Agilent DSO9104A tamir

SMPS dünden beri sorunsuz çalışıyor.

SMPS'i topladım. Denemeden önce şu SMPS kontrol sinyalleri ile ilgili denemeler yaptım. SMPS'te eğer sadece 12V luk modül takılı ise, 230V verildiği anda 12V çıkış aktif hale geliyor. Ama eğer SMPS'te hem 12V hem de 5V standby modül takılı ise (standart konfigürasyon), o zaman 230V verildiği zaman 12V çıkış pasif durumda kalıyor. Açılması için kontrol sinyali gelmesi gerekiyor.

İki tane kontrol sinyali var. Birincisine eğer +5V verilirse, 12V çıkışı aktif hale getiriyor. İkincisi ise ters lojik çalışıyor ve buraya +5V verilirse 12V çıkış kapanıyor. Her iki sinyali de kullanıyor osiloskop. Daha önce bunları kullanmıyor diye düşünmüştüm ama yanlış bakmışım.
 
Sonra SMPS'i yerine taktım. Soft power düğmesine basınca, bir süre ON kaldı, sonra gene LED'lerde +2.5V hata verdi. Yani harici güç kaynağı ile çalıştırmadan farklı birşey olmadı.

Şimdi, ana SMPS gidiyor, acquisition kartta da +2.5V yok diyor. İki güç kaynağı aynı anda nasıl bozulmuş olabilir? Önce 2.5 V gitmiş olsa, şu anda deneme imkanım yok ama bu power supervisor çipleri gücü kapatması lazımdı diye düşünüyorum ve ana SMPS sağlam kalmalıydı. Önce 12V gitmiş olsa, o zaman zaten diğer bütün voltajlar gider komple güç kesilirdi ...
 
Neyse, şimdi +2.5V hatası görünüyor. Ven bu voltajdan sonra, power sequencer'ların test ettiğ voltajlar +1.8, +2.25, +1.6, +1.2. Bu voltajların 3 tanesini μModule'lar üretiyor, 2 tanesi de synchronous buck ile üretiliyor.

Şöyle birşey yapacağım: Birkaç tane μModule getirteceğim. Ondan sonra tekrar deneyeceğim. Eğer +2.5V hatasından sonra başka bir hata yoksa, belki de çalışacak. Şimdi bütün μModule çıkışlarına baktım, hiç birisinde kısa devre yok. En azından yeni μModule ile düzelme ihtimali var. Eğer synchronous buck voltajlarında hata bulursa, onları tamir etme ihtimali daha fazla. MOSFET'ler bulunabiliyor, ana kontrolcü de bulunabiliyor. Neticede güç kaynaklarındaki çipleri değiştirdikten sonra da çalışmazsa, o zaman artık daha fazla uğraşmayacağım. O noktada artık tamir edilemeyecek, bulunamayacak birşeyler bozulmuştur.
 
Bu sabah aklıma bir deneme geldi. +2.5 V hattında seri bir şok bobin var. Bunu söktüm. Sonra tekrar güç verdim. Bu sefer +2.5V hatası vermedi ve +1.2V hatası verdi. Neyse, buna da şükür, en azından +1.8V, +2.25V, +1.6V un sağlam olduğunu teyit etmemi sağladı. Şu anda +1.2V sorunlu. Bundaki sorunu giderebilirsek, bundan sonra test edilecek 4 güç kaynağı daha var: -12V, -6V, -5.2V, -3.8V
 
Kartı sağa sola çevirirken soğutuculardan birinden tuttum ve soğutucu elimde kaldı :mad:

Soğutucunun altındaki yapıştırıcı iyice katılaşmış ve altındaki ASIC ile teması marjinaldi demekki. ASIC de Agilent'in kendi üretimi, bulma ihtimali, bulsan da satın alma ihtimali yok. +1.2V da bunu besliyor. Sanki bana "ben tamir olmam" mesaji vermeye çalışıyor ...

