PIC tarih mi oldu?

mikron24

Aktif Üye
Katılım
8 Ekim 2022
Mesajlar
705
Piyasanın çok altında uygun fiyata ilanlar açtım. İlgi az.
Gençler Arduino mu kullanıyor ?
 
Son düzenleme:
PIC serisi pic oldu. Herkes ARM kullaniyor galiba.
 
Halla kullanılıyor ama düşük adetlerde nasıl satılır bilemiyorum
 
ben kullanmak için bir sebep göremiyorum. pahalı, yavaş ve donanımları sınırlı. en az 7-8 yıldır pic ile proje yapmadım. bir tane var o da müşterinin ısrarı. 8 bitde çok çok daha uygun seçenekler var (stm8, avr) 32bit stm piclerden ucuz.

zamanında microchip'in başarısı pazarlamaya ve o günlerde bulunan şartları çok iyi değerlendirmesine dayanıyor. 2000'lerde geliştirme ortamları paralı-pahalı ve kaynaklar kapalıydı, programlayıcılar 500usdden başlıyordu. microchip çok iyi bir ücretsiz ekosistem oluşturdu ve nerdeyse bedava fiyata programlayıcılar vardı. haliyle pic giriş bariyeri en düşük mcu olduğu için çok iyi satıldı.

bence büyük bir bariyer de flash hafızası. 18 serisi pahalı piclerde bile hala 32k flash memory var. çoğu proje için artık yetersiz geliyor. 1.3 usdlik
esp32-c3 mcu içinde 4Mb flash 1Mb ram var.

2010'dan beri st firması aynı yolu izliyor. arduinonun çıkışı ve stm32 yükselişiyle beraber pic kullanımı nerdeyse sıfırlandı. son 4-5 yıldır da esp32 çok iyi ilerliyor. gelecek risc mimarisinde.
 
Ben de PIC'i bıraktım. @czorgormez ek olarak debug yapılma sıkıntıları ve arayüz/programlama seçeneğinde herkesin "benim" demesi. MPLAB ayrı, CCS C ayrı, MikroC ayrı telden çalıyor. Diğer taraftan debug yapmak isteyince ICD yada real ICE gerekli. Bunlar da amatör kullanıcıya göre astronomik fiyatlarda. 5$lık klon Stlink V2 her işi görüyor. Hem Keil uVision hem de STM Studio bu konuda gerçekten çok iyi.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,885
Mesajlar
100,424
Üyeler
2,493
Son üye
cym247

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top