ölç. 5V gördüğünü teyit et.

Devreyi yüzeysel inceledim. Çizimde hata bulamadım. Eğer elemanlar sağlamsa ve artı eksi yönleri doğruysa çalışması gerekir. Yalnız pasta kalıntılarının tiner yada izopropil alkol ile temizlenmesi gerekir. Birde bazı yerlerde nokta nokta (eğer toz değilse) bakır kalıntıları var. Kart temizlendikten sonra baksak daha sağlıklı olur.
7805'e 12v giriyorsun 5v çıkıyor. Buda üzerinde 7v'u harcayıp ısıya dönüştürmesine sebep olur. Bir miktar ısınması normal ama eğer elemanlardan biri yada bir kaçı arızalı ise fazla akım çekip çok ısınmasına da neden olabilir.
Tüm bu kontrolleri yaparsan sorunu çözeceğine inanıyorum. Öncelikle devrenin çalışmasını hedefle. Sonrasında 7805 çok ısınıyorsa soğutucu ile çözmeyi denersin.
Son bir şey, eğer elindeki 7805 ler patetes baskı dediğimiz dandik malzemelerden ise sorun çıkarabilir. Özdisan, Karaköy Elektronik yada bluemavi internet sitesinden nispeten kaliteli elemanlar bulabilirsin.

Son düzenleme:
Devreyi yüzeysel inceledim. Çizimde hata bulamadım. Eğer elemanlar sağlamsa ve artı eksi yönleri doğruysa çalışması gerekir. Yalnız pasta kalıntılarının tiner yada izopropil alkol ile temizlenmesi gerekir. Birde bazı yerlerde nokta nokta (eğer toz değilse) bakır kalıntıları var. Kart temizlendikten sonra baksak daha sağlıklı olur.
7805'e 12v giriyorsun 5v çıkıyor. Buda üzerinde 7v'u harcayıp ısıya dönüştürmesine sebep olur. Bir miktar ısınması normal ama eğer elemanlardan biri yada bir kaçı arızalı ise fazla akım çekip çok ısınmasına da neden olabilir.
Tüm bu kontrolleri yaparsan sorunu çözeceğine inanıyorum. Öncelikle devrenin çalışmasını hedefle. Sonrasında 7805 çok ısınıyorsa soğutucu ile çözmeyi denersin.
Son bir şey, eğer elindeki 7805 ler patetes baskı dediğimiz dandik malzemelerden ise sorun çıkarabilir. Özdisan, Karaköy Elektonik yada bluemavi internet sitesinden nispeten kaliteli elemanlar bulabilirsin.

anlaşıldı tekrar deneme yapıp sonucu yazacam buraya....

yahu arkadaşlar kafayı yiyecem devre ye 7805 i ters çevrip bağladım çıkışında 10 -11 volt gördüm nasıl olacak bu iş ???

yahu arkadaşlar kafayı yiyecem devre ye 7805 i ters çevrip bağladım çıkışında 10 -11 volt gördüm nasıl olacak bu iş ???
Devreye takmadan önce dışarda deneyip 5v gördün mü çıkışında?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,921
Üyeler
3,173
Son üye
apnr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back