220 volt için izalasyon trafosu ve lamba tam güvenlik sağlıyor mu?

M.Orxan777

Üye
Iyi günler değerli forum üyeleri. Şimdiden teşekkür ederim.

220 volt için izalasyon trafosu ve lampa tam güvenlik sağlıyor mu?

Birde benim merak ettiğim 320vluk kondansator nasıl çarpıyor tek teline dokunulduğunda? Devreyi üzerimizden tamamlamadigina göre.

Yoksa çarpmıyor mu?

İzolasyon trafosu senin çarpılmaman için.

Seri lamba bir nevi akım sınırlayarak devrenin ani kısa devre durumunda yanma patlama olmaması için.

Kondansatörün olduğu pinler smps üzerinde ise çarpılma riskin var. Hatta oradaki voltaj iki bacağa dokunursan ölümcüldür.

İzolasyon trafosu senin çarpılmaman için.

Seri lamba bir nevi akım sınırlayarak devrenin ani kısa devre durumunda yanma patlama olmaması için.

Kondansatörün olduğu pinler smps üzerinde ise çarpılma riskin var. Hatta oradaki voltaj iki bacağa dokunursan ölümcüldür.
Ne içindir biliyorum hocam:) Tamamda hocam kablo 220 ye takılı değilken kondansatörün bir bacağı nasıl çarpar?
Ki devreyi üzerimizden tamamlanıyor diğer ucuna tokunmadigimiza göre yerlede bağlantısı yok

Gerçekten 320 V kondansatör öldürür mü? Gerçek anlamda yani?

İzolasyon trafosu çarpılmaya karşı tam koruma sağlamaz. İzolasyon trafosunun arkasında çalışırken bile ölümcül çarpılmaya sebebiyet verecek senaryolar var, o yüzden hiçbir zaman dikkati elden bırakmaman lazım.

İzolasyon trafosu çarpılmaya karşı tam koruma sağlamaz. İzolasyon trafosunun arkasında çalışırken bile ölümcül çarpılmaya sebebiyet verecek senaryolar var, o yüzden hiçbir zaman dikkati elden bırakmaman lazım.
Kastınız tek telins dokunulduğunda carpmaz ama iki elle dokunulduğunda çarpması mı? Başka hangi senaryo olur hocam?

Kastınız tek telins dokunulduğunda carpmaz ama iki elle dokunulduğunda çarpması mı? Başka hangi senaryo olur hocam?

Var. Osiloskop şasesini izolasyon trafosunun sekonderine bağladığın anda, artık izolasyon trafosu efektif olarak ortadan kalkmıştır. Bu noktada faza dokunduğunda ölümcül bir çarpılma meydana gelebilir. Sekondere bağlamana da gerek yok. SMPS devresinin primer tarafının herhangi bir yerine şase krokodili değdiği anda artık orası şebeke toprağına bağlanıyor. Bu durumda SMPS'in primer tarafındaki birçok noktaya dokunmak artık tehlikeli hale gelmiştir.

Anladım hocam demek böyle. Teşekkür ederim.
Bilemiyorum hangi elektronik cihaza talep var neyin tamirini yapabilirim? Ölümcül riski taşımayan? Bir fikir verirmisiniz hocam?

Bazıları osiloskop toprağını iptal edip kullanıyor. Ama onun da başka sakıncaları var. Aslında en iyisi bir yüksek voltaj diferansiyel prob almak. O zaman izolasyon trafosu hem senin hem test cihazının güvenliğini çok arttırır.

İzolasyon transformatörü ile çalışırken çarpıldım. Tadı, şebeke voltajı gibi. :yerlereyat1:

Şakası bir yana, cidden tehlikeli. Ben de aynı hataya düştüm; Allah'tan ölümcül bir durum olmadı.

Ben asıl bu lamba olayını anlamıyorum. Bana çok tehlikeli geliyor. Lambanın artı ve eksileri neler acaba?

Akım sınırlamalı AC güç kaynağın yoksa lamba kullanmaya mecbursun. Fiyat/performans olarak daha iyi bir alternatif ben bilmiyorum :)

Aklıma bir tehlike gelmiyor. İyi izole edersen bir sıkıntı olmaması lazım.

