MAM-L ve diğerleri ile ilgili İlginç bir bilgi.

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Sürekli herşey hazırda bekler diye düşünüyordum oysa.
Bu birazda harekat kabiliyetini, hızlı erişimi yavaşlatmazmı?
1765182925225.png

Programın transfer edilmesi çok kısa sürer. Bunda transfer linki olarak ne kullanılıyor bilmiyorum ama standart JTAG arabirimi için 50 MHz transfer hızı sağlayan bir sürü JTAG adaptör var. Saniyede 6.25 MByte transfer edilebilir. Bunda çalışan yazılım çok küçük ve optimum yazılmış bir yazılımdır, bir saniyenin çok altında yüklenir diye düşünüyorum.

Ben de yıllar önce bir yerlerde, başka bir füze için şöyle birşey duymuştum: Üzerinde çalışan algoritmayı uygun gerçek zaman kriterleri ile çalıştırabilmek için, çip aşırı seviyede overclock ediliyor, aşırı ısınıyor, ama işte hedefe varana kadar çalışması yeter deniliyordu. Bana pek mantıklı gelmedi. Aşırı overclock demek, güvenilir bir şekilde çalışmayan, her an çakılma potansiyeli olan kod demektir. Bir füzede pek istenmeyen bir durum :)

Gayet doğal birşey değil mi bu işlem..bombanın nereye atılacağı önceden belli değil çünkü.

Atış yapılmadan hemen önce dediği nokta neresi acaba..radar kitlendi ve pilot atışa karar verdi.ateşleme düğmesinin kapağını kaldırdı,parmağı düğme üstünde..

Üzerinde sabit yazılım olmaması çok mantıklı esasında. Patlamamış bir füze, veya patlamış ama bir şekilde flash bellek sağlam kalmış bir ünite üzerinde inceleme yapılırsa, yazılımın hangi programlama dili ile geliştirildiği, hangi derleyici kullanıldığı, hangi kütüphanelerin kullanıldığı tespit edilebilir. Oradan da zayıf nokta tespiti yapılabilir. Ayrıca mesela diyelim Renesas'ın IDE'si kullanıldı. Bu IDE yi geliştiren firmayla işbirliği içerisinde IDE içerisine bir trojan yerleştirilip bilgi sızdırılabilir.

Olayın güvenlik boyutunu çok etraflıca değerlendirmek lazım. ABD'nin Iran'ın santrifüjlerine yapılan saldırıda, firmalarla işbirliği yapılarak sonuca gidildi. Tesiste Siemens PLC'leri varmış, Siemens ile çalışıldı. Windows makinalar varmış, Microsoft ile çalışıldı.

Gökdoğan füzesinde de fırlatma sonrası hedef belirleme yapılabiliyor. Yani ateşlendiğinde nereye gideceği belli değil, ateşlendikten sonra hedef belirleniyor.

Bana Pek mantıklı Gelmedi. Fazladan üretim hattı dışında bir personele kodun werilmesi gerekliliği war.
Korunması gereken bir şey ise ne kadar az kişi dokunursa o kadar iyidir.
Uçağa yüklenme anına kod yüklemeyi başka türlü yapamazlar ve birden fazla hava aracına yüklenme durumunda da birden fazla kişinin elinde kod olması demektir.

Bana garip gelen yer de burada zaten.

Üzerinde sabit yazılım olmaması çok mantıklı esasında. Patlamamış bir füze, veya patlamış ama bir şekilde flash bellek sağlam kalmış bir ünite üzerinde inceleme yapılırsa, yazılımın hangi programlama dili ile geliştirildiği, hangi derleyici kullanıldığı, hangi kütüphanelerin kullanıldığı tespit edilebilir. Oradan da zayıf nokta tespiti yapılabilir. Ayrıca mesela diyelim Renesas'ın IDE'si kullanıldı. Bu IDE yi geliştiren firmayla işbirliği içerisinde IDE içerisine bir trojan yerleştirilip bilgi sızdırılabilir.

Olayın güvenlik boyutunu çok etraflıca değerlendirmek lazım. ABD'nin Iran'ın santrifüjlerine yapılan saldırıda, firmalarla işbirliği yapılarak sonuca gidildi. Tesiste Siemens PLC'leri varmış, Siemens ile çalışıldı. Windows makinalar varmış, Microsoft ile çalışıldı.
StuckNet bambaşka bir virüs olayıdır. Siemens yada microsofta ihtiyaçları yok bence.
Zaten siemens PLC ler açık kaynak. Herkes alıp kodlayıp kullanabiliyor. Microsoft ta öyle. Belki windowsta arka plan servis programı gibi gölgede çalışabilien bir program gerekiyorsa...
O bile microsoft kaynaklarına gereksinim duymaz. Zira hemen her windows arkasında yığınla gölgede çalışan sevis programı war.

Belgeselini izlemiştim. ABD ye kalsa virüsün varlığından bile haberleri olmayacaktı. Üstelik başka sistem arızaları kılığına girecekti.
Ancak israil ürünü ele geçirip el koyarak agresifleştirdiği için warlığı sonradan ortaya çıktı.

Pek gürültüsü,haberi olmadı ama roketsanın atmaca füzesi denizaltından fırlatıldı.denizaltılar tehlikeli makinalar.Ve genellikle gemilere karşı torpida silahı ile bilinir.ama havaya füze atabilen bir denizaltı çok daha tehlikeli olabilir.

Artık o kadar çok bu tarz deneme yapılıyor ki takip etmek güç. Geçen gün bir grafk gördüm, artık aylık yapılan füze duyuruları epey liste şeklini alıyor. Bulursam eklerim.

Forum istatistikleri

Konular
8,638
Üyeler
3,436
Son üye
aleynakaraca

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back