2x1.2V seri şarj devresi.

TA3UIS

Doğan
Devre 2 adet ni-mh aa pili seri olarak şarj ediyor, ama bir durum var, tr1 termistörü pillere sıkı sıkıya temas etmeli yoksa pillerdeki ısı değişikliklerini yanlış anlayabilir ve akım da ona göre yanlış olur bu da piller üzerinde olumsuz etki yapar. Benim piller traş makinesinin içinde olduğu için termistörü oraya koyamam/sağlıklı da olmaz.

Bu devrede tr1 termistörü olmadan ilave bir opamp ile pillerdeki akımı kontrol ederek uygun akımı versin, piller dolduysa akımı kessin.
Hangi opamp kullanılmalı?

Son düzenleme:
LM386 genelde ses için kullanılıyor daha lineer bir op-amp ile daha verimli olabilir. Fakat yine de bu sefer bir karşılaştırıcıya ihtiyaç var onun için de bir Vref gerekli. Ekstra bir Vref koyarak bir de pil girişinden şant direnci ile karşılaştırma yapılırsa Q1'in akımı kontrol edilebilir.

Devre besleme voltajı 5V, LM358 daha uygun olmaz mı?

Burada OpAmp ı karşılaştırıcı olarak mı kullanmak gerek?

Son düzenleme:
2.4v battery charger .PNG

Şu devreyi yapmaya karar verdim.

İki kere breadboard üstüne kurdum ve denedim.
10K trimpot sona dayalı iken 2.36V veriyor.
Ama hiç şarj akımı alamıyorum. :dusun1:
WhatsApp Image 2024-11-20 at 19.01.49.jpeg

Şu devreyi yapmayı dene. En azından anlaşılır bir devre şeması var

38327 eklentisine bak
LM7805 ve S9014 ler ile devreyi breadboard üstünde kurdum. Korad ile 9V verdim, 2 adet kalem pilin olduğu çıkışta 7.12V ölçtüm. 2.8V civarı ölçmem gerekmez miydi?
İki farklı LM7805 ile denedim aynı, devreyi iki kere kurdum.
1732130625393.png

Bu devre bir sabit akım kaynağı, o yüzden yüksüz iken ölçüm yapmanın bir anlamı yok. İki tane pili çıkışa bağlayıp geçen akıma ve pillerin üzerindeki voltaja bakman lazım.

LM7805 ile çıkışta 5V sabit vermesi gerekmiyormu?

Bu standart b'ir 7805 voltaj regülatörü devresi değil. Bu bir sabit akım kaynağı. Sen açık devre yaptığın zaman da bir sabit akım kaynağı tek şey yapar: Verebileceği maksimum voltajı verir ve orada kalır.

Pillerin üzerinde 2.9V ölçüyorum, 65mA ile şarj ediyor görünüyo 56Ohm direnç takmıştım, LED sönük vaziyette.

56 Ohm direnci 33 Ohm ile değiştirdim, 100mA ile şarj ediyor fakat, direnç üzerindeki sıcaklık 133 derece. 0.34W güç tüketiyor

İki tane 68 Ohm paralel bağlayayım.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,944
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back