IMG_20231009_130805.jpg


IMG_20231009_130914.jpg
 
yapiskanli termal bantlar satiliyor, onlarla yapistirip bir denesen, genelde koruma filan olur onlarda, belki zarar gormemistir.
 
yapiskanli termal bantlar satiliyor, onlarla yapistirip bir denesen, genelde koruma filan olur onlarda, belki zarar gormemistir.

İş muhtemelen o seviyeye gelmeyecek. Şimdi +1.2V çıkışındaki akım şöntlerini söktüm ve tekrar çalıştırdım. Hala voltaj hatası var diyor. Ama emin olamıyorum, belki LTC2928 şöntten sonraki voltaja bakıyor, şöntler gidince voltaj da gitti tabi. LTC2928 in ölçüm girişlerinin nasıl buraya ulaştığını bulamadım. Doğrudan bağlantı yok, direnç değerleri okuyorum ama belirgin, farklı bir değer göremiyorum.
 
Kart üzerinde debug için TTL232 port kısmı var mı? embedded kartlarda olur oradan belki birşeyler yakalanabilir.
 
Kart üzerinde debug için TTL232 port kısmı var mı? embedded kartlarda olur oradan belki birşeyler yakalanabilir.

Şu aşamada +1.2V un çalışmadığı kesin. Bunu çözmeden başka arızaları araştırmanın bir faydası yok.
 
Şöntleri tekrar yerine taktım. Büyük ASIC'lerin dibinde bulunan iki tane şok bobinini söktüm. Tekrar denediğim zaman hala +1.2V hatası veriyor.
 
Aksiyonu bol sci-fi dizisi gibi. Merakla bekliyorum sonucu. uModuller geldiginde bakalim kurtulacak mi? 1.2V'u disaridan enjekte etsek acaba calisir mi alet? :oops:
 
bu kadar büyük ve yaşlı kartlarda özellikle boyut olarak geniş ve üzerinde soğutucu nedeniyle basınç altında çalışıyorsa bga chiplerden şüphelenirdim. termal stres nedeniyle bga chiplerin pcb ile bağlantısı kopabiliyor veya gevşiyor. hatta bir dönem playstation 3'lerde çok yaygındı. ekran kartlarında da yaygındır. artık deneyece başka birşey kalmadı aşamasına gelinirse kart üstündeki bga chiplere rework stationda reballing işlemi uygulanabilir.
 
Gerçekten tamir edilmemek için elinden geleni yapıyor ... Şok bobinleri söktükten sonra PCB yi inceleyince büyük BGA ların başka yerden daha power aldığını farkettim. Oradaki trace'i kestim. Gene hiçbir fark yok.

Sonra trace'lere tekrar bakınca, her yerde via'ların olduğunu ve power plane ile bağlantılı olduğunu gördüm. Yani bu BGA'ları +1.2V kaynaktan ayırıp test etme imkanım yok. +1.2 V kaynak tarafından da kesemiyorum çünkü LTC2928 ile nereden bağlandığını tespit edemedim. Kesince LTC2928 e voltaj gitmiyor hemen hatayı veriyor.

Şimdi şöyle birşey deneyeceğim artık. İyice sabrımın da sonuna geldim. 3/4 kanallarına karşılık gelen BGA yı sökeceğim. Belki şansına (!) o BGA bozuktur ve +1.2V u yüklüyordur. Eğer sorun ortadan kalkarsa belki 2 kanal osiloskop olarak çalışır :) Yalnız o BGA boyutunda nozul yok. Normalde nozulun biraz BGA nın dışına taşması lazım. Bendeki en büyük nozul bu BGA ile aynı ölçülerinde.

Standart bir ısı profili ile sökeyim bakalım ne olacak. Olmazsa ikinci BGA yi de sökeceğim. Ama artık sorunun bu BGA'larda olduğunu düşünüyorum. +1.2V u aşırı yüklüyorlar ve voltaj da +1.2V a yükselemediği için supervisor voltajı kesiyor.
 