220 volt sebeke geriliminde sadece faz dokundugumuzda eger ayagimizda yalitkan bir ayakkabi yoksa ya da diger elimizle toprakla irtibatli bir nesneye dokunmuyorsak carpilmayiz.

Ayagimizda yalitkan ayakkabi yoksa (islak/nemli su cekmis deri ayakkabi mesela) bu durumda faza dokunursak, sebekenin Notur dedigimiz ucu dunya ile irtibatli oldugu icin ustumuzden akim akar ve carpiliriz.

Izolasyon transformatoru ile beslenen bir duzenekte artik ayagimiz ciplak dahi olabilir. Fakat 220v tasiyan iki kablodan birisine dokunurken vucudumuzun hic bir noktasi diger kablo ile iliskili bir yere dokunmamasi lazim.

izolasyon transformatorunun osilaskop beslemesinde, kapalı devrelerde ve sadece profesyonel personelin ulaşabileceği yerlerde tabii ki kullanılabilir fakat canlı uç-toprak temasında çarpılma yaşanmıyor diye ulu orta her yerde kullanılmasını doğru bulmuyorum. sekonder çıkışı veya taşıyıcı kablolardan birinin toprakla veya iletken bi yüzeyle teması genelde farkedilmiyor ve çarpılmaya neden oluyor. IT sistemlerde olduğu gibi toprak hatası takip ediliyorsa elbette guvenli çalışılabilir.

izolasyon transformatorunun osilaskop beslemesinde, kapalı devrelerde ve sadece profesyonel personelin ulaşabileceği yerlerde tabii ki kullanılabilir fakat canlı uç-toprak temasında çarpılma yaşanmıyor diye ulu orta her yerde kullanılmasını doğru bulmuyorum. sekonder çıkışı veya taşıyıcı kablolardan birinin toprakla veya iletken bi yüzeyle teması genelde farkedilmiyor ve çarpılmaya neden oluyor. IT sistemlerde olduğu gibi toprak hatası takip ediliyorsa elbette guvenli çalışılabilir.

Osiloskobu izolasyon trafosundan beslersen güvenli çalışamazsın. Diyelim SMPS doğrudan şebekeye bağlı ve osioskop da izolasyon trafosuna bağlı. Osiloskobun şase krokodilini SMPS primer tarafına değdirdin. Bu durumda osiloskobun BÜTÜN BNC lerinde faz voltajı olabilecek! Eğer osiloskop metal gövdeli ise osiloskop gövdesinde faz olabilecek!

Aynı şekilde SMPS'i izolasyon trafosundan beslersen gene güvenli çalışma garanti edilmiyor. Yukarıda senaryoyu belirttim. Osiloskop krokodilini SMPS primerine bağlarsan, o nokta artık toprak referanslı olur ve izolasyon trafo efektif olarak ortadan kalkar.

Neticede izolasyon trafosu kullanıcıyı korumaz, test cihazını korur.

Ufak bir yazım hatası olmuş. "yoksa" yerine "varsa" olacak sanırım.
Abi siz yazinca olabilir mi dedim ama, ben "yoksa" nin dogru yazildigi dusuncesindeyim, cunku trafonun sebeke ile hic bir baglantisi olmadigindan, toprakla temasta dahi carpilmayacagimizi dusunuyorum :emindegil1: , ama denemedim tabi. Dener miyim? Asla

Evet yanlis olmus.

220 volt sebeke geriliminde sadece faz dokundugumuzda eger ayagimizda yalitkan bir ayakkabi varsa ve diger elimizle toprakla irtibatli bir nesneye dokunmuyorsak carpilmayiz.

İzolasyon transformatörü ile çalışırken çarpıldım. Tadı, şebeke voltajı gibi. :yerlereyat1:

Şakası bir yana, cidden tehlikeli. Ben de aynı hataya düştüm; Allah'tan ölümcül bir durum olmadı.

Ben asıl bu lamba olayını anlamıyorum. Bana çok tehlikeli geliyor. Lambanın artı ve eksileri neler acaba?
Lamba ile test trafo ile motorlarda kullanılıyor.
Sargı içinde kısa devre varsa bobini komple yanmaktan kurtarıyor.
Sıcaklıkla direnci arttığı için akım kısıtlayıcı işini görüyor.

Çarpılmaya karşı bir önlem değil. Direnci soğukken çok düşük olduğu için şiddetli çarpma olur.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back