Bu video çok ilginç.Bu muydu o?
Bu video çok ilginç.Bu muydu o?
Bir önceki mesajda bahsettiğim uygulama buna çok benzer yapılıyor. Telefondan yazdığım zamanlarda fazla detaylı yazamıyorum. Enerji dağıtım firmalarının bakım ekipleri çok dikkat ediyorlar. Prosedüre uymayanların direkt işine son veriyorlar.Aslında şöyle bir yöntem kullanmak lazım: Üç takım kalın kablo hazırlayacaksın. Her birisi mesela 10 m. Kabloların bir ucunda toprak kazığı var, diğer ucunda da metal kanca. Bir tane de plastik sırık hazırlayacaksın. Sonra çalışacağın OG hattının yanına gideceksin, merkeze "elektriği kes" diyeceksin. Sonra üç tane kablo takımının toprak kazıklarını toprağa çakacaksın. Plastik sırığı kullanarak da metal kancaları OG hatlarına asacaksın. Artık bu noktada birisi elektriği verse bile, hatta sen kancaları asarken elektriği verse bile, sana birşey olmaz. Bir yerlerde önemli bir sigorta atar, o sigortayı attırana da hesabı sorulur ...
34,5kV hatlarda bunu birçok kişi yapıyor (bende dahil). Seksiyoneli açtıktan sonra kuru havalarda bir riski yok aslında.benim vinç kiralayıp, direk elektriğini keserek yaptığım sigorta değişimini bi kaç yıl sonra OSB elektrikçisi maymun gibi direğe tırmanıp enerji altında yaptı
34,5kV hatlarda bunu birçok kişi yapıyor (bende dahil). Seksiyoneli açtıktan sonra kuru havalarda bir riski yok aslında.
Toprak referanslı değil. üç faz olarak, üçgen bağlantı ile dağıt
O halde evdeki elektriğin bizi çarpma nedeni 220V düşülen trafolarda toprak referanslanması mı?Toprak referanslı değil. üç faz olarak, üçgen bağlantı ile dağıtım yapılır.
Neden evimize gelen elektrik toprak referanlanmak zorunda.
Bu durumda Diferansiyel voltaj probu kullanmak gerekiyor. Yada izolasyonlu girişi olan SCOP (epey bi para). Bir başka yolu ise izolasyon traafosu kullanmak. İzolasyon trafosunun sıkıntısı ise faz nötr kavramı olmadığından yüksek voltaja kapılmak daha fazla olası.Çünkü metal gövdeli elektrikli aletlerin topraklanması ve böylece gövdeye kaçak durumunda sigortanın atması isteniyor. Yani toplumun çok büyük bir çoğunluğu için, şebekenin toprak referanslı olması güvenlik sağlıyor. Biz tamircilerden meydana gelen kesim için ise sorun çıkarıyor, osiloskobumuzu ve problarımızı havaya uçuruyor
Osiloskop ile ölçüm meselesini sizinle daha önceki konuşmalardan hareketle çözdüm. Teşekkür ederim.Çünkü metal gövdeli elektrikli aletlerin topraklanması ve böylece gövdeye kaçak durumunda sigortanın atması isteniyor. Yani toplumun çok büyük bir çoğunluğu için, şebekenin toprak referanslı olması güvenlik sağlıyor. Biz tamircilerden meydana gelen kesim için ise sorun çıkarıyor, osiloskobumuzu ve problarımızı havaya uçuruyor
Bu vesile ile diferansiyel probu nasıl izalasyon sağlıyor. Çalışma mantığı hakkında üstadlardan bir iki kelam güzel olurdu.Bu durumda Diferansiyel voltaj probu kullanmak gerekiyor. Yada izolasyonlu girişi olan SCOP (epey bi para). Bir başka yolu ise izolasyon traafosu kullanmak. İzolasyon trafosunun sıkıntısı ise faz nötr kavramı olmadığından yüksek voltaja kapılmak daha fazla olası.
Mesela 100 mega ohm direnç ile giriş alıyor.Bu vesile ile diferansiyel probu nasıl izalasyon sağlıyor. Çalışma mantığı hakkında üstadlardan bir iki kelam güzel olurdu.
Zaten o kadar yüksek frekansta da diff. prob gerekmez. Scoba direk bağlanabilir.Dusuk frekanslarda calisan diferansiyel probu dedigin yuksek bir direncle yapmak sorun degil de 100Khz gibi sinyalleri gozlemek icin girise baglanacak yuksek degerli direncler basa bela olacaktir.
Eger bir kac MHz isin icine girecekse o zaman proje proje olmaktan bile cikacaktir.
Onları zaten izliyoruz orada sıkıntı çıkmıyor da 100MHz IGBT nerede kullanıyorsun merak ettim.Niye gerekmesin. Mesela yuksek voltaj anahtarlamasi yapan bir IGBT nin drain bacaginda kacak enduktans kaynakli ring ring olaylarini izlemek isterim.