380 kV havai hatlara asılan adam

Uzun bir bisiklet turunda şehrin epey dışında yüksek gerilim hattıyla karşılaşmıştık. Düşük frekanslı bileşeni de olan çok rahatsız edici bir cızırtı sesi vardı. Her yerden geliyormuş gibi işitiliyordu. Bu normal mi, yoksa bir sorun mu var diye düşünmüştüm. Çünkü bu ses özellikle geceleri epey mesafeye ulaşabilir ve orada yaşayanlar için çekilmez olabilir.

Konuyla alakasız aynı noktada yolun ortasında güneşlenen bir yılan gördük. Bunun üzerinden araba geçer, ne yapabiliriz derken bir araç yaklaşmaya başladı. Sürücüye yoldaki hayvanı işaret edip uyarmaya çalıştık. Adam eliyle "konu bende, tamam" gibi bir işaret yapıp yılanın üzerinden geçti.

Aslında şöyle bir yöntem kullanmak lazım: Üç takım kalın kablo hazırlayacaksın. Her birisi mesela 10 m. Kabloların bir ucunda toprak kazığı var, diğer ucunda da metal kanca. Bir tane de plastik sırık hazırlayacaksın. Sonra çalışacağın OG hattının yanına gideceksin, merkeze "elektriği kes" diyeceksin. Sonra üç tane kablo takımının toprak kazıklarını toprağa çakacaksın. Plastik sırığı kullanarak da metal kancaları OG hatlarına asacaksın. Artık bu noktada birisi elektriği verse bile, hatta sen kancaları asarken elektriği verse bile, sana birşey olmaz. Bir yerlerde önemli bir sigorta atar, o sigortayı attırana da hesabı sorulur ...
Bir önceki mesajda bahsettiğim uygulama buna çok benzer yapılıyor. Telefondan yazdığım zamanlarda fazla detaylı yazamıyorum. Enerji dağıtım firmalarının bakım ekipleri çok dikkat ediyorlar. Prosedüre uymayanların direkt işine son veriyorlar.
benim vinç kiralayıp, direk elektriğini keserek yaptığım sigorta değişimini bi kaç yıl sonra OSB elektrikçisi maymun gibi direğe tırmanıp enerji altında yaptı :tamam1
34,5kV hatlarda bunu birçok kişi yapıyor (bende dahil). Seksiyoneli açtıktan sonra kuru havalarda bir riski yok aslında.

Bir metreküp bakır 8.5 x 1028 tane elektron depolayabiliyormuş.
İnsan için nasıl hesaplayabiliriz?

elektron şarj değeri =-1,602 x10 (SUP]-19[/SUP] coulomb

iki değeri çarpınca 13.617.000.000 coulomb(amper.saniye) gibi uçuk bir değer çıkıyor. :)

Bu kadar akım benim üzerimden geçse buhar olurum. :)

Vücuttan toprağa vs geçecek bir akım olmadığı için bence bir şey olmaz.

50 Hz şebeke frekansında çok anlamı olmaz. ancak frekans yükseldikçe kütlesel kapasiteden dolayı hatırı sayılır akımlara döner.
ESD de Human model olan 2000 volt kabul edilirki aslında 4-5 bin volta kadar statik elektirik yüklendiğim olmuştur.
Hatta kendi elektiriğimi bir NRF çip üzerine aktararak yanıp yanmadığını test emiştim. Çipi yakmayı becermiştim sonunda.
Burada kütlesel yük depolamasından bahsetmek mümkün. Ancak 380 KV oldukça yüksek bir değer. benim depoladığım statiğin 100 katı yaklaşık.
Ben statik deşarjını noktasal akıştan dolayı hissediyorum. Ancak bir metal kütleyi avuçlayarak deşarj olursam hiç hissetmiyorum.
Teldeki adam ise çok kalın metali 2 eliyle kavradığı hesabıyla ne kadar hisseder kütlesel yük akımını.
İyi bir matematik hesabı gerekir zannımca.

Aklıma çok hin bir soru takıldı bu arada.
Bu adam gibi binlercesi aynı tele birbirine yakın asılı olsalar teldeki akım fazı ile ilgili mikro seviyede de olsa açısal bir kayma yaşanırmı?

Toprak referanslı değil. üç faz olarak, üçgen bağlantı ile dağıt

Toprak referanslı değil. üç faz olarak, üçgen bağlantı ile dağıtım yapılır.
O halde evdeki elektriğin bizi çarpma nedeni 220V düşülen trafolarda toprak referanslanması mı?
Daha genelde olarak sorarsam, hangi noktada toprak referanslanıyorsa o referans yapılmasa, bizde çarpıpmasak.
Neden evimize gelen elektrik toprak referanlanmak zorunda.
Yanitlarsanız çok sevinirim.
Lütfen ekonomik nedenlerden olmasın.

herhangi faz hatasında toprağı sıfır yerine faz potansiyeline yükseltirsin ve muhtemelen bundan haberiniz olmaz. eğer diğer fazlardan birinde toprak hatası meydana gelirse çarpılma gerilimi de 400V'ye çıkar. tabi bu senaryoda koruma elemanlarını dikkate almadım.

not: IT sistemi incelemenizi tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Neden evimize gelen elektrik toprak referanlanmak zorunda.