38.5 mm nozul ile sökülmedi. Çip boyutu 41 mm gibi.
 
üstad siz daha iyisini bilirsiniz ama tavsiyem herhangi bir şeyi yerinden sökmeden önce arıza olabilecek alanı daraltmaya çalışın.ne güzel 1.2v hattına kadar gelmişsiniz. şuan bu noktaya harici bir kaynaktan besleyerek termal kamera ile izlemek sizi daha iyi yönlendirebilir. ben olsam bga olayına girmem. bga sökmesi bir dert takması ayrı bir dert ayrıca resimlerde görünen kart yapısı bga çiplerde soğuk lehim arızası şüphesi oluşturmadı bende soğuk lehim değilse yenisini bulup takmasıda pek mümküm değilken kesin arıza bulmadan sökmeyi tercih etmezdim.
 
üstad siz daha iyisini bilirsiniz ama tavsiyem herhangi bir şeyi yerinden sökmeden önce arıza olabilecek alanı daraltmaya çalışın

Şimdiye kadar yaptığım testlerden, +1.2V kaynağın sağlam olduğu düşüncesi git gide güçleniyor. Hat üzerinde bir tane tantal var, o sağlam çıkmıştı. Diğerleri film kapasitörler, sıcaklıkta bozulma ihtimalleri çok az. Ayrıca +1.2V kaynağın komponentlerinde ve etraftaki PCB'de en ufak bir kararma, lekelenme vs yok. MOSFET'leri ölçünce de düşük de olsa bir direnç çıkıyor, kısa devre çıkmıyor. Diğer sağlam kaynaklarda da benzer ölçümler var. Bir de şimdi son olarak şöyle bir test yaptım: Osiloskop ile normal trigger ayarladım, trigger eşiğini 150 mV yaptım. Sonra da cihaza güç verirken +1.2V çıkışına baktım. Trigger oluştu. Yani +1.2V kaynak ayağa kalkıyor, ama çıkıştaki yük o kadar fazla ki, hemen sonrasında akım sınırlamaya giriyor.

Ben artık burada şu sonucu çıkarıyorum: ASIC gitmiş. Belki sadece birisi gitti, belki de ikisi. Zaten soğutucuların yapıştırıcısının iyice kurumuş olması ve soğutucunun hemen çıkması da, ASIC'lerin çok aşırı ısındığını ve bu şartlar altında uzun süre kaldığını gösteriyor.

Burada bana tuhaf gelen tek şey, +2.5V ve ana SMPS neden gitti? Aklıma gelen tek makul açıklama, devre üzerinde bulunan şok bobinlerinde biriken enerjinin yarattığı ters EMF buna sebep oldu. Kart zaten onlarca amper akım çeken bir kart. Mesela 20 A çekerken ASIC'lerden birisinin gittiğini düşün. Şok bobinlerde biriken enerji boşalırken etrafa da hasar vermiş olabilir.
 
Aliexpress'den daha büyük nozul ısmarladım. Gelsin ve şu ASIC'leri sırayla sökeceğim. Artık bundan sonrası akademik amaçlı bir çalışma olacak. ASIC'ler sökülünce +1.2V kaynağın devreye girdiğini görürsek, doğru analiz yaptığımızı düşünüp mutlu olacağız :)
 
1.2v harici kaynak ile besleme imkanınız varsa bence deneyin. çekilen akıma göre yorum yapmak daha mantıklı olur gibi. soğutucuların yapıştırıcısı yada rengi yanıltmasın sizi bu kadar zamanda illaki deforme olacaktır. ben hala entegrelerin kolay bozulmayacağını düşünüyorum.
 
Tum beslemelerin Gnd ye karsi omaj olcumunde ne okuyorsun?
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Mesajlar
118,807
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top