Çünkü metal gövdeli elektrikli aletlerin topraklanması ve böylece gövdeye kaçak durumunda sigortanın atması isteniyor. Yani toplumun çok büyük bir çoğunluğu için, şebekenin toprak referanslı olması güvenlik sağlıyor. Biz tamircilerden meydana gelen kesim için ise sorun çıkarıyor, osiloskobumuzu ve problarımızı havaya uçuruyor :)

Çünkü metal gövdeli elektrikli aletlerin topraklanması ve böylece gövdeye kaçak durumunda sigortanın atması isteniyor. Yani toplumun çok büyük bir çoğunluğu için, şebekenin toprak referanslı olması güvenlik sağlıyor. Biz tamircilerden meydana gelen kesim için ise sorun çıkarıyor, osiloskobumuzu ve problarımızı havaya uçuruyor :)
Bu durumda Diferansiyel voltaj probu kullanmak gerekiyor. Yada izolasyonlu girişi olan SCOP (epey bi para). Bir başka yolu ise izolasyon traafosu kullanmak. İzolasyon trafosunun sıkıntısı ise faz nötr kavramı olmadığından yüksek voltaja kapılmak daha fazla olası.

Osiloskop ile ölçüm meselesini sizinle daha önceki konuşmalardan hareketle çözdüm. Teşekkür ederim.
Son safhada, doğru biliyorsam; elektrik 220V a düşürüldüğü trafo toprağa referaslanmasaydı, nötr kablosu olarak evlere gelseydi elektriğe çarpılmak için faz ve o nötre aynı anda dokunmamız gerekmezmiydi. Bu durumda daha güvenilir olmaz mıydı.

Bu durumda Diferansiyel voltaj probu kullanmak gerekiyor. Yada izolasyonlu girişi olan SCOP (epey bi para). Bir başka yolu ise izolasyon traafosu kullanmak. İzolasyon trafosunun sıkıntısı ise faz nötr kavramı olmadığından yüksek voltaja kapılmak daha fazla olası.
Bu vesile ile diferansiyel probu nasıl izalasyon sağlıyor. Çalışma mantığı hakkında üstadlardan bir iki kelam güzel olurdu.

Bu vesile ile diferansiyel probu nasıl izalasyon sağlıyor. Çalışma mantığı hakkında üstadlardan bir iki kelam güzel olurdu.
Mesela 100 mega ohm direnç ile giriş alıyor.
Nereyi bozması mümkün olabilir?
Zaten ayrıca enerji ile beslenmesi gereken aktif bir devre.
HV Diff. Probe

Dusuk frekanslarda calisan diferansiyel probu dedigin yuksek bir direncle yapmak sorun degil de 100Khz gibi sinyalleri gozlemek icin girise baglanacak yuksek degerli direncler basa bela olacaktir.

Eger bir kac MHz isin icine girecekse o zaman proje proje olmaktan bile cikacaktir.

Dusuk frekanslarda calisan diferansiyel probu dedigin yuksek bir direncle yapmak sorun degil de 100Khz gibi sinyalleri gozlemek icin girise baglanacak yuksek degerli direncler basa bela olacaktir.

Eger bir kac MHz isin icine girecekse o zaman proje proje olmaktan bile cikacaktir.
Zaten o kadar yüksek frekansta da diff. prob gerekmez. Scoba direk bağlanabilir.
burada konu şebeke toprağından ve fazından izole etme amaçlı.
Ben ise 2000 6000 volt 10kHZ ye kadar ölçüm amaçlı kullanıyorum.
Linkini verdiğim prob 100MHz ye kadar ölçüm yapabiliyor bilgine

Son düzenleme:
Niye gerekmesin. Mesela yuksek voltaj anahtarlamasi yapan bir IGBT nin drain bacaginda kacak enduktans kaynakli ring ring olaylarini izlemek isterim.

Niye gerekmesin. Mesela yuksek voltaj anahtarlamasi yapan bir IGBT nin drain bacaginda kacak enduktans kaynakli ring ring olaylarini izlemek isterim.
Onları zaten izliyoruz orada sıkıntı çıkmıyor da 100MHz IGBT nerede kullanıyorsun merak ettim.
Ayrıca bu tip ölçümler için özel dirençler war 10K volta kadar dayanabilen yüksek voltaj dirençleri kullanıyoruz.

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back